Home > Analys: OMXS30 nya kortsiktiga köpsignaler i sommarrallyt

Analys: OMXS30 nya kortsiktiga köpsignaler i sommarrallyt

OMXS30 har fått kortsiktiga köpsignaler. Vi siktar nu på att indexet, som sedan tidigare i uppåtgående trender, ska kunna gå upp och testa det starka motståndsområdet vid ca 1246-1258. Skulle istället OMXS30 stänga under stödet vid ca 1223 erhålls kortsiktiga säljsignaler. I så fall rekommenderar vi försiktighet med postioner för uppgång då dessutom säsongsmönstret snart börjar bli mer negativt.

Stockholmsbörsen fortsatte sitt sommarrally förra veckan. Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 gick i och för sig då bara upp med 0,5 procent till 1227,86, men uppgången från sommarens lägsta nivå, 1209 den 24 juni, är i och med detta uppe på hela 10,7 procent. Som högst nådde indexet också upp till 1237,86 i fredags. Hittills i år har OMXS30 gått upp med 11,1 procent.

OMXS30 fick förra veckan också nya köpsignaler då det gick över det starka motståndet vid ca 1223. Den köpsignalen kan läggas till alla andra kortsiktiga köpsignaler vi skrivit om i den senaste månadens OMXS30-analyser. Veckans köpsignal gör att vi nu kan sikta på uppgångar till ca 1246-1258 där nästa mycket intressanta motståndsområde ligger.

Säsongsmönstret fortsätter också att vara en positiv faktor ett litet tag till. Börsen brukar nämligen bottna av i slutet av juni för att sedan gå upp och göra en topp någon gång i augusti. Det stämmer också väl in med det gamla börsordspråket ”köp till sillen (midsommar) och sälj till kräftorna (kräftpremiären i början av augusti)”. Vi närmar oss emellertid alltså en betydligt mer osäkrare börsperiod. Så nu gäller det att öka uppmärksamheten på eventuella topp- och vändningssignaler.

Stochastic-indikatorn visar också att börsen är överköpt. Detta är emellertid ingen säljsignal i sig själv då indexet kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend. Man kan då däremot öka beredskapen på att marknaden lättare kan göra en nedåtriktad rekyl inom den uppåtgående trenden.

Både den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, och den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, håller sig dock fortfarande uppåtriktade.

För att OMXS30 ska få några långsiktigt riktigt intressanta köpsignaler, måste emellertid indexet först etablera sig över det starka motståndet vid ca 1258. Detta gärna också under en relativt stor handelsvolym. I så fall siktar vi på en uppgång till i första hand ca 1300-1320.

Sådana långsiktigt starka köpsignaler är dock tyvärr inte det mest sannolika scenariot. Risken är snarare större att börsen gör en topp under sensommaren för att sedan vända ner och under hösten göra allvarliga försök att gå under de mycket viktiga stödnivåerna vid ca 1109-1119.

Som vi i tidigare OMXS30-analyser betonat är detta bara ett troligt scenario och ingen av lag tvungen utveckling. Vi tror dock att det kan vara klokt att vara beredd på ett sådant förlopp och därmed inte satsa hus och hem på att börsen bara kan gå upp det närmaste halvåret.

På nedsidan har OMXS30 ett stort antal stödnivåer. Den närmaste lite viktigare stödnivån ligger redan vid ca 1223. Skulle OMXS30 stänga under 1223 får indexet den första kortsiktiga säljsignalen på länge. I så fall siktar vi på nedgångar till i första hand de kortsiktigt viktiga stödnivåerna vid ca 1205 och ca 1198.

Långsiktigt viktiga säljsignaler får OMXS30 först om indexet skulle gå under det starka stödområdet vid ca 1109-1119. Nedgångspotentialen, på lite längre sikt, ser då tyvärr betydande ut.

Vi fortsätter därmed att för den lite mer kortsiktiga aktören att rekommendera köp av OMXS30 vid eventuella nedåtriktade rekyler. Var däremot gärna mer och mer försiktig med storleken på positionerna för uppgång och sätt tajta stop losser. Detta då vi närmar oss en mer besvärlig börssäsong. Sikta på uppgångar till i första hand ca 1246-1258.

Den försiktige sätter förslagsvis en stop loss redan om OMXS30 får en kortsiktig säljsignal och stänger under stödet vid ca 1223. Nedsidan på  en sådan eventuell säljsignal behöver i och för sig inte vara så stor, men vi bedömer att nu kan vara bäst att vara lite extra försiktig i sitt agerande på börsen.

Att ta position
Handla OMXS30 för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG OMX BP16
Handla OMXS30 för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT OMX BNP18
Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto