Home > Analys: OMXS30 har fått starka köpsignaler

Analys: OMXS30 har fått starka köpsignaler

OMXS30 ligger i stigande trender och har fått starka köpsignaler i och med att motståndet vid ca 1322 passerats. Handelsvolymmönstret är positivt och säsongsmönstret är mycket gynnsamt. Vi siktar därför på uppgångar till minst ca 1400. En allvarlig säljsignal skulle dock erhållas om indexet mot förmodan skulle etablera sig under det stödet vid ca 1253.

Få OMXS30-analysen direkt till din e-post varje måndag

OMXS30 gick under förra veckans två handelsdagar upp med 1,9 procent till 1334,4 vilket också är ett nytt årshögsta. Årets uppgång uppgår nu därmed till hela 20,8 procent.

OMXS30 fick då också en långsiktigt mycket intressant köpsignal i och med att indexet gick över ett gammalt motståndsområde kring ca 1322. Motståndet härstammar ifrån årshögsta nivån år 2007 på 1321,6. OMXS30 hade redan tidigare under december fått ett antal köpsignaler, bland annat när motståndsnivåerna vid ca 1263 och ca 1285 passerades, men denna långsiktigt mycket viktigare köpsignal gör att vi nu siktar på uppgångar till minst ca 1400. Troligtvis har indexet nu också goda möjligheter att komma upp till ca 1460-1470 nivån.

Uppgången under december skedde dessutom under en betydligt högre handelsvolym under uppgångsdagarna än under nedgångsdagarna vilket förstärker signalvärdet av dessa köpsignaler. Vi befinner oss nu också i en säsongsmässigt mycket stark börsperiod till och med ca april-maj vilket ytterligare befäster det positiva scenariot.

Den huvudsakliga drivkraften i denna uppgång är dock centralbankerna i främst USA och Japans oerhört expansiva penningpolitik. De översvämmar världen med nytryckta digitala pengar som tyvärr inte riktigt kommer ut till den reala ekonomin där de kunnat göra nytta genom investeringar i ny tillverkningskapacitet och i nya jobb. Istället fastnar denna pengaflod till stor del hos finansmarknaderna och driver då upp världens alla börser.

Lite förenklat kan man säga att då ett stigande överflöd av riskvilligt kapital jagar en begränsad mängd aktier så bara måste aktiemarknaderna gå upp.

En sådan här likviditetsdriven uppgång kan lätt köra upp aktiekurserna betydligt högre än man kan tycka är motiverat ur en mer fundamental värderingssynpunkt. Vi riskerar därmed blåsa upp en värderingsbubbla på aktiemarknaderna. Skulle sedan till exempel metall- och andra råvarupriser stiga ordentligt framåt vårkanten kan centralbankerna komma att känna sig tvingade att mer markant dra ner på sin expansiva penningpolitik. Risken är då att börsboomen spricker. Men det blir ett senare bekymmer.

Mer kortsiktigt är det emellertid bara att konstatera att OMXS30 fått starka köpsignaler, trenderna både kortsiktigt och långsiktigt pekar uppåt och att säsongsmönstret för närvarande är mycket gynnsamt för fortsatta uppgångar.

Stochastic-indikatorn visar å andra sidan att OMXS30 är i överköpt. Detta är dock ingen säljsignal i sig själv då indexet kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend. Man kan då däremot öka beredskapen på att indexet lättare kan göra en nedåtriktad rekyl inom den uppåtgående trenden.

Skulle OMXS30 göra en sådan nedåtriktad rörelse har indexet stödnivåer vid ca 1316, ca 1300-1305 och ca 1285 som det skulle kunna nå ner och testa av. Nedgångar till dessa nivåer, särskilt om de sker under en relativt låg handelsaktivitet, betraktar vi emellertid bara som utmärkta köptillfällen på indexet.

Skulle däremot OMXS30 mot förmodan etablera sig under stödet vid ca 1253 erhålls en säljsignal som ökar osäkerheten betydligt om den kommande börsutvecklingen. Risken är då stor att indexet också ska gå ner och testa stödnivåerna vid ca 1234 och ca 1205.

Så agera gärna i den långsiktiga trendens riktning, köp på rekyler men använd för …. skull stop losser!

För den kortsiktigt inriktade aktören fortsätter vi därför att rekommendera att köpa OMXS30 på alla nedåtriktade rekyler. Sikta på uppgångar till i första hand ca 1390-1400. I andra hand till ca 1460-1470. Ett disciplinerat användande av stop losser är dock alltså mycket viktigt för att hålla riskerna under kontroll. Ha särskilt en stop loss om OMXS30 skulle stänga under stödet vid ca 1253. Flytta också upp stop lossen allt efter som positionen visar mer och mer vinst.

För den långsiktige placeraren fortsätter vi också att rekommendera att vara beredd att sälja aktier på alla större och lite överdrivna uppgångar de närmaste månaderna för att sedan lägga sig mer likvid. Detta då börsuppgångarna framförallt endast är orsakade av centralbankernas finansiella doping. Baksmällan på denna riskerar att med tiden bli ytterst kännbar.

Intresserad av att lära dig tekniskt analys? Anmäl dig till vår kurs ”Bättre affärer med teknisk analys”

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.