Home > Analys: OMXS30 på väg mot nya toppnivåer

Analys: OMXS30 på väg mot nya toppnivåer

OMXS30 har fått köpsignaler och ligger i uppåtgående trender. Vi siktar på att indexet nu i vinter minsta ska kunna gå upp testa motståndet från toppen år 2007 på 1321,6. Viktiga säljsignaler skulle dock erhållas om indexet mot förmodan skulle etablera sig under stödområdena vid ca 1266-72 och ca 1234.

Få OMXS30-analysen direkt till din e-post

Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 gick förra veckan upp med 0,2 procent och slutade på 1297,86. Årets uppgång uppgår därmed till 17,5 procent.

När OMXS30 under veckan gick över motståndet vid ca 1301 erhölls ytterligare en köpsignal att lägga till alla andra indexet fått den senaste tiden. Handelsvolymen var emellertid inte så stor vid genombrottet. OMXS30 rekylerade sedan också strax därefter tillbaka till som lägst 1281,8, för att sedan på nytt vända upp. Förloppet följer ett mönstret vi tidigare sett mycket av.

Den svenska aktiemarknaden har nämligen de senaste månaderna sågat sig uppåt, fram och tillbaka, till successivt allt högre och högre nivåer. OMXS30 har då fått köpsignaler och gått upp till nya toppnivåer, för att sedan göra en mindre rekyl nedåt, som i sin tur följts av en ny uppgång till nya årshögsta nivåer och så vidare.

Den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, har då också hela tiden varit uppåtriktad. Den kortsiktiga trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, har emellertid slagigt lite fram och tillbaka även om den också mestadels varit uppåtriktad.

Anmärkningsvärt är också att denna uppgång skett under en traditionellt mycket svag börsperiod. Säsongsmönstret under slutet av augusti till början till november brukar ofta vara klart negativt och oktober brukar dessutom kunna bjuda på rejäla börsnedgångar. Så alltså inte i år, vilket tyder på en mycket stark underliggande styrka i marknaden. Denna styrka kommer, givetvis, från den synnerligen expansiva finanspolitiken från centralbankerna i USA, Japan och EU.

Centralbankerna verkar tävla med varandra om vem som kan trycka mest nya pengar. De vågar inte heller skära ner på sina finansiella stödprogram för att inte äventyra sina egna ekonomiers sköra återhämtningar. Tyvärr når denna enorma flod av nytryckta digitala pengar inte ut till den reala ekonomin och gör nytta via nyinvesteringar och nya jobb. Istället fastnar de till stor del i den finansiella sektorn och göder då också på uppgångarna på världens olika aktiemarknader. Detta är den enskilt viktigaste faktorn för börserna just nu. Utan denna finansiella doping skulle börstrenderna vara mycket, mycket dystrare.

Handelsvolymmönstret har också under de senaste månaderna varit relativt uppmuntrande. Även om handelsvolymen under uppgångsdagarna ofta varit ganska blygsam, som till exempel vid den senaste köpsignalen den 18 november, så har den dock oftast varit något större än handelsvolymen under nedgångsdagarna. Detta stöder ett fortsatt positivt börsscenario.

Säsongsmönstret under de kommande månaderna ser också väldigt gynnsamt ut för börsen. Perioden november till maj är statistiskt sett en mycket stark börsperiod. Om börsen gått bra under en traditionellt svag period, hur bra ska den då inte kunna gå under en säsongsmässigt stark period?

Stochastic-indikatorn har den senaste veckan kommit upp till höga nivåer för att nu rekylerat tillbaka något. Detta innebär dock ingen starkare säljsignal då indikatorn kan fortsätta att ligga och slå fram och tillbaka på höga nivåer om börsen kommit in i en stark trend.

OMXS30 har den närmast liggande stödnivån vid ca 1282. Betydligt viktigare är dock stödnivåerna vid ca 1266-72 och ca 1234. Underskrids dessa får indexet kortsiktigt viktiga säljsignaler.

På ovansidan har OMXS30 kortsiktiga motståndsnivåer vid ca 1301-1305 och ca 1310. Betydligt viktigare är dock motståndsnivån vid ca 1322 som härstammar från toppen den 13 juli 2007 på 1321,6. Det ser mycket troligt ut att OMXS30 minst ska kunna gå upp och testa den motståndsnivån den närmaste tiden.

Skulle sedan OMXS30 senare i vinter även etablera sig över motståndsområdet vid ca 1322 under en relativt hög handelsaktivitet, gärna över 15 miljarder per dag, så får indexet nya starka köpsignaler. I så fall siktar vi sikta på uppgångar till minst ca 1400. Räknat på lite olika diagramformationer ser det då dessutom ut som om OMXS30 skulle ha goda möjligheter att komma upp till ca 1460-området.

Vi fortsätter därför att rekommendera den lite mer kortsiktige aktören att köpa OMXS30 på främst de nedåtriktade rekyler som sker inom den långa uppåtriktade trenden. Man behöver alltså inte nödvändigtvis snabbt köpa på alla dessa köpsignaler som nu ständigt dyker upp på indexet. Avvakta och köp på rekylerna istället. Sikta sedan på uppgångar till först och främst ca 1320, i andra hand till minst ca 1400.

Sätt sedan också en stop loss om OMXS30 stänger under den närmast liggande lite viktigare stödnivån. Det är nämligen mycket viktigt att konsekvent använda sig av stop losser för att få ett kontrollerat risktagande. Ha särskilt en stop loss om OMXS30 skulle stänga under stödet vid ca 1234. Flytta också upp stop lossen allt efter som positionen visar mer och mer vinst.

För långsiktiga placerare fortsätter vi också att rekommendera att man använder alla större uppgångar till att successivt sälja av delar av sina aktieinnehav och lägga sig mer likvid. Detta på grund av att börsuppgångarna framförallt är drivna av centralbankernas finansiella doping och därmed inte har så mycket med långsiktigt hållbara fundamentala faktorer att göra. Risknivån på lite längre sikt ser därför relativt hög ut.

Handla OMXS30
Handla OMXS30 för uppgång hos CMC Markets
Handla OMXS30 för nedgång hos CMC Markets

Öppna demokonto hos CMC Markets och testa handla OMXS30 med den nya prisbelönta plattformen Next Generation som kommer med ett stort utbud av innovativa funktioner.

OMXS30 har fått köpsignaler och ligger i uppåtgående trender. Vi siktar på att indexet nu i vinter minsta ska kunna gå upp testa motståndet från toppen år 2007 på 1321,6. Viktiga säljsignaler skulle dock erhållas om indexet mot förmodan skulle etablera sig under stödområdena vid ca 1266-72 och ca 1234.
Analys OMXS30
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto