Home > Analys: OMXS30 har fått nya köpsignaler

Analys: OMXS30 har fått nya köpsignaler

Stockholmsbörsen har den senaste veckan utvecklats sig starkt, trots helg- och klämdag. OMXS30 gick då upp med 2,0 procent och slutade på 1227,31. Indexet har hittills i år gått upp med 11,1 procent trots att indexet inte justeras för förfallna utdelningar på de underliggande aktierna.

Uppgången gjorde också att OMXS30 fick två nya köpsignaler när motstånden vid ca 1212 och ca 1223 passerades. I förra veckans OMXS30 analys skrev vi också att detta skulle bli den troligaste utvecklingen.

Köpsignalerna gör att vi nu siktar på uppgångar till 1240-1260 området. Det går inte heller att utesluta att indexet med tiden också ska orka upp och testa motståndsområdet från toppen den 13 juli 2007 på 1321,6.

Dit är det 7,7 procent och det kan säkert av många betraktas som synnerligen obefogat att börsen ska gå upp så långt. Men världens börser är i en så enorm omfattning finansiellt dopade av de sedeltryckande centralbankerna, främst då av amerikanska FED, europeiska ECB och japanska BoJ, att man nog får beakta att allt nu kan vara möjligt även på Stockholmsbörsen.

Vi tar dock en sak i taget och siktar alltså först och främst på uppgångar till ca 1240-1260.

Säsongsmässigt så finns det också stor risk att indexet toppar av i slutet av maj. Sedan brukar börsen kunna ha en svacka som bottnar ur kring midsommar. Under sommaren kan sedan börsen ofta leta sig uppåt för att toppa av i början eller slutet av augusti.

Därav den gamla börsklyschan ”köp till sillen och sälj till kräftorna” . Man äter nämligen oftast sill till midsommar och kräftor i början av augusti (kräftpremiären var förr i tiden i början av augusti). Om detta börsordspråk (och andra liknande börsordspråk också för den delen) uppmärksammas av media i någon större utsträckning får man emellertid räkna med att de just det året kanske inte gäller.

För då har nämligen så många redan hunnit anpassat sitt beteende till dom. Det vill säga, köper till tillräckligt många kortsiktiga aktörer aktier i slutet av midsommar så finns det inte så många köpare kvar att lyfta upp börsen under resten av sommaren. ”Alla” har nämligen då redan köpt sig fulla på aktier och väntar på en uppgång som aldrig riskerar att komma..

Förra året så var det dock inga i media som innan sommaren skrev om ”köp till sillen, sälj till kräftorna”. Så därför tog jag upp det i min köpanalys av OMXS30 den 25 juni 2012. I år kan det dock bli populärare att skriva om det i media i och med att det fungerade förra året. Och då fungerar det antagligen inte i år.

Om vi emellertid hoppar tillbaka till dagsläget så kan det konstateras att stochastic-indikatorn nu ligger på mycket höga nivåer. Därmed indikeras att börsen är överköpt. Detta är emellertid ingen säljsignal i sig självt. Tvärtom. OMXS30 kan nämligen fortsätta att vara överköpt en längre tid om indexet kommit in i en stark trend.

Starka trender har vi nu också på OMXS30. Både de korta och de långa trenderna är tydligt uppåtriktade.

Skulle indexet dock få lite nedåtriktade rekyler kan stöden som ligger redan vid ca 1220- 1223 och vid ca 1212 troligen fånga upp dessa rörelser. Om inte, finns det sedan stödnivåer vid ca 1197-1200 och vid ca 1178-1186 som borde kunna klara av det jobbet.

För att OMXS30 i detta läget ska få lite tydligare säljsignaler måste indexet emellertid först etablera sig under stödet vid ca 1178. I så fall siktar vi på att indexet ska ner och testa de viktiga stödområdena vid ca 1137-1140.

Innan vi får några säljsignaler så kan dock en strategi vara att fortsätta använda alla mindre rekyler till att köpa OMXS30 med så täta/näraliggande stop losser som möjligt.

Nu kan man till exempel använda sig av en stop loss om OMXS30 skulle stänga under stödet vid ca 1212. Sikta på uppgångar till först och främst ca 1240-1260. Flytta upp stop lossen allt eftersom positionen visar mer och mer vinst.

Att ta position
Handla OMXS30 för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG OMX BP16
Handla OMXS30 för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT OMX BP3
Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.