Home > Analys: OMXS30 överköpt men i stark uppåtgående trend

Analys: OMXS30 överköpt men i stark uppåtgående trend

OMXS30 ligger i uppåtgående trender och har fått köpsignaler som indikerar en uppgångspotential till minst ca 1420-1450. Indexet är överköpt men så länge stödnivåerna vid ca 1389-1372 håller så siktar vi på uppgångar till minst ca 1420.

Stockholmsbörsen rörde sig förra veckan något ner. OMXS30 gick ner med 0,8 procent till 1391,2. Årets uppgång reducerades därmed till 4,4 procent.

OMXS30 är kortsiktigt överköpt och Stochastic-indikatorn har till och med givit en säljindikation. Men grundtrenden för indexet är starkt positivt. Både den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, och den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är tydligt uppåtriktade.

OMXS30 har dessutom fått en köpsignal den 15 maj under relativt stor handelsvolym som indikerar en kortsiktig uppgångspotential till minst ca 1420-1450. Dessutom har indexet i december fått lite mer långsiktigt viktiga köpsignaler som indikerar en långsiktig uppgångspotential till minst ca 1460-1470. Strax under nuvarande indexnivå har OMXS30 också ett antal stödnivåer som borde kunna hålla emot ganska väl. De ligger vid ca 1389, ca 1382 och ca 1372.

Så att så länge som dessa stödnivåer håller så siktar vi på att indexet den närmaste tiden minst ska kunna komma upp till ca 1420. Särskilt om eventuella nedgångar skulle ske under relativt låga handelsvolymer ser vi dessa främst som potentiella goda köptillfällen i en annars långsiktigt uppåtgående trend.

På ovansidan har indexet ett kortsiktigt viktigt motståndsområde vid ca 1406. Stänger OMXS30 över den nivån så får indexet en ny intressant köpsignal.

Säsongsmässigt närmar vi oss dock lite sämre tider. Slutet av juni brukar kunna var lite känsligt för vinsthemtagningar inför sommaren och portföljjusteringar inför halvårsskiftet. Så kommer OMXS30 den närmaste tiden upp i vårt kortsiktiga målområde 1420-1450 rekommenderar vi ökad försiktighet och extra vaksamhet inför eventuella trendbrott och andra typer av säljsignaler. Man kan då också välja att portionsvis sälja kortsiktiga index- och aktieinnehav vid olika motståndsnivåer.

Det som i huvudsak drivit upp aktiemarknaden i Sverige och övriga OECD-länder de senaste åren är vissa centralbankers extremt expansiva penningpolitik. Särskilt amerikanska Fed och japanska BoJ har tryckt nya pengar i rekordomfattning och har på så sätt dopat världens finansmarknader med billiga pengar. De är mycket skickliga i utförandet av detta finansiella reptrick. Men någon gång i framtiden riskerar en kraftig baksmälla komma på denna smått desperata politik.

När detta eventuellt kommer att inträffa är svårt att säga. Det kan bli nu i höst, eller kanske om ett-två-tre år? Men en en tydlig signal på att läget håller på att bli akut vore om de amerikanska långräntorna skulle gå upp kraftigt. Vi kommer troligen i samband med det  också få tydliga säljsignaler både i OMXS30 och diverse andra aktieindexdiagram. Men så länge detta inte har skett kan börsen fortsätta upp en bra bit till.

Därför rekommenderar vi att hänga med på den uppåtgående trenden. Köp helst på rekyler för att få bäst risk-möjlighetsförhållande. Men var väldigt disciplinerad med din riskhantering och särskilt då hanteringen av dina stop losser! Detta är mycket viktigt! För du vill inte sitta med felaktiga positioner om marknadsklimatet skulle bli kraftigt försämrat. Risken är då också stor att man blir handlingsförlamad om man inte är mentalt förberedd och är disciplinerad med sina stop losser. Och andra sidan finns det då också en stor vinstpotential om man behärskat kan utnyttja det nya läget.

Kortsiktigt inriktade placerare rekommenderar alltså att köpa att köpa OMXS30 främst på nedåtriktade rekyler. Men var lite extra försiktig om indexet gått över 1420 och sätt då till exempel tajtare stop losser.

Långsiktiga placerare rekommenderar vi liksom tidigare att successivt sälja av och dra ner risknivåerna på större uppgångar. Särskilt om OMXS30 då hunnit komma upp till ca 1450-1500. De långsiktiga risk-möjlighetsförhållandena är nämligen klart ansträngda.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto