Home > Analys: OMXS30 i bear market rally

Analys: OMXS30 i bear market rally

OMXS30 fick förra veckan starka kortsiktiga köpsignaler när det gick över motstånden vid ca 1306 och ca 1320. Skulle indexet också orka etablera sig över motståndet vid ca 1378 erhålls nya köpsignaler. I så fall siktar vi på uppgångar till någonstans i 1460-1550 området. De riktigt långa trenderna är dock fortfarande nedåtriktade och handelsvolymmönstret är också negativt. Därför är det stor risk att detta endast är ett så kallat bear market rally som bara håller på någon eller några månader till.


Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen har den senaste veckan haft en väldigt stark utveckling. Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 gick upp med hela 5,4 procent och slutade veckan på 1355,95. Hittills i år har dock indexet gått ner med 6,3 procent.

Under veckan förbättrade sig riskklimatet betydligt på världens finansmarknader. Börserna gick upp och det numera så viktiga oljepriset var stabilt.

OMXS30 fick förra veckan också kortsiktigt mycket starka köpsignaler då motstånden vid ca 1306 och ca 1320 bröts. I och med detta så har startskottet gått för den kraftiga uppåtriktade rörelse som vi skrev om i förra veckans OMXS30-analys.

Köpsignalerna kom ifrån ett mycket översålt läge där dessutom Stochastic-indikatorn visat upp ett tydligt mönster av positiv divergens jämfört med själva indexkurvans utveckling. Därutöver hade både OMXS30 och många andra tunga börsindex världen över varit nere och testat av långsiktigt mycket viktiga stödnivåer.

För OMXS30 var denna nivå 1247 som indexet var nere och vände på tämligen exakt. Det är sällan som index och aktier vänder så exakt på stöd och motståndsnivåer. Oftast så brukar det vara en viss felmarginal. Men nu vände OMXS30 alltså på 1247,1 vilket var nästan exakt på samma nivå som botten den 16 oktober 2014 som var på 1246,6. 1247 blir därför en mycket viktig stödnivå att bevaka framöver.

Den kort trenden på OMXS30, som vi definierar efter lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, har dessutom äntligen vänt uppåt. Det är första gången sedan 1 december i fjol.

Däremot är den långa trenden, lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, fortfarande nedåtriktad. Dessutom har handelsaktiviteten oftast varit relativt låg under uppgångsdagarna jämfört med den under nedgångsdagarna. Detta gör att vi än så länge främst ser denna uppgång som en kraftigt uppåtriktad rekyl inom en större nedgångsmarknad.

Ett sådant så kallat bear market rally kan emellertid vara nog så kraftigt och intressant att hänga med på för den kortsiktigt inriktade placeraren. Men man får vara beredd på att det helt plötsligt kan avbrytas och att indexet då råkar ut för nya kraftiga nedgångar.

Skulle OMXS30 även orka med att etablera sig över motståndsnivåerna vid ca 1378 får indexet nya köpsignaler. Då siktar vi på uppgångar till nästa motståndsområde vid ca 1460 och kanske ända upp till motståndsområdet vid ca 1550.

Men så länge som uppgångarna sker med relativt låga handelsvolymer och innan 200 dagars medeltalskurvan inte vänt upp så betraktar vi alltså denna uppgång bara som en kraftig uppåtriktad rekyl inom en större nedgångsfas.

Risken därför inte obetydlig att OMXS30 om några månader efter att först kanske gått upp till ca 1460-1550 på nytt vänder ner och testar av stödnivåerna kring ca 1247. Och då finns det också tyvärr risk att detta stöd inte håller. Men den dagen den sorgen. Först ska indexet troligtvis upp en bra bit till.

Och dessutom finns det en viss chans att OMXS30 mot förmodan stabiliseras över motstånden vid ca 1550. Och att handelsvolymerna i samband med det svänger om till ett mer positivt mönster. Vi håller tummarna för det. Men än så länge är detta tyvärr inte det troligaste scenariot.

I och med de senaste dagarnas kraftiga uppgång är dock OMXS30 överköpt. Det är emellertid ingen säljsignal i sig självt. För indexet kan fortsätta vara överköpt en längre tid om det kommit i en uppåtriktad trend. Men det är naturligt om det då behöver ta igen sig lite innan det forcerar ett så starkt motståndsområde som det som nu finns vid ca 1378.

Skulle OMXS30 stänga under stöden vid ca 1348, ca 1323 så erhålls kortsiktiga säljsignaler. Dessa stör dock inte det medellånga uppgångsscenariot särskilt mycket. Det viktiga är att stödet vid ca 1247 håller. För etablerar sig indexet under det så erhålls mycket starka säljsignaler.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

Agerar man med kortsiktiga strategier så ser det nu intressantast ut att i huvudsak agera för uppgång. Köp gärna på nedåtriktade rekyler och sätt stoppar strax under närmaste lite viktigare stödområde. Som till exempel de vid ca 1348, ca 1323 och ca 1306.

Sikta sedan på uppgångar till i första hand ca 1378 och i andra hand till motståndet vid ca 1460. Flytta också upp stopparna allt eftersom positionerna visar mer och mer vinst.

För mer långsiktiga placeringsstrategier rekommenderar vi fortsatt stor försiktighet. Risken är stor att detta är en tillfällig uppgång på endast någon eller några månader. Som bekant har vi tidigare rekommenderat försiktiga köp vid stödnivåerna kring ca 1250 även för mer långsiktigt inriktade aktörer.

Skulle OMXS30 komma upp till ca 1460-1550 området de närmaste månaderna rekommenderar vi därför att man ska överväga att sälja dessa och eventuellt andra index- och aktieinnehav. Eller att man då i alla fall börjar använda sig av tajta stopp losser för sådana innehav.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Analys OMXS30
OMXS30 (Timdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto