Home > Analys: OMXS30 i översålt läge

Analys: OMXS30 i översålt läge

OMXS30 har fått säljsignaler men befinner sig också i ett väldigt översålt läge. Nya säljsignaler erhålls om indexet stänger under 1300. Stödnivåer finns sedan vid ca 1265 och särskilt vid ca 1247. Kortsiktiga köpsignaler erhålls dock om motstånden vid ca 1315, ca 1323 och ca 1336 passeras. I så fall siktar vi på uppgångar till först och främst motstånden vid ca 1358-1365 och vid ca 1383. För att OMXS30 ska erhålla långsiktigt riktigt starka köpsignaler behöver dock motstånden vid ca 1432, ca 1460 och ca 1547 passeras under en relativt hög handelsaktivitet.


Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen gick förra veckan ned under en relativt låg handelsaktivitet. Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 föll 3,8 procent till 1309,17. Indexets utveckling i år ligger därmed på -9,5 procent. Tar man dock hänsyn till förfallna utdelningar reduceras förra veckans nedgång till -3,3 procent och årets till -6,2 procent.

Förra veckans börsaktivitet drogs ned av helger på i Sverige och internationellt. Rapportmässigt var emellertid veckan ok för svensk del. Kurserna i OMXS30-aktierna Boliden, Swedish Match och även Securitas stärktes efter sina delårsrapporter. På kontinenten var dock veckans rapportutfall mer blandat.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

De flesta bolag har nu rapporterat för första kvartalet både i Sverige, övriga Europa och i USA. Vinstmässigt verkar placerarna vara nöjda med utfallen. Men även om bolagen visar att de är framgångsrika på att sänka sina kostnader, så ökar oron för att varken efterfrågan eller försäljningstillväxten tar fart.

Troligen behöver denna tillväxtoro släppa för att det riktigt stora och långsiktiga köpintresset för aktier ska komma tillbaka.

Även osäkerheten kring den brittiska ”BREXIT-omröstningen” torsdagen den 23 juni, om Storbritannien ska lämna EU eller inte, dämpar med all sannolikhet de mer långsiktiga investerarnas köplust. Börsen gillar inte osäkerhet.

Dessutom så har japanska centralbanken BoJ i slutet av april kommit med besked att de inte ökar på sin expansiva penningpolitik som förväntat. Detta har skapat en stramare likviditetssituation på de internationella finansmarknaderna. I den tekniska analysen kan men se många tecken på kortsiktig svaghet efter dessa besked.

OMXS30 fick till exempel dagen efter en säljsignal då det gick under stödet vid ca 1383. Förra veckan fick indexet också nya kortsiktiga säljsignaler när även stödet vid ca 1358 bröts och inte minst när den viktiga 1323 stödnivån forcerades.

Analys OMXS30

Långsiktigt är dock stödet vid ca 1247 betydligt viktigare. På vägen dit ner har dessutom ett stöd vid ca 1265 ifrån en uppåtgående trendlinje som startade redan år 2008.

Dessutom har OMXS30 förra veckan varit nere på 1300,90 som lägst. 1300 är en jämn och psykologisk intressant nivå som därmed kan ge en stödjande effekt i ett så uppmärksammat index som OMXS30.

Nu visar också Stochastic-indikatorerna på att OMXS30 och många andra index är duktigt översålda. Ett stort antal marknader och enskilda aktier är också nere på starka stödnivåer. Allt detta ökar möjligheten för en ordentlig studs uppåt.

Skulle OMXS30 på timbasis stänga över de kortsiktiga motstånden vid ca 1315 erhålls de första små köpsignalerna. Bättre blir det dock om indexet på dagsbasis skulle orka stänga över motstånden vid ca 1323 och ca 1336. I så fall erhålls kortsiktigt mycket intressanta köpsignaler. Särskilt i och med att de kommer ifrån ett så översålt läge. Närmaste motståndsnivåer finns sedan vid ca 1353, ca 1365, ca 1383, ca 1393, ca 1410, ca 1423 och ca 1432.

Analys OMXS30

Ser vi på trenderna så är emellertid både den korta och den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 20 respektive 200 dagars medeltalskurvan, nedåtriktade.

Den långsiktiga negativa bilden för OMXS30 förstärks också av att indexet fortfarande befinner sig under sin 200 dagars medeltalskurva. Och då det finns ett tydligt långsiktigt mönster av successivt allt lägre både toppar och bottnar. Dessutom är handelsvolymmönstret envist negativt. Allt detta måste brytas för att den långsiktiga bilden ska bli positiv.

Detta skulle till exempel kunna ske om OMXS30 under en relativ hög handelsaktivitet, gärna med börsomsättningar på minst 25 miljarder kronor under uppgångsdagarna, skulle etablera sig över motståndet vid ca 1547. Vilket i dagsläget inte känns särskilt realistiskt i närtid. Men man vet aldrig. Börsläget kan förändra sig ganska snabbt.

Men säsongsmönstret börjar nu också snart bli besvärligare. Börshalvåret maj till oktober brukar statistiskt sett vara mycket sämre än november till april. Men det stämmer inte alla år. Och i år verkar dessutom säsongmönstret vara något ur fas med tanke på den extremt svaga utvecklingen under årets inledning.

Vill du lära dig mer om trading? Gå kursen ”Lär Dig försörja dig på Din Trading”! 

För kortsiktigt inriktade placerare som agerar på den senaste tidens säljsignaler så sikta på nedgångar till något av stöden vid ca 1300, ca 1265 och ca 1247. Men vi rekommenderar tajta stoppar på de nedåtriktade positionerna. För OMXS30 är översålt och skulle nu lätt kunna få en uppåtriktad rekyl. Är man försiktig så sätter man en stopp om indexet går över 1315. Om inte det passar in i strategien så ha i alla fall en stopp om indexet etablerar sig över motståndet vid ca 1336.

Erhålls köpsignaler över 1315, ca 1323 eller ca 1336 kan man istället välja att agera för uppgång. Sikta i så fall på uppgångar till motstånden vid ca 1358-1365. Och sedan till motståndet vid ca 1383.

Och agerar man för uppgång så beakta att eventuella uppgångar troligen bara är del av ett bear market rally. Den långa trenden är nedåtriktad, handelsvolymmönstret negativt och säsongsmönstret är inte särskilt positivt. Så risknivån är relativt hög. Använd därför gärna något mindre positionsstorlekar än vanligt, sätt tajta stoppar och var extra noggrann med stoppbevakningen.

För mer långsiktiga placeringar rekommenderar vi fortsatt stor försiktighet. Innan nya köp görs avvakta helst att långsiktigt starka köpsignaler under hög handelsaktivitet först erhållits.

Innan dess rekommenderar vi att använda uppgångar framförallt till att sälja eventuella kvarvarande långsiktiga index- och aktieinnehav. Särskilt om OMXS30 kommer upp till intervallet 1460-1550 utan att handelsaktiviteten vid uppgångsdagarna ökat väsentligt jämfört med den hittills i år. Som alternativ kan man då istället börja använda sig av tajta stopp losser även för sådana här mer långsiktiga innehav.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto