Home > Analys: OMXS30 nära psykologiskt viktiga nivåer

Analys: OMXS30 nära psykologiskt viktiga nivåer

OMXS30 har fått köpsignaler när motståndsnivåerna kring ca 1 071 och 1 094 passerades. OMXS30 ligger i skrivande stund på 1 109,21.

De senaste dagarnas uppgång har dessutom skett under en ökande handelsvolym till skillnad från den närmast anorektiska handelsvolymen som uppgången tidigare skett till.

I kombination med att index brutit över 1094 motståndet gör detta att uppgången nu börjar se starkare ut.

Den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltralskurvan, är uppåtriktad. Den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är sedan några dagar tillbaka också uppåtriktad.

Uppsidan för OMXS30 kan emellertid nu vara något begränsad. Redan vid ca 1128 har OMXS30 ett starkt motståndsområde.

OMXS30 är dessutom överköpt. Stochastic-indikatorn är på höga nivåer. Detta är dock ingen säljsignal i sig självt då marknaden kan fortsätta vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend.

Däremot kan indexet då ha svårare att passera kraftiga motståndsnivåer och också ha lättare få nedåtriktade rekyler.

En annan faktor att beakta är också att börsen nu säsongsmässigt har börjat komma in en känslig period. September brukar vara en dålig börsmånad och i oktober-november har börsen ofta gjort kraftiga nedgångar.

I min analys av OMXS30 den 26 juni skrev jag att OMXS30 såg ut att få ett rally över sommaren som skulle kunna var till augusti-september. Nu har ECBs och FEDs obligationsåterköpsprogram givit ny energi till denna uppgång så vi får se var den landar.

Men i detta överköpta och något uppskruvade läge gäller det att vara på sin vakt på eventuella reversals och andra indikationer på att trenden har toppat av. Tills dess gäller emellertid att ”the trend is your friend”.

Skulle emellertid OMXS30 även orka etablera sig över motståndsnivån vid ca 1128 är nästa starka motståndsnivå vid ca 1170-1183. Vid ca 1170 kommer en gammal nedåtgående trendlinje som sammanbinder topparna år 2000 och 2007. 1183 är toppnivån från 2011.

OMXS30 har stödnivåer vid ca 1100, ca 1094, ca 1071, ca 1053 och ca 1029. Skulle OMXS30 stänga under stödnivån vid ca 1094 får indexet en säljsignal som skulle innebära en allvarlig varningssignal för indexet.

Särskilt om en nedgång skulle ske under större handelsvolymer än de indexet haft under den senaste tidens uppgångar så gäller det att öka sin vaksamhet.

Agerar man på köpsidan i marknaden skulle jag rekommendera att göra det på eventuella nedåtriktade rekyler. Särskilt om dessa sker under relativt låg handelsvolym. Stop loss om indexet stänger under 1094.

Är man försiktig av sig så rekommenderar jag att man drar ner på sina indexexponeringar nära motståndsnivån vid ca 1128. Skulle sedan indexet etablera sig över 1128 kan man försiktigt öka på sina innehav igen. Använd då gärna närliggande stop losser.

Att ta position
Handla OMXS30 för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG OMX BP3
Handla OMXS30 för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHORT OMX BP3
Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.