Home > Analys: OMXS30 studsar upp ifrån ett översålt läge

Analys: OMXS30 studsar upp ifrån ett översålt läge

OMXS30 har fått kortsiktiga köpsignaler och studsat upp ifrån ett översålt läge. Handelsvolymmönstret är dock fortfarande negativt och indexet befinner sig på medellångsikt i en fallande trend. Risken är därför stor att den kortsiktiga uppgången snart tar slut. Motståndsnivåer på OMXS30 finns vid ca 1600, ca 1628 och ca 1670. Stöd finns vid ca 1584, ca 1558, ca 1538 och ca 1507. Vi ser en nedgångspotential till ca 1380-1420 på några månaders sikt.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen fortsatte förra veckan, främst på grund av den nyckfulla Greklandskrisen, sin mycket volatila utveckling. Börsen började svagt och storbolagsindexet OMXS30 var nere på som lägst 1507. Men tack vare en stark spurt under veckans två sista dagar gick dock indexet till slut upp med 2,4 procent till 1590,54 . Årets indexuppgång är därmed 8,6 procent. Räknar vi också med utdelningarna i de i OMXS30 ingående aktierna blir uppgången istället 12,2 procent.

Under veckan så stabiliserade sig också, i alla fall tillfälligt, börsläget i Kina. Dessförinnan hade emellertid Shanghai-börsen på bara fyra veckor gått ner med som mest ca 29 procent. Börsen i Kina rekylerade upp sedan myndigheterna ingripit med en serie av handfasta åtgärder. Kina är som bekant en diktatur där kommunistpartiet, som paradoxalt nog styrs av ett gäng miljardärer, har helt andra maktbefogenheter än en vanlig mer demokratisk regering. Bland annat så förbjuds blankning av aktier och kinesiska myndigheter åläggs att stödköpa aktier.

Och säger de kinesiska myndigheterna till bankerna att sluta ringa och tvinga överbelånade kunder att sälja sina aktier så lyder banktjänstemännen. Annars riskerar de enligt uppgift att sättas i fängelse. Men trots detta har vi antagligen inte sett slutet på börskaoset i Kina.

Går vi över till den tekniska analysen kan vi konstatera att den medellångsiktiga trenden för OMXS30 är nedåtriktad. Indexet har fått säljsignaler och handelsvolymmönstret är negativt. De tekniska formationerna visar på att risken är stor att OMXS30 de närmaste månaderna minst ska gå ned till 1380-1420 området.

Däremot så är vi på riktigt lång sikt fortfarande optimistiska. 200 dagars medeltalskurvan är till exempel uppåtriktad och OMXS30 har tidigare fått långsiktiga köpsignaler som indikerar en uppgångspotential till minst ca 2190. Men den nivån behöver inte nödvändigtvis nås i år. Sannolikt blir detta istället aktuellt tidigast under våren 2016.

Resan ner till ca 1380-1420 blir dock troligtvis fortsatt ryckig med tvära kast både upp och ned.

Nu under juli brukar det till exempel vanligtvis vara en något starkare börsperiod efter den traditionellt så svaga junibörsen. Detta bland annat då börsbolagen under juli lägger fram sina halvårsrapporter vilket stimulerar aktieintresset.

Antagligen är rapportperiod nu lite extra välkommen av många. Detta då den förhoppningsvis kan ta bort det totala fokuserandet på den grekiska tragedin och på börskraschen i Kina. Vi får se om detta kommer att lyckas. Hur som helst så var i alla fall de amerikanska bolagen som vanligt först ut med sina siffror. Tyvärr var dock den konjunkturmässigt så viktiga aluminiumproducenten Alcoa inte någon större rapportframgång.

I Sverige så drar rapportperioden igång på allvar nu på onsdag med SKF:s rapport. SKF levererar produkter till många olika branscher och har dessutom väldigt korta leveranstider. Detta gör att bolagets rapport ofta ses som en viktig konjunkturindikator.

En sidoeffekt av rapportperioden är dessutom att de amerikanska börsbolagen på nytt får börja köpa tillbaka sina egna aktier. Detta efter en månads köpförbud innan respektive bolags rapportframläggande. Dessa köp är betydande, väl över 2 miljarder dollar per dag, och påverkar i och med detta indirekt även den svenska börsens balans mellan köpare och säljare.

Veckans avslutande köprusch gjorde också att Stochastic-indikatorn gick upp ifrån ett översålt läge och då fick en köpindikation.

OMXS30 fick också kortsiktiga köpsignaler då indexet gick över motståndsnivåerna vid ca 1538, ca 1558 och 1584. Uppgången skedde emellertid tyvärr under en, jämfört med den senaste tidens nedgångsdagar, relativt blygsam handelsvolym. Detta ökar risken betydligt för att uppgången inte ska vara särskilt uthållig.

OMXS30 är nu också nära de kortsiktigt viktiga motståndsnivåerna kring ca 1600 och ca 1628. För att OMXS30 ska få långsiktigt lite mer intressanta köpsignaler behöver indexet etablera sig över både dessa motstånd och även över motståndet vid ca 1670 under en relativt hög handelsaktivitet. Helst med börsomsättningar på klart över 20 miljarder per dag.

Innan detta sker ser vi, liksom tidigare, alla uppgångar främst som potentiella sälj- och blankningslägen för den aktive placeraren.

Visst kan man också bevaka och agera på eventuella kortsiktiga köpsignaler som erhålls. Särskilt om de kommer ifrån översålda lägen som i förra veckan. Men gör det då helst med betydligt mindre handelspositioner än vanligt. Och sätt extra tajta stoppar.

För vi bedömer att risknivån på positioner för uppgång nu är ovanligt hög. Detta då både index och många enskilda aktier ser ut att ha en ganska stor nedgångspotential de närmaste månaderna.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

För den kortsiktige placeraren ser vi alltså snarast den senaste uppgången som ett utmärkt tillfälle att sälja indexet och ta positioner för nedgång på. Vänta dock bara först på att OMXS30 ska bli något överköpt och/eller någon typ av topp- eller säljsignal ska erhållas,

Men då gäller det att sätta en tajt stopp. Och att vara disciplinerad med sin stopp bevakningen. För kasten på börsen kan bli både snabba och överraskande stora.

Sätt till exempel en stopp strax över de senaste dagarnas högsta indexnivå. Om inte tidigare, så ha i alla fall en stopp om OMXS30 skulle stänga över motståndet vid ca 1628. Flytta också ned stoppen allt eftersom positionen visar mer och mer vinst.

Kortsiktiga stödnivåer att sedan sikta på finns vid ca 1584, ca 1558, ca 1538 och vid förra veckans lägsta nivå ca 1507. Under det finns de viktigaste stöden vid ca 1480, ca 1420 och ca 1380.

För mer långsiktiga strategier rekommenderar vi att man avvaktar tills mycket tydliga köpsignaler, under stor handelsaktivitet, först erhålls innan köp görs. Alternativt kan köp göras om OMXS30 först gått ner till sin medellångsiktiga nedgångspotential vid ca 1380-1420. Och sedan någon typ av vändningsindikation visat sig i indexet.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Analys OMXS30
OMXS30 (Timdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto