Home > Analys: OMXS30 vid blankningsläge

Analys: OMXS30 vid blankningsläge

OMXS30 har tidigare fått ett stort antal säljsignaler som jag också tagit upp i tidigare analyser av OMXS30. Se till exempel analysen av OMXS30 den 20 november. Säljsignalerna indikerar att indexet har en betydande nedgångspotential.

Därför har jag rekommenderat att man ska använda uppåtrekyler från översålda lägen, liknande den som OMXS30 nu har, för att gå kort i indexet. I den ovannämda analysen skrev jag att OMXS30 har motståndsnivåer kring bland annat vid 1079-1084 som kan komma att testas.

OMXS30 har nu börjat bli överköpt, stochastic-indikatorn börjar komma upp på höga nivåer, och indexet befinner sig strax under detta motståndområdet kring 1079-1084. Sammanbinder man topparna 1079 och 1084 får man dessutom en motståndslinje vid 1074 där indexet stannade upp vid förmiddagens handel. OMXS30 står i skrivande stund vid 1068,99.

Vi får nu se om dessa motståndsnivåer håller eller inte. Skulle OMXS30 stänga över motståndsnivån vid ca 1084 får det en köpsignal. Särskilt om det sker under en ökande handelsvolym. OMXS30 skulle då kunna gå upp och testa motstånden vid ca 1100 och ca 1119.

Hittills har dock handelsvolymen på uppgångarna varit väldigt blygsamma jämfört med de under nedgångsdagarna. Detta mönster måste bryta för att uppgångarna ska vara något att lita på i ett längre perspektiv.

En del aktier har dock fått köpsignaler under en ökad handelsvolym vilket är ett nytt och uppmuntrande inslag på börsen. Det gäller emellertid bara ett fåtal aktier såsom Nokia och Ratos. I övrigt sker är det relativt blygsamma handelsvolymer på uppgångsdagarna jämfört med nedgångsdagarna. Detta förstärker kraftigt scenariot att uppgångarna främst är rekyler i en mer långsiktig nedgångsfas.

Fast och andra sidan skulle en sådan rekyl under december-januari, som ju vanligtvis är en stark börsperiod, kunna föra upp indexet till 1100-1119 området. Vi har då också viss draghjälp från insättningar i PPM-systemet.

Får vi dock en nedgång nu, indexet är alltså överköpt och alldeles under motståndsnivåerna 1079-1084, kan en sådan december-januari uppgång starta från en betydligt lägre utgångspunkt. I så fall riskerar OMXS30 att inte orka upp så långt jämfört med var indexet står i dagsläget. Trots den säsongsmässigt starka perioden.

Jag fortsätter därför att rekommendera att man använder sådana här uppgångar till att sälja och blanka indexet. Agerar man med relativt kortsiktiga strategier kan man ha en stop loss om OMXS30 stänger motståndet vid ca 1084.

Är man mer långsiktig i sitt agerande kan man använda sig av en stop loss om indexet stänger över 1019. Flytta sedan ner stop losserna  allt eftersom positionen visar större och större vinst.

Då marknaden kan bli väldigt ryckig och volatil så fortsätter jag också att föreslå att man gör vinsthemtagningar på halva sina blankade positioner på större nedgångar i OMXS30. Särskilt om indexet då kommer i närheten av starka stödnivåer och samtidigt är översålt. Som det till exempel var den 16 november då indexet var nere vid stödnivån ca 1029.

Fördelen med att bara gå ur halva sin position i dessa lägena är man då kan agera lugnare och ändå vara med på de stora rörelserna.

Att ta position
Handla OMXS30 för uppgång med tex. Citi First LONGOMX BI CIT*
Handla OMXS30 för nedgång med tex. Citi First SHORTOMX AF CIT*
Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)

*CitiFirst samarbetar med Tradingportalen vid marknadsföring av CitiFirsts produkter.

Vill du lära dig mer om teknisk analys? Då kan du gå vår kurs ”Bättre Affärer med Teknisk Analys”. Nästa tillfälle lördag den 8 december.

 

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.