Home > Analys: OMXS30 i likviditetsstyrd uppgång

Analys: OMXS30 i likviditetsstyrd uppgång

Stockholmsbörsen har fått köpsignaler och ligger i en långsiktigt uppåtgående trend. Skulle OMXS30 gå över det viktiga motståndsområdet vid ca 1359 erhålls nya starka köpsignaler. Vi siktar då på uppgångar till främst ca 1390-1400, i andra hand till ca 1460-1470. Viktiga stödområden finns vid ca 1276 och ca 1253.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 gick förra veckan upp 1,7 procent och slutade på 1335,89. Indexet har därmed gått upp med marginella 0,2 procent i år. Inte så imponerande med tanke på att inledningen på ett börsår säsongmässigt brukar vara en väldigt stark period. Börsen började starkt i januari men sedan kom valutaoro i en utvecklingsländer som Argentina och Turkiet som störde utvecklingen, särskilt då som vi också fått en hel del rapportbesvikelser under de senaste veckorna.Vi får se om börsen kan ta lite revansch och komma igen starkare nu framåt senvintern och den kommande utdelningssäsongen.

Det ser ut också som om det finns bra möjligheter till det. OMXS30 ligger långsiktigt i en stigande trend, indexet har fått ett antal köpsignaler den senaste tiden och volymsambanden är också uppmuntrande. Under uppgångsdagarna är nämligen oftast börsomsättningen större än under nedgångsdagarna. Detta stärker väsentligt signalvärdet i de köpsignaler som erhållits.

I diagrammen kan man också se tydliga spår av att det finns gott om riskvilligt kapital som letar placeringsalternativ. Det verkar som om många stora institutionella placerare ligger relativt likvida. Detta är då rimligen ett resultat av den extremt expansiva penningpolitiken från centralbankerna i USA och Japan. Denna penningpolitik har en kraftigt stimulativ påverkan på finansmarknaderna, även om man beaktar att amerikanska Fed nu trappar ner på sitt sedeltryckeri till ”bara” 65 miljarder USD i månaden och att vårt europeiska ECB  för en något mer åtstramande penningpolitik. (Det senare har gjort att euron stärkts gentemot USD och yenen det senaste halvåret.)

Denna kraftiga likvidisering av finansmarknaderna har gjort att ränteläget är extremt lågt och obligationer då knappt ger någon avkastning att tala om. Vad ska då dessa stora institutionella placerarna göra för att få en något så när godtagbar avkastning? Tja, mycket pengar strömmar då över till aktiemarknaderna världen över. Oavsett om de fundamentala förutsättningarna och andra lite mer långsiktigt hållbara parametrarna ser högst osäkra ut på börsen.

Därför så fortsätter det inte att säljas på när börsen då och då gör lite större nedåtriktade rekyler inom den långsiktigt uppåtgående trenden. Säljandet ebbar i stället snabbt ur när det går ner, för de stora och lite mer långsiktiga placerarna behöver egentligen öka sina aktieinnehav. När sedan köpsidan successivt stärks under nedgångarna så bottnar börsen ur, vänder upp, och fortsätter sedan i sin uppåtgående trend.

Det märker man också på att många aktier som kommit med delårsrapporter som först gjort marknaden besviken efter en initial nedgång sedan i alla fall hittar köpare och någon vecka senare går upp igen. Särskilt har detta gällt för bolag med ett högt börsvärde som AstraZeneca, Atlas Copco, HM och SCA. Det är nämligen främst den typen av aktier som de lite större placerarna kan agerar i. Så börsen har varit relativt förlåtande för de bolag, särskilt då de stora bolagen, som kommit med dåliga rapporter. Först en många fall rejäl börsnedgång, men sedan har aktiemarknaden alltså oftast tagit aktierna till nåder igen.

Undantag finns dock, typ Electrolux. Men kanske kan även det blysänket (ursäkta alla Elux-fans, men det är faktiskt så aktien sett ut de senaste månaderna…) med tiden vända upp så småningom?

En rejäl säljsignal skulle dock OMXS30 få om indexet mot förmodan skulle etablera sig under stödnivån vid ca 1253. Särskilt om detta skulle ske under en relativt hög börsomsättning. I så fall siktar vi på att även stöden vid ca 1234 och ca 1205 kommer att testas. Dessförinnan har emellertid OMXS30 ett antal stödnivåer som bör kunna hejda eventuella nedgångar. Framförallt är det stödet vid ca 1276 som borde kunna hålla emot väl, men även stöden vid ca 1327, ca 1320 och ca 1312 är också väldigt intressanta som vändningsnivåer för eventuella nedåtriktade rekyler.

På ovansidan har OMXS30 ett kortsiktigt motståndsområde vid ca 1338-1341 som indexet var uppe och testade i veckan. Skulle indexet etablera sig över det erhålls ytterligare en köpsignal. I så fall siktar vi på en uppgång till den viktiga motståndsnivån vid årshögstanivån på 1358,6.

Skulle OMXS30 sedan också etablera sig över 1359, särskilt om detta skulle ske under en relativt stor handelsaktivitet, får indexet en ny stark köpsignal. Vi siktar sedan på uppgångar till först och främst ca 1390-1400, men den långsiktiga potentialen är då egentligen till minst ca 1460-1470.

För den kortsiktigt inriktade aktören fortsätter vi därför att rekommendera att köpa OMXS30 och då främst på de nedåtriktade rekyler som då och då dyker upp på börsen. Sikta sedan på uppgångar till först och främst motståndsområdet vid ca 1359. Etablerar sig indexet över 1359 kan man sedan sikta på uppgångar till ca 1390-1400, och i andra hand till ca 1460-1470.

Det är då dock mycket viktigt att hela tiden disciplinerat använda sig av stop losser för att hålla risknivån på en kontrollerad nivå. Sätt till exempel gärna en stop loss om OMXS30 skulle stänga under stödet vid ca 1312. Extra viktigt är det dock med en stop loss om indexet skulle etablera sig under stödet vid ca 1253.

För den lite mer långsiktige placeraren fortsätter vi att rekommendera att vara beredd att sälja OMXS30 och enskilda aktier på alla större och eventuellt lite överdrivna uppgångar de närmaste månaderna. Särskilt om OMXS30 då hunnit komma upp i 1450-1500 nivåerna. Lägg dig sedan relativt likvid och avvakta börsläget.

Detta då börsuppgångarna tenderar framförallt att vara orsakade av centralbankernas expansiva penningpolitik och inte av mer fundamentala och långsiktigt hållbara faktorer. På lite längre sikt ser därför risknivån relativt hög ut. Baksmällan på centralbankernas finansiella doping riskerar också att förr eller senare kunna bli ytterst påfrestande.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto