Home > Analys: OMXS30 ser ut att ladda för uppgång

Analys: OMXS30 ser ut att ladda för uppgång

OMXS30 ligger i en kraftsamlande konsolideringsfas. Kortsiktiga köp- och säljsignaler erhålls om vartannat. Indexet har dock goda möjligheter att bryta över motståndet vid ca 1383 och då få lite mer tydliga köpsignaler. Vi siktar i så fall på att detta bear market rally ska fortsätta upp till vårt målområde kring ca 1460-1550. En kortsiktigt intressant stödnivå finns vid ca 1323. Långsiktigt är dock stödnivån vid ca 1247 betydligt viktigare.


Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen gick förra veckan upp under en tämligen lugn handel. Storbolagsindexet OMXS30 steg 0,5 procent till 1364,94. Utvecklingen i år ligger därmed på -5,7 procent. Tar man hänsyn till förfallna utdelningar var dock veckans uppgång 1,2 procent. Årets utveckling ligger då på -3,7 procent.

Veckans börshumör påverkades i början negativt av ett fallande oljepris. Men i slutet av veckan vände dock oljan kraftigt uppåt vilket då också ökade intresset för aktier.

Under veckan rapporterade också det i OMXS30 så indextunga H&M. Rörelseresultatet var högre än väntat vilket fick aktiekursen att stänga veckan med en uppgång på 6,9 procent.

Annars finns det en ganska stor osäkerhet kring den kommande rapportsäsongen. I USA drar den igång nu på måndag med Alcoas rapport. I Sverige dröjer det till kring den 20 april innan rapportsäsongen börjar på allvar.

Börsläget har också präglats av en varannandags börs med kortsiktiga köp- och säljsignaler om vartannat på OMXS30. Kurssvängningarna har emellertid blivit mindre och mindre de senaste veckorna. Börsen befinner sig i en konsoliderande så kallad squezze. Speciellt tydligt blir detta om man studerar börsindex som till skillnad ifrån OMXS30 tar hänsyn till utdelningseffekten.

Kortsiktigt så överväger dock den positiva bilden. Särskilt så länge som OMXS30 kan hålla sig över stödet vid ca 1323. Och långsiktigt sett så erhålls riktigt allvarliga säljsignaler först om det mycket viktiga stödet vid ca 1247 skulle brytas.

De senaste kortsiktiga signalerna är också köpsignaler då motstånden vid ca 1348, ca 1355 och ca 1362 nyligen passerats. Dessutom har Stochastic-indikatorn givit ifrån sig köpindikationer i från tidigare översålda lägen.

Stochastic har också ett mönster av stigande bottnar som skiljer sig ifrån mönstret med lägre och lägre bottnar i själva OMSX30-diagrammet. En så kallad positiv divergens är ett styrketecken då det signalerar att kraften i nedgångarna ebbat ut.

Så kortsiktigt ser det alltså relativt starkt ut. Säsongsmönstret är också positivt några veckor till. En bekräftande köpsignal erhålls om OMXS30 skulle orka stänga över motståndet vid ca 1383.

Nästa viktiga motståndsområde ligger sedan vid ca 1432. Men en köpsignal över 1383 ökar trots det möjligheten betydligt för att OMXS30 nu under våren ska nå upp till vårt kortsiktiga mål vid ca 1460-1550-området.

MEN, skulle indexet komma upp till detta intervall börjar vi sedan öka vår vaksamhet på eventuella reversal- eller andra säljsignaler.

För den riktigt långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan för OMXS30, är tyvärr envist nedåtriktad. Dessutom befinner sig indexet fortfarande under denna långa medeltalskurva. Och det finns också ett tydligt långsiktigt mönster av successivt allt lägre och lägre både bottnar och toppar i indexet. Som om inte det räckte så är också handelsvolymmönstret beklagligtvis fortfarande negativt.

Så vårt huvudscenario är alltså först upp under några veckor. Vi siktar på en topp i intervallet 1460-1550. Skulle sedan nedgångar börja ske under en relativt hög handelsaktivitet så gäller det att vara alert. För då finns det en stor risk att det långsiktigt mycket viktiga stödet vid ca 1247 ska utmanas under andra halvan av 2016.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

Agerar man med kortsiktiga tidshorisonter ser det ut som att man framförallt ska agera för uppgång så länge som stödet vid ca 1323 håller. För OMXS30 kommer nu ifrån översålda nivåer och de senaste signalerna är köpsignaler. Dessutom brukar april kunna vara en bra börsmånad. Sikta på uppgångar till först och främst ca 1383-1393 motstånden. I andra hand till ca 1432 och ca 1460.

Var dock noggrann med stopp bevakningen. Sådana här bear market rallys kan vara både knepiga och opålitliga. Ha en stopp om inte förr så i alla fall om stödet vid ca 1323 bryts. Flytta också upp stoppen allt eftersom positionerna visar större och större vinst.

Använder man sig av långsiktiga strategier rekommenderar vi liksom tidigare stor försiktighet. Innan nya köp görs avvakta helst först att mycket tydliga köpsignaler erhållits under en relativt hög handelsaktivitet.

Helst ska man nog inte ha så mycket långsiktiga aktie- och indexinnehav när den långa trenden pekar nedåt. Men har man sådana så rekommenderar vi att man ska överväga att sälja av dessa om OMXS30 skulle komma upp i 1460-1550 området. Särskilt om indexuppgångarna skulle fortsätta att ske under en relativt låg handelsvolym.

Som alternativ till att då börja sätta igång och sälja rakt av är att man då i alla fall börjar använda sig av tajta stopp losser. Även för sådana här mer långsiktiga positioner.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Analys OMXS30
OMXS30 (Timdiagram)

Vill du lära dig mer om trading? Gå kursen ”Lär Dig försörja dig på Din Trading”! 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto