Home > Analys: OMXS30 har nått vårt målområde

Analys: OMXS30 har nått vårt målområde

OMXS30 har fortsatt sin uppåtfärd den senaste veckan. Indexet har nu gått upp, räknat på indexvärdet i skrivande stund på 1 062,71, med 12,9% från bottennivån den 4 juni på 941,11 och 7,6% hittills i år.

Främst är det ECB-chefen Mario Draghi som med sitt uttalande förra torsdagen har givit marknadens aktörer ökat mod. Han sa då att: ”Inom vårt mandat är ECB redo att göra vad som än krävs för att bevara euron. Och tro mig, det kommer att vara nog.”

I och med detta något kaxiga uttalande har förväntningarna ökat betydligt på att ECB i samband med morgondagens räntebesked kommer med kraftfulla åtgärder för att motverka euro-krisen. Vi får nu se om marknaden blir nöjd med vad som nu kan komma i morgon.

Risken finns annars att finansmarknaderna blir besvikna med påföljande kursfall. Det finns i och för sig också risk för vinsthemtagningar på börserna även om det kommer kraftfulla åtgärdspaket från ECB. Många aktörer agerar nämligen efter strategin ”Köp på ryktet, sälj på nyheten”.

Vi har tidigare under sommaren rekommenderat köp på nedåtriktade rekyler för OMXS30. det gjorde vi till exempel i vår analys av OMXS30 den 23 juli när indexet var nere i ca 1 025. Vi har också siktat på uppgångar till främst 1 050-1 070 området för detta sommarrally.

OMXS30 var igår varit uppe på 1 071,4 som högst. Indexet har därmed både varit uppe i toppen på vårt målområde och dessutom testat den viktiga motståndsnivån vid 1 071.

Skulle nu OMXS30 orka etablera sig över 1 071 motståndet siktar vi på att indexet kan komma att gå upp till 1 085-1 090. Där vi har nästa viktiga motståndsområde. Ovanför det har indexet också motståndsområden vid ca 1 110 och vid ca 1 127.

OMXS30 har ett stödområde vid ca 1 055 och sedan ett kluster av viktiga stödnivåer mellan ca 1 004 och 1 024.

Risken är emellertid relativt stor att detta sommarrally bara är en uppåtrekyl i en större nedåtgående trend. I så fall kan det nog vara klokt att uttnyttja uppgångar till att sälja av sina aktieinnehav.

Även om man i och med det missar de sista kronorna. För nedgångarna kan sedan riskera att komma både plötsligt och desstom bli relativt stora. Better be safe than sorrow..

Den långa trenden, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är dock fortfarande uppåtriktad. Det gäller också för den kortsiktiga trenden.

Stochastic-indiktatorn är på höga nivåer och visar att indexet är överköpt. Det är i och för sig ingen säljsignal då indexet kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om det kommit in i en stark trend.

Tendens till att marknaden visar att den är överköpt manar dock till viss försiktighet i och med att vi både kommit upp till vårt målområde och den viktiga motståndsnivån vid 1 071.

Vi rekommenderar därför att man allvarligt börjar fundera på att sälja av sin positioner på de uppgångar som vi nu har. Kanske kan OMXS30 komma upp en bit till, men risken att vi närmar oss en topp bedömer vi som relativt stora.

Flytta gärna också upp era stop losserna så högt upp som er strategi tillåter.

OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.