Home > Analys: OMXS30 laddar för fortsatta uppgångar

Analys: OMXS30 laddar för fortsatta uppgångar

OMXS30 ligger i en långsiktigt uppåtgående trend. Möjligheterna är goda för indexet att gå över motståndet vid ca 1359 och då få nya starka köpsignaler. Vi siktar i så fall på uppgångar till först och främst ca 1390-1400. I andra hand till ca 1460-1470. Viktiga stödområden finns vid ca 1276 och ca 1253. 

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen gick under förra veckan upp med 1,0 procent. OMXS30 slutade på 1349,1 och har därmed gått upp med 1,2 procent hittills i år.

Börsen har svajat lite fram och tillbaka under inledningen av året beroende på bokslutsrapporter, valutaoro hos en del utvecklingsländer och nu den senaste veckan en oroande makroindikationer från både Kina och Europa. Det verkar dock finnas ett underliggande starkt köpbehov hos större placerare. Dels kan man se tydliga spår av det i den tekniska analysen. Dels så säger institutionsmäklare till oss, att när det går ner så slutar de större placerarna ganska snabbt att sälja. Aktiviteten under nedgångarna stannar då av och det behövs sedan inte så mycket för att marknaden ska vända upp igen.

Det verkar alltså finnas mycket riskvilligt kapital som ännu inte gått in på börsen. Detta överskott av kapital är framförallt ett resultat av den extremt expansiva penningpolitiken från främst centralbankerna i USA och Japan. De har tryckt nya pengar i rekordtempo. Även om amerikanska Fed nu trappat ner på sitt stimulansprogram så trycker de fortfarande 65 miljarder nya digitala dollar i månaden. Pengar som inte till någon större del används till nya investeringar i industrins produktionskapacitet och till nya jobb. Nej, pengafloden fastnar till största delen hos bankerna och i det finansiella systemet vilket driver ner räntorna till konstlat låga nivåer. Placeringsalternativen som ger en något så när rimlig avkastning blir då få och börsen ser då, trots höga värderingar, väldigt attraktiv för detta överflöd av riskvilligt kapital.

Dessa snabba återhämtningar, handelsvolymmöntret där oftast börsomsättningarna är högre under uppgångsdagarna än under nedgångsdagarna, och att den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagarsmedeltalskurvan, fortfarande envist pekar uppåt gör att det ser ut att finnas mycket goda förutsättningar för fortsatta uppgångar på börsen.

OMXS30 har tidigare givit långsiktigt mycket intressanta köpsignaler när indexet i slutet av december gick över ett viktigt motståndsområde vid ca 1323 som kom ifrån de gamla årshögstanivåerna år 2007. Uppgångspotentialen på dessa köpsignaler är upp till ca 1460-1470.

Skulle nu OMXS30 orka etablera sig över motståndet vid ca 1359 under en relativt hög handelsaktivitet erhålls nya starka köpsignaler som bekräftar indexets uppgångspotential. På vägen till vårt målområde 1460-1470 finns emellertid sedan också ett motståndsområde vid ca 1390-1400 som uppgången kan haka upp sig på.

På nedsidan finns det mycket viktiga stödnivåer vid ca 1276 och ca 1253. Skulle OMXS30 stänga under dessa stödnivåer, särskilt om detta skulle ske under en hög börsomsättning, får indexet starka säljsignaler. I så fall blir det ytterst tveksamt om att vi ska kunna nå våra målområden på uppsidan inom överskådlig tid. Snarare finns då en uppenbar risk att vi även ska testa av stödnivåerna vid ca 1205 och kanske även det vid ca 1109-1120.

Detta är dock inte den sannolikaste utvecklingen. Vid eventuella nedåtriktade rekyler hittar man dessutom intressanta stödnivåer redan vid ca 1338-1346, ca 1323-1327, ca 1320 och ca 1312. Vid något av dessa stöd har OMXS30 mycket goda förutsättningar att i så fall kunna vända upp ifrån.

Stochastic-indikatorn ligger på höga nivåer och indikerar därmed att OMXS30 är överköpt. Detta är emellertid ingen säljsignal i sig själv då indexet kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend. Man kan då däremot öka beredskapen på att indexet lättare kan göra en nedåtriktad rekyl inom den uppåtgående trenden.

Skulle sådana nedåtriktade rekyler komma är rekommendationen för den mer kortsiktigt inriktade aktören att då passa på och köpa OMXS30. Särskilt om man kan göra det nära någon av de ovan nämnda stödnivåerna. Sikta sedan på uppgångar till först och främst motståndet vid ca 1359 och i andra hand till ca 1390-1400. Skulle även den nivån i ett senare läge passeras kan man sedan sikta på ca 1460-1470.

För att hålla riskerna inom kontrollerbara nivåer är det hela tiden mycket viktigt med ett disciplinerat användande av stop losser. Ha gärna en stop loss om indexet skulle stänga under den vid köpet närmast liggande stödnivån. Ha dock särskilt en stop loss om OMXS30 skulle stänga under stödet vid ca 1275.  Flytta sedan också upp stop lossen allt eftersom positionen visar mer och mer vinst.

För mer långsiktiga placerare rekommenderar vi att vara beredd att sälja index och aktieinnehav på alla större och överdrivna uppgångar de närmaste månaderna. Aktiemarknaden är dopad av centralbankernas enormt expansiva penningpolitik och kan därför lätt fortsätta att skena iväg ett tag till. Men riskerna är stora då värderingarna redan är relativt höga och de mer långsiktiga och fundamentala förutsättningarna är väldigt osäkra.

Särskilt om OMXS30 kommer upp till ca 1450-1500 kan det därför vara ett bra läge att sälja av innehav även för mer långsiktiga aktörer. Sedan rekommenderas att lägga sig relativt likvid och avvakta utvecklingen. För när denna värderingsballong väl brister kan det nämligen gå fort utför.

Den 9 mars håller jag kurs i teknisk analys i Sthlm. Läs mer om kursen ”Bättre Affärer med Teknisk Analys

OMXS30 (Dagsgraf)
OMXS30 (Dagsgraf)
Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.