Home > Analys: OMXS30 i skenande uppåttrend

Analys: OMXS30 i skenande uppåttrend

OMXS30 har tidigare fått köpsignaler och ligger i starka, nästan skenande, uppåtgående trender. Vi siktar först och främst på uppgångar till ca 1300-1320. Skulle dock indexet stänga under stödet vid ca 1280 erhålls en kortsiktig säljsignal.

Möjligheterna är emellertid då goda att nedgången i så fall fastnar i det starka stödområdet kring ca 1250-1266 och att det sedan vänder uppåt igen. Skulle OMXS30 stänga under stödet vid ca 1250 erhålls dock en betydligt starkare säljsignal.

Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 gick den senaste veckan upp med 1,6 procent och slutade på 1285,75. Årets uppgång är därmed uppe på hela 16,4 procent. Som högst var OMXS30 under veckan uppe på 1291,9.

I förra veckans analys av OMXS30 skrev vi att indexet hade fått köpsignaler  som ”indikerar att indexet nu borde kunna komma upp till ca 1300-1320 området” och att ”Kortsiktigt lever nu världens börser, och därmed också OMXS30, i den bästa av alla världar och tolkar allt i rosenrött”. Den senaste veckans utveckling tycks bekräfta dessa scenarior och stämningslägen.

Det grymma inbördeskriget i Syrien är sedan tidigare avfört från aktiemarknadens fokus. Taperingen skjuts nu också på framtiden. Från amerikanska centralbanken Fed kom nämligen i onsdags det överraskande beskedet att de skjuter på när de ska börja dra ner på sina finansiella stödåtgärder.

Så Fed fortsätter alltså att trycka 85 miljarder nya digitala dollar i månaden ett tag till. Det är egentligen ganska fantastiskt om man tänker efter lite grann. Denna enorma pengaflod kommer då som tidigare fortsätta att främst stimulera, eller snarare dopa, världens finansiella marknader. För till så värst mycket investeringar i nya fabriker och ny tillverkningskapacitet i den reala ekonomin går de nämligen inte de nytryckta pengarna till. Det mesta spiller istället över till den finansiella sektorn.

BoJ, den japanska centralbanken, fortsätter också att tävla med Fed att trycka nya digitala pengar. Hur ska detta gigantiska penningpolitiska experiment sluta? Ingen vet, men historiska erfarenheter av betydligt mindre omfattande sedeltryckeri förskräcker. Kortsiktigt så är det dock inget att oroa sig för.

Snart närmar vi oss dock ett kritiskt läge i USA kring spelet om den federala budgeten. Ska man tvingas ställa in betalningarna eller inte? De dopade börserna verkar dock bry sig så mycket om denna riskfaktor. Kanske är detta tema för uttjatat? Det har varit budgetkris på budgetkris i USA utan att domedagen har kommit. Så varför bry sig denna gång?

En annan potentiell börsmässig riskfaktor är rapportperioden för tredje kvartalet. Då gäller det att den av många företagsanalytiker och makroekonomer framförda positiva framtidsbilden bekräftas. De närmaste veckorna kommer vi få föraningar om vartåt det lutar genom eventuella vinstvarningar.

Dessutom så brukar säsongsmässigt september-oktober vara relativt dåliga och oroliga börsmånader. Hittills har dock inte börserna visat någon svaghet trots detta. Här gäller det dock att vara vaksam. Stora negativa överraskningar i september-oktober har dykt upp förr..

För tillfället är dock trenderna uppåtriktade och börserna får alltså också en enorm finansiell stimulans. ”Happy days are here again” som en svensk affärstidning skrev innan börskraschen 1987.  Då gäller det för den aktive aktiehandlare att hänga med uppåt, för uppsidan kan vara överraskande stor. Fast då givetvis med ett strikt användande av stop losser på alla sina positioner!

Baksmällan får vi hantera senare när den väl dyker upp. Den kan till och med då visa sig innebära mycket stora vinstmöjligheter för den aktive och disciplinerade tradern. Fast då kanske främst med positioner för nedgång.

Är man inne på att spekulera emot denna starka uppgångstrend utan att ha först ha fått signaler för nedgång, och särskilt om man inte använder sig av stop losser, kan det vara värt att lite extra noggrant begrunda John M. Keynes, den världsberömde nationalekonomen och börsspekulantens, bevingade och mycket kloka ord:

”Även om marknaderna på sikt tenderar att röra sig mot sitt rationella värde kan de vara irrationella långt längre än vad du kan vara solvent.”

Går vi sedan över till att studera OMXS30-diagrammet nedan kan vi konstatera att indexet sedan tidigare fått köpsignaler och nu väl etablerat sig över de gamla topparna kring 1258 och 1266. Vi siktar nu först och främst på en uppgång till ca 1300-1320.

Stochastic-indikatorn fortsätter i och för sig att indikera att OMXS30 är överköpt. Detta är emellertid ingen säljsignal i sig själv då indexet kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend.

På nedsidan har vi ett kortsiktigt mycket viktigt stödområde kring ca 1250-1258-1266. Skulle OMXS30 gå ner under detta stödområde, särskilt om det skulle ske under en relativt hög handelsaktivitet, får indexet säljsignaler. Den teknisk analys-bilden ändras då radikalt. Så länge detta inte skett är dock allt rosenrött.

Är man försiktig så bevakar man emellertid också det lilla stödet vid ca 1280. Skulle OMXS30 stänga under 1280 får indexet en liten säljsignal som varnar för ett skifte i börsklimatet. Stödnivåerna vid 1250-1266 har dock goda möjligheter att fånga upp en sådan nedgångsrekyl. Särskilt om en sådan eventuell nedgång skulle ske till en blygsam handelsaktivitet.

Den föreslagna strategin för en kortsiktig aktör är därför att fortsätta köpa OMXS30 på alla nedåtriktade rekyler. Sikta sedan på uppgångar till först och främst ca 1300-1320 området. Är man försiktig så sätter man en stop loss om OMXS30 skulle stänga under stödet vid ca 1280. Annars sätter man stop loss om indexet skulle stänga under 1266, 1258 eller 1250. Allt efter var och ens egen riskpreferens. Flytta sedan konsekvent upp stop lossen allt efter som positionen visar mer och mer vinst.

För den lite mer långsiktige placeraren fortsätter vi att rekommendera att använda alla lite större uppåtriktade rörelser till att successivt sälja av innehav och lägga sig lite mer likvid.

Den långsiktiga uppsidan ser nämligen relativt begränsad ut jämfört med risknivån. Uppgångarna är framförallt likviditetsstyrda och behöver därför inte med nödvändighet vara långsiktigt hållbara. Nedsidan skulle också kunna vara betydande på OMXS30 utifall att börsen vänder nedåt från dessa nivåer. Med tiden kan det därför dyka upp många goda möjligheter att köpa tillbaka dessa innehav till betydligt lägre kurser.

Att ta position
Handla OMXS30 för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG OMX BP16
Handla OMXS30 för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT OMX BNP18
Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.