Home > Analys: Sommarrallyt för OMXS30 inne på sin slutfas.

Analys: Sommarrallyt för OMXS30 inne på sin slutfas.

OMXS30 har tidigare fått ett antal köpsignaler och har sedan i början av juni också gjort en kraftig uppåtrörelse.

Som lägst var OMXS30 nere på 941,11 den 4 juni och har sedan dess varit uppe som högst på 1 052,8 den 20 juli. En uppgång på 11,9 % på en och halv månad. OMXS30 ligger i skivande stund på 1 025,33.

Vi har också i våra analyser av OMXS30, se till exempel vår analys av OMXS30 den 25 juni, skrivit att börsen såg ut att göra ett sommarrally. Vi siktade då först och främst på uppgångar till 1 033-1 050.

Målområdet har vi senare höjt  till ca 1 050-1 070.

Vi skrev också att det såg ut som det gamla börsordspråket ”köp till sillen och sälj till kräftorna” såg ut att kunna stämma i år.

Som kuriosa kan då nämnas att kräftpremiären var förr om åren den 7 augusti. 1982 ändrades detta till första onsdagen i augusti månad. Sedan 1994 finns det inget generellt förbud mot kräftfiske i Sverige.

Så det gamla börsordspråket berättar alltså om en säsongsmässig stark period från midsommar till 1-7 augusti. Det är givetvis inte alla år som detta gäller, men det kanske kan ha sin giltighet i år.

Sommarrallyt har dock förutsättningar att hålla på till i augusti och kanske även till september. I och med förra veckans högsta nivåer har emellertid OMXS30 redan varit uppe i vårt målområde för sommarens uppgång.

Nu har vi dessutom fått tydliga varningssignaler om svagheter i den uppåtriktade trenden. Detta manar till ökad vaksamhet.

Fokus riskerar nu också, efter att rapportperioden börjar ta slut i augusti, att åter bli helt koncentrerat på diverse krisländers ekonomiska situationer och på konjukturavmattningen i de stora världsekonomierna.

Därför kan det vara läge för den kortsiktige placeraren att allvarligt börja fundera på att sälja av sin positioner på de uppgångar som kan komma de närmaste veckorna.

Risken är dessutom inte försumbar denna sommaruppgång bara är en uppåtrekyl i en större nedåtriktad trend som hastigt kan ta vid igen i höst. I så fall riskerar också nedgångarna att kunna bli relativt stora i höst.

Den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är emellertid fortfarande uppåtriktad. Likaså är det för den den korta trenden.

Det är stochastic-indikatorn som har börjat varna för svaghet i den uppåtriktade trenden. Detta genom att när OMXS30-indexet fick en ny topp förra veckan på en högre nivå än förra gången, så fick istället indikatorn en topp på en lägre nivå.

Denna så kallade negativa divergens, skillnad i kurvornas utseende som tolkas negativt för den kommande börsutvecklingen, ska ses som en tydlig varningssignal om att den uppåtgående trenden tappat i styrka.

Varningssignalen är emellertid ingen säljsignal i sig självt men det förstärker signalvärdet i de eventuella säljsignaler man senare kan få i  OMXS30-kursdiagrammet.

OMXS30 har de närmaste motståndsområdena vid ca 1 053-1 055 och ca 1 071.

De närmast stödnivåerna ligger vid ca 1 020-1023 via trendlinjestöd, och vid ca 1 016, ca 1 009 och ca 1 004 från horisontella stödnivåer.

Vi fortsätter däremot att rekommendera försiktiga(!) köp för uppgång på eventuella nedåtrekyler. Vi har en sådan nedåtrekyl nu till exempel. Sikta på uppgångar till 1 050-1 070. Stop loss om OMXS30 stänger under 990.

Flytta upp stop lossen allt eftersom positionen visar mer och mer vinst.

OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.