Home > Analys: OMXS30 i slutfas av nedgångsperiod?

Analys: OMXS30 i slutfas av nedgångsperiod?

OMXS30 ligger i slutfasen av en säsongsmässigt svag börsperiod. Trenderna är fortfarande mestadels ner, handelsvolymsambanden negativa och inga starka köpsignaler har ännu erhållits. Men nu gäller det att öka vaksamheten på reversals- och andra köpsignaler ifrån översålda lägen. Skulle sedan också handelsaktiviteten öka under uppgångsdagarna är det tecken på att kan börsen stå inför en betydligt starkare fas de närmaste månaderna. OMXS30 har en viktig motståndsnivå vid ca 1510 och ett starkt stödområde vid ca 1369-1380.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen började förra veckan starkt men vände sedan snabbt ned och slutade på minus. Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 var uppe på 1504,6 men stängde veckan på 1452,36. Vilket innebär en nedgång med 2,1 procent. Årets utveckling är därmed hittills på -0,8 procent. Med aktieutdelningar medräknat ligger dock indexet på plus 2,5 procent.

Börsen har tidigare varit i något av väntans tider inför rapportsäsongen. Nu har delårsrapporterna börjat komma, men tyvärr har starten inte varit så lysande. SKF som traditionsenligt är det första större verkstadsbolaget att rapportera blev nämligen en stor besvikelse. Aktiekursen gick i fredags ned med hela 7,3 procent. Rapporten bidrog också till att OMXS30 fick en svag avslutning på veckan.

Dessutom är SKF mycket intressant som konjunkturbarometer för övriga företag då de levererar till många olika branscher världen över och då de dessutom har väldigt korta leveranstider. Så andra branschers konjunktursituation får ett väldigt snabbt genomslag i SKFs försäljningsstatistik.

Börspsykologiskt får man nu sätta hoppet till att SKFs rapport drar ner förväntningarna på de andra börsbolagens rapporter. Så att de får mycket lättare att överraska positivt. Det har hänt förr.

OMXS30 var i början av veckan uppe och testade det viktiga motståndsområdet vid ca 1510. Skulle indexet brutit över detta motståndsområde under en relativt hög handelsaktivitet, gärna med börsomsättningar på minst 25 miljarder kronor, hade OMXS30 fått en väldigt stark köpsignal. Nu blev det tyvärr inte så. Handelsaktiviteten under uppgångsdagarna fortsätter att vara relativt blygsam. Och OMXS30 vände snabbt ner och fick istället kortsiktiga säljsignaler.

Det var kanske inte heller någon större överraskning att så skulle ske. För OMXS30 var i det läget klart överköpt, motståndsnivån vid ca 1510 är väldigt stark och handelsvolymmönstret var alltså redan tidigare klart negativt. Som vi också i förra veckans OMXS30-analys konstaterade såg börsen då ”ut att vara i ett väldigt känslig läge om det skulle komma några lite mer betydelsefulla negativa nyheter”.

De kortsiktiga säljsignalerna i OMXS30 kom när indexet var uppe intradag på en ny månadshögstanivå 1504,6 den 12 oktober men stängde vid dagslägsta på 1481,4. Och då både den kortsiktiga brant uppåtgående trendlinjen och stödnivåerna vid ca 1491, 1472 och 1460 bröts.

Ser vi på trenderna så är både den korta och den långa trenden inte särskilt uppmuntrande. Den riktigt långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, har flackat ut efter att ha varit tydligt uppåtriktad sedan i princip 2,5 år tillbaka. Den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, har också varit oregelbunden till nedåtriktad den senaste tiden.

Stochastic-indikatorn gav förra veckan också en säljindikation. Indikatorn har ännu inte kommit ner till översålda nivåer. När så sker kan dock OMXS30 komma in i ett väldigt intressant läge.

För många stora nedgångar har nämligen tagit slut just i oktober månad. Skulle därför OMXS30 bli översålt för att sedan vända upp under lite större handelsaktivitet får indexet mycket intressanta köpsignaler. För dessa skulle då gå i linje med det lite långsiktigare säsongsmönstret där ofta perioden november till april är en mycket starkare börsperiod än den mellan maj och oktober.

OMXS30 får nya kortsiktiga säljsignaler om stödnivåerna vid ca 1441, ca 1420 och ca 1400 bryts. På lite längre sikt är dock stödnivåerna vid ca 1369-1380 betydligt viktigare. Riktigt starka säljsignaler erhålls först om det stödområdet bryts under en relativt hög handelsaktivitet på typ minst 25 miljarder i börsomsättning per dag. I så fall finns det en hög risk att OMXS30 ska ned och testa stödnivåerna vid ca 1320 eller kanske till och med det vid ca 1247.

OMXS30 får starka köpsignaler om indexet istället under en relativt hög handel, 25+ miljarder, etablerar sig över motståndsnivån vid ca 1510. Uppgångspotentialen ser då ut att vara betydande.

Skulle däremot OMXS30 gå över 1510 under en relativt blygsam handelsaktivitet behöver dock inte uppsidan vara särskilt stor. Motstånd finns nämligen redan vid ca 1550, ca 1580 och ca 1600 som i så fall kan vara svåra att passera.

Så nedgångar under en relativt hög handelsaktivitet är alltså inte bra. Men nedgångar under en relativt blygsam handelsvolym skulle alltså snarast kunna innebära mycket intressanta köptillfällen för den lite mer långsiktige investeraren.

Dessutom är i nuläget de absolut viktigaste nivåerna att bevaka motståndsnivån vid ca 1510 respektive stödområdet vid ca 1369-1380.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

För den kortsiktigt inriktade placeraren är fortsatt viktigt att betona att marknaden den närmaste tiden kan fortsätta att vara volatil med tvära kast upp och ned. Ta därför gärna mindre handelspositioner än normalt och sätt tajta stoppar.

Är OMXS30 överköpt var beredd på en tvär vändning nedåt. Är indexet översålt kan istället en vändning uppåt ske snabbt. Men nu när vi börjar närma oss slutet av oktober kan det vara dags att se upp om uppgångarna börjar ske under en ökande handelsaktivitet. Det kan vara ett tecken på att OMXS30 bottnat ut och står inför en mer beständig uppgångsfas.

För den mer långsiktige placeraren är det därför också mycket intressant att bevaka börsläget den närmaste tiden. En strategi skulle då kunna vara att vänta in att börsen blir ordentligt översåld och sedan får en reversal- eller någon annan typ av köpsignal innan köp görs. Sätt sedan en stopp strax under den senaste tidens lägsta nivå.

Öka sedan på uppgångspositionerna utifall att uppgångarna sker under relativt nedgångarna hög handelsaktivitet. Flytta också upp stopp lossen allt eftersom positionerna visar mer och mer vinst.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Analys OMXS30
OMXS30 (Timdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto