Home > Analys: OMXS30 laddar för börsrally?

Analys: OMXS30 laddar för börsrally?

OMXS30 ser ut att ladda för en större uppåtgående rörelse. Säsongsmönstret blir nu snabbt mycket bättre för börsen, många enskilda OMXS30-aktier har fått starka köpsignaler och handelsvolymmönstret börjar bli något mer positivt. OMXS30 får starka köpsignaler om det skulle etablera sig över motståndet vid ca 1510 under en relativt hög handelsaktivitet. I så fall siktar vi på uppgångar till minst 1640 de närmaste månaderna. Skulle dock mot förmodan stöden vid ca 1490, 1472, 1460 och 1441 brytas får OMXS30 kortsiktiga säljsignaler. 

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen började förra veckan tveksamt men avslutade med en kraftig uppgång under en något ökande handelsaktivitet. Storbolagsindexet OMXS30 avancerade därmed till 1506,59, vilket innebar en uppgång på 3,7 procent. I år är därför utvecklingen för OMXS30 återigen positiv med en uppgång på 2,9 procent. Räknar man också med aktieutdelningar så är indexet upp med 6,3 procent.

Under veckan kom ett stort antal bolagsrapporter. De indextunga bankerna kom mestadels med rapportbesvikelser. Många verkstadsbolag som Autoliv, Elux, Sandvik och Volvo steg däremot efter sina kvartalsrapporter.

Det som dock satte riktig fart på världsbörserna och därmed också på vårt svenska OMXS30 var torsdagens uttalanden från ECB-chefen Mario Draghi. Han antydde då att ytterligare penningpolitiska stimulanser från centralbankens håll kan bli aktuella vid nästa sammankomst i december. Dagen efter så meddelande också den kinesiska centralbanken att de sänkt sin styrränta med 25 punkter samt att reservkraven för de kinesiska bankerna sänks.

Så nu verkar det som att aktiemarknaderna världen över verkligen kommer att ha centralbankerna på sin sida de närmaste månaderna. Mycket intressant. Särskilt nu när vi snart lämnat det statistiskt sett så svaga börshalvåret maj till oktober bakom oss. Förutsättningarna ser nu mycket goda ut för en i huvudsak positiv börsutveckling under perioden november till april.

Givetvis finns det gott om utrymme för tillfälliga kortsiktiga nedgångar under detta halvår. Men det skulle inte vara så överraskande om OMXS30 i slutet av april skulle stå på betydligt högre nivåer än nu.

Den närmaste säsongmässigt kortsiktiga svaghetsperioden finns nu först under början av december.

Så rent säsongsmässigt sett så är det en hög sannolikhet för ett kortsiktigt börsrally som slutar först vid månadsskiftet november/december eller kanske till Lucia. Sedan brukar det ske en vinsthemtagningsperiod som bottnar ut dagarna innan jul. Sedan tar ofta börsrallyt fart på nytt. Det är givetvis inte säkert att årets utveckling slaviskt kommer att följa detta scenario. Men det kan vara bra att vara psykologiskt förberedd på en utveckling något i den stilen.

Det som nu skulle kunna störa en positiv börsutveckling är någon typ av svartsvan-liknande händelse. Skulle något starkt negativt inträffa behöver det inte heller särskilt negativt för börsen på medellång sikt. Kortsiktigt kan givetvis en stor kreditsmäll i en storbank eller hedgefond skapa oro på börserna. Men sedan finns det en ganska hög sannolikhet att centralbankerna snabbt kommer till undsättning med nya gigantiska penningpolitiska stimulanser för att rädda upp situationen på finansmarknaderna.

Man kan ju diskutera om detta i så fall långsiktigt är rätt åtgärder. Det kanske vore bättre att ta lite smällar för att vi långsiktigt ska få in ett sundare beteende på finansmarknaderna? Men på medellångsikt så kommer dock detta med reflexmässiga räddningsaktioner från centralbankerna vara klart positivt för börsutvecklingen.

OMXS30 fick ett antal kortsiktiga köpsignaler förra veckan då motstånden vid ca 1460, 1472 och 1491 passerades. Dock så ligger indexet kvar i det stora konsolideringsområdet mellan det långsiktigt mycket viktiga stödområdet vid ca 1369-1380 och det starka motståndsområdet vid ca 1510.

Men många enskilda OMXS30-aktier har fått mycket intressanta köpsignaler som indikerar en betydande uppgångspotential de närmaste månaderna. Det gäller till exempel Autoliv, Boliden, Elux, Sandvik, Trelleborg och Volvo. Däremot så ser bankaktierna fortfarande osäkra ut.

Så det ser snarast ut som att det är en tidsfråga innan motståndet för OMXS30 vid ca 1510 bryts. Görs detta under en relativt nedgångsdagarna hög handelsvolym, gärna med en börsomsättning på minst 25 miljarder kronor, så får indexet en mycket kraftig köpsignal.

En sådan köpsignal skulle också innebära att OMXS30 bryter upp ur en huvudskuldraliknande formation. Storleken på denna formation indikerar sedan en uppgångspotentialen till minst ca 1640 på OMXS30. Det vill säga om köpsignalen erhålls under en relativt hög handelsaktivitet. Annars blir uppgångspotentialen betydligt mer osäker.

Skulle köpsignalen erhållas har OMXS30 sedan nästa lite viktigare motståndsområden vid ca 1550, ca 1570-1580, ca 1638, ca 1660, 1670 och ca 1720.

På nedsidan har OMXS30 i dagsläget kortsiktigt viktiga stödnivåer vid ca 1490, ca 1472, ca 1460 och ca 1441. Långsiktigt är dock stödområdet vid ca 1369-1380 betydligt viktigare.

Den riktigt långa trenden för indexet är emellertid fortfarande tvekande. Lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är nämligen flack. Den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, har däremot vänt uppåt. Det är positivt.

Stochastic-indikatorn visar att OMXS30 håller på att bli överköpt igen. Detta är emellertid ingen säljsignal i sig själv då indexet kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

Kortsiktigt inriktade aktörer rekommenderar vi att utgå ifrån att OMXS30 nu skulle kunna göra en större rörelse uppåt de närmaste veckorna. Bevaka eventuella köpsignaler noggrant och var försiktig med att ta negativa positioner på tveksamma signaler. Det finns gott om kapital som skulle kunna strömma till aktiemarknaden om man upplever att osäkerheten släppt.

Stänger OMXS30 över 1510 så sikta på uppgångar till i första hand minst ca 1550 och ca 1570-1580. I andra hand till ca 1640-1660. Sätt tajta stoppar. Förslagsvis om indexet stänger under dagen innans lägsta kursnivå. Alternativt om OMXS30 stänger under närmast liggande lite viktigare stödnivå. I dagsläget då till exempel stödet vid ca 1490.

För mer långsiktigt inriktade aktörer så rekommenderar vi att öka aktieandelen. Startskottet för det statistiskt så starka börshalvåret november till april ser ut att ha gått. Nedgångar som sker under en relativt låg handelsaktivitet bedömer vi som extra bra köptillfällen. Men skulle OMXS30 etablera sig över motståndet vid ca 1510 så gäller det nog att hänga på. Även för mer långsiktiga placerare.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Analys OMXS30
OMXS30 (Timdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto