Home > Analys: OMXS30 nära viktiga säljsignaler

Analys: OMXS30 nära viktiga säljsignaler

OMXS30 har en viktig stödnivå vid  ca 1 060. Ska den hålla? Börsen börjar ner idag, OMXS30 ligger i skrivande stund på 1 056,15, men vi får se om OMXS30 idag också stänger under 1 060.

OMXS30 är översålt. Stochastics-indikatorn är på låga nivåer. Men indexet kan vara översålt en längre tid om marknaden har kommit in i en stark trend, så det är ingen köpsignal i sig självt.

Det naturliga vore dock OMXS30 stannar upp här vid ca 1 060 och gör en uppåtrekyl till i alla fall motståndsnivåerna kring 1 069-1 071. Om indexet inte orkar med en uppåtrekyl nu indikerar det att marknaden är mycket svag.

Stänger emellertid OMXS30 under 1 060 får indexet nya säljsignaler. Då ser det ut som om indexet minst ska ner och testa stödnivån vid ca 1 029. På vägen dit har indexet också en viktig nivå vid ca 1 053 som marknaden, i alla fall temporärt, skulle kunna hitta stöd vid.

Den långa trenden, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är fortfarande uppåtriktad. Den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalkurvan, har nu däremot börjat vända nedåt.

En annan viktig sak att observera är också att börsuppgången från juni skett under låga volymer. Detta gäller också den internationella utvecklingen. Det indikerar att uppgången inte är långsiktigt hållbar utan bara är ett bearmarketrally.

Dessutom är vi nu inne i en säsongsmässigt känslig period. Oktober och november har historiskt bjudit på mycket kraftiga nedgångar, med hög volatilitet. Särskilt år med årtal som slutar på 2 och 7.

Vi får se om detta gäller även år 2012. Risken för detta är, som jag ser det, inte försumbar.

Rekommendationen från min sida är därför fortsatt att använda eventuella uppåtrekyler till att sälja aktie- och indexinnehav.  Uppsidan ser relativt begränsad och osäker ut. Vi har starka motståndsområden vid ca 1 094 och 1 119-1 128.

Risken, eller snarare potentialen, ser den närmaste tiden framför ut allt ligga på nedsidan.

Att ta position
Handla OMXS30 för uppgång med tex. Citi First LONGOMX BI CIT*
Handla OMXS30 för nedgång med tex. Citi First SHORTOMX AF CIT*
Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)

*CitiFirst samarbetar med Tradingportalen vid marknadsföring av CitiFirsts produkter.

Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto