Home > Analys: OMXS30 i julrally

Analys: OMXS30 i julrally

OMXS30 befinner sig kortsiktigt i en börssäsongsmässigt mycket stark fas. Ett sådant så kallat julrally brukar kunna hålla på en bit in i januari. Tydliga köpsignaler erhålls dock först om indexet skulle orka etablera sig över det viktiga motståndet vid ca 1460. Nya motståndsnivåer finns sedan vid ca 1480 och ca 1537-1547. Stödnivåer finns vid ca 1410, ca 1389 och ca 1369.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen gick till slut upp under förra, av julhelgen förkortade, börsvecka. Storbolagsindexet OMXS30 gick upp 1,7 procent till 1446,69. Årets nedgång har därmed reducerats till -1,4 procent. Inklusive aktieutdelningar ligger däremot indexet på plus 2,2 procent.

I och för sig är det bättre än bankräntan. Men indexet behöver göra en stark spurt de närmaste handelsdagarna för att närma sig vad många skulle tycka vara en rimlig årsavkastning med hänsyn till börsens risknivå.

Förutsättningarna för en fortsatt indexuppgång är också relativt goda den närmaste tiden. Börsens kortsiktiga säsongsmönster är nämligen starkt positiv från och med dagen innan julhelgen till en bit in i januari.

Vad som i dagsläget också skulle behövas är emellertid en smula konjunkturoptimism. Detta skulle kunna locka tvehågsna investerare in i aktiemarknaden igen på ett lite mer kraftfullt sätt. Vi fick lite grann av denna vara förra veckan då de översålda råvarupriserna med oljan i spetsen rekylerade uppåt. Skulle detta fortsätta ser det ut som att OMXS30 och många andra aktieindex skulle kunna göra ganska kraftiga kortsiktiga kursuppgångar.

OMXS30 har dock en viktig motståndsnivå vid ca 1460. Skulle indexet stänga över det så erhålls en kortsiktigt stark köpsignal. Vi siktar i så fall på en uppgång till först och främst motståndsnivån vid ca 1480. Men även en uppgång till motståndsområdet vid ca 1537-1547 ligger då i korten.

Skulle däremot OMXS30 mot förmodan stänga under stödet vid ca 1410 erhålls istället kortsiktiga säljsignaler. I så fall finns stor risk att indexet även ska ned och testa av de viktiga stödnivåerna vid ca 1369 och ca 1389.

Givet det nuvarande kortsiktigt så starka säsongmönstret så ser ett genombrott av 1460 motståndet klart sannolikast ut. Men det är som vanligt viktigt att först avvakta signalerna.

Trenderna för OMXS30 är också fortsatt minst sagt tveksamma. Både den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, och den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är nedåtriktade. OMXS30 skulle behöva parkera sig väl över 1560 för att den långa trenden ska vända uppåt.

Handelsvolymmönstret är också hittills inte särskilt uppmuntrande. Vad som skulle behövas för att det ska vända om till något positivt är köpsignaler och börsuppgångar som sker under klart högre börsomsättningar än under nedgångsdagarna. Det har vi tyvärr inte sett på länge.

Stochastic-indikatorn visar dock på lite mer hoppfulla signaler. I alla fall kortsiktigt. En köpindikation ifrån ett översålt läge har nämligen erhållits i Stochastic.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

Använder man sig av kortsiktiga strategier kan det givet det starka säsongsmönstret vara mycket intressant att hänga med på uppgångarna. Sätt då dock tajta stoppar. Till exempel om OMXS30 skulle bryta under det kortsiktiga stödet vid ca 1441. Ha absolut en stopp om indexet skulle stänga under stödet vid ca 1410. Flytta också upp stopparna allt eftersom innehaven visar mer och mer vinst.

För mer långsiktiga placeringar rekommenderar vi fortsatt försiktighet. Avvakta helst tydliga köpsignaler under en relativt hög handelsaktivitet innan nya köp görs. Är man riskbenägen kan dock mindre köp göras på nedåtriktade rekyler. Men, mycket viktigt, skulle OMXS30 stänga under stödnivåerna vid ca 1369-1389 rekommenderar vi en stopp loss.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Analys OMXS30
OMXS30 (Timdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto