Home > Analys: OMXS30 i sommarrally

Analys: OMXS30 i sommarrally

OMXS30 befinner sig i ett sommarrally. Indexet har fått kortsiktiga köpsignaler men är överköpt. Säsongsmässigt närmar vi oss också en besvärligare börsperiod. Skulle dock OMXS30 etablera sig över motståndet vid ca 1390 under en relativt hög handelsaktivitet erhålls en stark köpsignal. Intressanta stödnivåer finns vid ca 1360 och 1340. Långsiktigt är emellertid stödnivån vid ca 1240-1247 avsevärt mer betydelsefullt.

Stockholmsbörsen hade förra veckan en svagt positiv utveckling. Storbolagsindexet OMXS30 gick upp 0,3 procent och slutade veckan på 1377,47. I år ligger därmed indexet på -4,8 procent och justerat för utdelningar på -1,0 procent.

Under veckan fortsatte börsbolagens halvårsrapporter att strömma in. Bland OMXS30-aktierna så fick Assa Abloy, Boliden, Investor, Sandvik, Swedbank positiva kursreaktioner efter sina delårsrapporter. Däremot så gick Electrolux, Ericsson, Getinge, Kinnevik, SCA, Skanska, SKF och Tele2 ned efter sina rapporter. Medan Fingerprint, Swedish Match och Volvo fick en mer neutral börsreaktion.

Ericsson fick också en extra kurspress efter det att Svenska Dagbladet skrivit att bolaget bedrivit en väl aggressiv bokföring. Aktien befinner sig sedan länge i en nedåtriktad trend. Skulle det dessutom finnas luft i redovisningen lär troligen denna nedåtriktade trend bestå ett bra tag till.

Under veckan så gick OMX30 uppåt tills Japans centralbank och ECBs Draghi under torsdagen dämpade stämningen. De gjorde då uttalanden om att det förnärvarande inte finns något behov att göra nya penningpolitiska stimulanser. Inga nya helikopterpengar alltså.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

OMXS30 hade dessförinnan just varit uppe och precis testat sitt 200 dagars medeltalskurva som ligger på ca 1390. Denna medelstalskurva är en mycket viktig placeringsparameter för många placerare.

Ur ett tekniskt analys perspektiv är det därför mycket intressant att säljtrycket ökade och indexet också vände ned precis vid denna kurva. 1390 blir nu en mycket viktig motståndsnivå att bevaka på OMXS30. Förutom medeltalskurvan så finns det även andra motståndslinjer kring denna nivå. Den långa fallande trendlinjen i veckodiagrammet nedan ligger till exempel vid ca 1390.

Analys OMXS30

Bryts denna fallande trendlinje, särskilt om detta skulle ske under en relativt hög handelsaktivitet, erhålls en viktig köpsignal. Håller motståndsnivån däremot så ökar risken för att OMXS30 vid ett senare tillfälle, till exempel i september-oktober, på nytt ska testa de viktiga stödnivåerna vid ca 1240-1247. Och skulle dessutom indexet sedan också etablera sig under detta stöd, i synnerhet om detta skulle ske under stor börsaktivitet, erhålls långsiktigt viktiga säljsignaler.

OMXS30 har emellertid kortsiktigt sett visat på en betydande styrka. Och även om den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är nedåtriktad så är den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, tydligt uppåtriktad.

Trots att Stochastic-indikatorn de två senaste veckorna visat att börsen är överköpt har indexet också hållit sig kvar i sin trend. Att OMXS30 är överköpt är i och för sig ingen säljsignal i sig självt. Indexet kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend. Men däremot brukar då risken öka för nedåtriktade rekyler inom den uppåtgående trenden.

OMXS30 har de senaste veckorna också fått nya kortsiktigt intressanta köpsignaler när motståndsnivåerna vid ca 1340, ca 1360, ca 1367 och ca 1383 brutits.

Analys OMXS30

Handelsvolymen börjar också, i alla fall i det kortsiktiga perspektivet, visa upp mer positiva tendenser. Den senaste veckans uppåtdagar har nämligen haft en något högre börsomsättning, ca 14-17 miljarder per dag, än den under nedgångsdagarna, ca 13-14 miljarder. Skulle denna tendens förstärkas vore det klart positivt för det mer långsiktiga börsscenariot.

Så bryter OMXS30 den fallande nedåtgående trendlinjen och etablerar sig över motståndet vid ca 1390 erhålls en mycket intressant köpsignal. Särskilt om detta skulle ske under en relativt hög handelsaktivitet, till exempel en bit över 20 miljarder per dag, blir köpsignalen extra stark.

Skulle däremot OMXS30 återigen börja gå ner och få säljsignaler genom att bryta under stöden vid ca 1360 och ca 1340 under en relativt hög handelsaktivet ser det värre ut. Då ser den långa nedåtriktade trenden ut att kunna fortsätta några månader till.

För säsongsmässigt börjar vi snart komma in i en besvärligare börsperiod. Under juli brukar börsen kunna vara stark. Men historiskt sett så har sådana sommarrallyn sedan ofta toppat av och tagit slut i slutet av juli eller någon gång i augusti. Förra året toppade till exempel OMXS30 av den 21 juli på 1658,9. Sedan följde en volatil nedgång som bottnade ut på 1369,3 den 29 september.

Erhålls däremot sådana säljsignaler under en relativt låg börsomsättning på typ 10-13 miljarder per dag så blir det långsiktiga signalvärdet inte så starkt. I så fall siktar vi först och främst på nedgångar till närmaste tydliga stödnivå.

Analys OMXS30

För den kortsiktigt inriktade aktören rekommenderar vi att öka vaksamheten och vara extra noggrann med riskhanteringen. För nu kommer börsen snart in i en säsongsmässigt knepig period.

Använder man sig av de senaste köpsignalerna och den kortsiktiga uppåtgående trenden för att ta positioner för uppgång så rekommenderar vi att man i så fall gör det med mindre handelspositioner än vanligt. Sätt gärna tajta stopp losser. Till exempel strax under dagen innans lägsta nivå.

Skulle OMXS30 få säljsignaler genom att bryta under stödnivåerna vid ca 1360 och 1340 under en relativt hög handelsaktivitet var beredd på att indexet kan göra nya test av stödnivåerna vid ca 1240-1247 under hösten.

Sker däremot eventuella nedgångar ske under låg börshandel så var försiktig med alltför stora exponeringar för nedgång. Var då snarast beredd på att snabbt gå in för uppgång om indexet blivit översålt och börjat visa tecken på styrka.

Vill du förbättra din trading? Gå kursen ”Lär Dig försörja dig på Din Trading”! 

För mer långsiktigt inriktade placeringar rekommenderar vi fortsatt försiktighet. OMXS30 har börjat visa en del styrketecken, men det mer långsiktiga läget är tyvärr fortfararande osäkert. Uppgångar, särskilt om de sker under en relativt låg handelsaktivitet, kan användas till att sälja eventuella kvarvarande index- och aktieinnehav.

Innan nya köp görs, invänta helst att tydliga och långsiktigt starka köpsignaler, under en relativt hög handelsaktivitet, först erhållits. Till exempel att motståndet vid ca 1390 på OMXS30 bryts med en börshandel på över 20 miljarder per dag. Sker inte det så kan det vara värt att beakta att börsens allmänna säsongsmönster är svagt till och med oktober.

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto