Home > Analys: OMXS30 – sommarrallyt närmar sig viktiga motståndsnivåer

Analys: OMXS30 – sommarrallyt närmar sig viktiga motståndsnivåer

OMXS30 har fått kortsiktiga köpsignaler och ligger uppåtgående trender. Däremot är nu indexet både överköpt och har börjat närma sig det starka motståndsområdet vid ca 1223. Nu gäller det att öka uppmärksamheten. Dessutom kan den stundande rapportperioden resultera i en ökad volatilitet på börsen.

Sommarrallyt fortsatte att driva upp den svenska börsen förra veckan. Storbolagsindexet OMXS30 gick upp med hela 3,7 procent och stängde på 1210,73. Hittills i år har därmed indexet gått upp med 9,6 procent.

Det var framförallt ett mer positivt internationellt börsklimat som hjälpte upp börsen förra veckan även om de positiva delårsrapporterna från Getinge och Axis också hjälpte till. Nu i veckan kommer också en strid ström av bolagsrapporter som kan ge volatila kast, kanske framförallt i enskilda aktier, men även för börsen som helhet.

Går vi sedan över till börsläget sett ur ett teknisk analysperspektiv kan vi börja med att konstatera att trenderna är uppåtriktade både kortsiktigt och långsiktigt för OMXS30. Indexet har dessutom fått ett antal kortsiktigt intressanta köpsignaler de senaste veckorna, vilket vi också tagit upp i tidigare OMXS30 analyser. Den senaste köpsignalen kom när motståndsnivån vid ca 1198 bröts torsdagen den 4 juli.

Säsongsmönstret fortsätter också att vara en positiv faktor. Börsen brukar nämligen bottna av i slutet av juni för att sedan gå upp och göra en topp någon gång i augusti. Det stämmer också väl in med det gamla börsordspråket ”köp till sillen (midsommar) och sälj till kräftorna (kräftpremiären i början av augusti)”.

Mot detta kan ställas att stochastic-indikatorn nu är uppe på höga och överköpta nivåer. Detta är emellertid ingen säljsignal i sig själv då indexet kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend. Man kan då däremot öka beredskapen på att marknaden lättare kan göra en nedåtriktad rekyl inom den uppåtgående trenden.

OMXS30 närmar sig nu också det viktiga motståndsområdet vid ca 1223. Vid ca 1222-1223 finns det dessutom ett antal prisobjektiv och andra matematiska samband från tidigare indexrörelser som gör att denna nivå är lite extra intressant att bevaka.

Sätter man lite felmarginal på 1222-1223 så kan till och med toppen ha varit nådd med fredagens högsta nivå 1216,92. Så även om trenden är uppåt och vi inte fått några säljsignaler på OMXS30 är det definitivt dags att öka uppmärksamheten. Särskilt om indexet nu skull börja få vändnings- eller andra säljsignaler.

En liten varningssignal skulle vi också få om OMXS30 bryter den kortsiktiga och branta trendlinjen som i dagsläget ligger vid ca 1208. Ett sådant brott resulterar dock inte i någon långsiktigt viktig säljsignal. Dessutom finns det strax under den trendlinjen relativt starka stödområden både vid ca 1198, ca 1186 och ca 1175-1178. Är man försiktig av sig så kan man dock ta ett eventuellt trendlinjebrott som ursäkt för att göra en vinsthemtagning.

Vi har i tidigare analyser av OMXS30, till exempel den 17 juni, 24 juni och 1 juli tagit upp att det troliga scenariot är ett sommarally på börsen som toppar ur vid ca 1223 eller eventuellt uppe vid det starka motståndsområdet vid ca 1246-1258. Vi har då också tagit upp att OMXS30 för att några långsiktigt riktigt intressanta köpsignaler måste etablera sig över motståndet vid ca 1258. Detta gärna också under en relativt stor handelsvolym. I så fall siktar vi på en uppgång till i första hand ca 1300-1320.

Sådana långsiktigt starka köpsignaler är dock tyvärr inte det troligaste scenariot. Snarare ser det mer sannolikt ut att börsen efter en topp under sensommaren sedan istället ska vända ner och göra allvarliga försök att gå under de mycket viktiga stödnivåerna vid ca 1109-1119. Detta är emellertid bara ett scenario och ingen lagbunden utveckling. Vi tror dock att det kan vara bra att vara psykologiskt beredd på en sådan utveckling.

Särskilt det fortsatt negativa handelsvolymmönstret ökar risken för att detta scenario riskerar att bli verkligt. Det alltså fortfarande inte märkbart större handelsvolymer på uppgångsdagar jämfört med den under nedgångsdagarna. Snarare tvärtom. Det är i det mer långsiktiga perspektivet en betydande svaghetsfaktor.

Vi rekommenderar därför att successivt vara mer och mer försiktig med att utnyttja varje nedåtriktad rekyl till att köpa indexet. Sätt också tajta stop losser på positioner för uppgång. Utvecklingen riskerar att bli volatil. Ta gärna också hem lite vinster när OMXS30 närmar sig viktiga motståndsområden. Som till exempel de vid ca 1222-1223 och de vid ca 1246-1258.

Att ta position
Handla OMXS30 för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG OMX BP16
Handla OMXS30 för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT OMX BNP18
Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.