Home > Analys: OMXS30 svänger friskt, men kan snart komma in en bättre säsong

Analys: OMXS30 svänger friskt, men kan snart komma in en bättre säsong

OMXS30 har fått säljsignaler och ligger kortsiktigt i nedåtgående trender. Indexet är dock översålt och börsens säsongsmönster börjar snart bli mer gynnsamt. Det finns därför goda förutsättningar att börsen snart bottnar ur och att de viktiga stödnivåer vid ca 1119 och ca 1140 kommer att hålla den närmaste tiden.

Skulle OMXS30 svänga upp finns det många motståndsnivåer uppgången kan fastna på. Framförallt är dock motståndsområdet vid ca 1246-1257 extra starkt och långsiktigt intressant.

OMXS30 fortsatte ned förra veckan med 1,3 procent och slutade på 1177,57. Hittills har därmed indexet gått upp med 6,7 procent. I år har OMXS30 varit uppe på 1257,6 som högst den 22 maj. Det motsvarade en uppgång på 13,8 procent från årsskiftet. Nu är istället årets uppgång endast på 6,6 procent. Det svänger friskt på Stockholmsbörsen.

Börsnedgångarna och den ökade svängigheten (eller volatiliteten på finansspråk) har främst orsakats av att den japanskabörsen börjat få extrema kast fram och tillbaka samt på ökade spekulationer om att amerikanska FED snart ska börja dra ner på sina enorma penningpolitiska stimulanser. Som en följd av detta har också långräntorna världen över börjat gå upp relativt kraftigt. Vilket inte är bra börsklimatet.

Den långa trenden för OMXS30, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är dock fortfarande uppåtriktad. Den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är emellertid tydligt nedåtriktad.

Den senaste tidens nedgångar på OMXS30 har också givit ett stort antal säljsignaler på indexet. Senast förra veckan när stödområdet kring 1175-1178 bröts. Detta trots att indexet dessförinnan var rejält översålt, vilket var ett tydligt svaghetstecken. OMXS30 gick då ner till 1155,9 som lägst, vilket också sammanfaller med en liten stöd/motståndsnivå på ca 1156 från tidigare i år.

De långsiktigt riktigt viktiga stödområdena ligger dock kring ca 1137-1140 och ca 1119.

Börsen är nu emellertid säsongsmässigt inne i slutet av en svag period. Ska det gamla börsordspråket köp till sillen (midsommar) och sälj till kräftorna (första veckorna i augusti) stämma så ska vi nu börja leta efter vändningsformationer och andra kortsiktiga köpsignaler.

Stochastic-indikatorn är också nere på låga nivåer och visar då att OMXS30 är i ett översålt läge. Detta är emellertid ingen köpsignal i sig själv då indexet kan fortsätta att vara översåld en längre tid om den kommit in i en stark trend. Man kan däremot då öka beredskapen på att indexet lättare kan göra uppåtriktade rekyler inom den nedåtgående trenden.

Ett inte helt otroligt scenario vore därför att OMXS30 nu tillfälligt börjar bottna ur. För att sedan i samband med rapportperioden under juli-augusti rekylera uppåt. Det behöver inte vara så att rapporterna då är så särskilt bra. Däremot kan man då komma att tycka att detta redan varit diskonterat i kurserna i och med den tidigare nedgången.

Det kan i och för sig också vara så att indexet redan säsongsmässigt bottnat ur när det var nere på 1156 torsdagen den 13 juni. Indexet fick nämligen en liten reversal/vändningssignal när det då var nere lågt under dagen för att sedan stänga kring dagshögsta 1174.

Troligtvis får dock OMXS30 väldigt svårt i sådana uppgångar att etablera sig över det starka motståndsområdet vid ca 1246-1258. Skulle detta trots allt ske, särskilt om det skulle ske under en stigande börshandel, får OMXS30 relativt starka köpsignaler. I så fall siktar jag på uppgångar till först och främst ca 1300-1320.

Sannolikare är tyvärr dock att eventuella uppgångar fastnar i något av de många motståndsområdena dessförinnan. Redan vid ca 1186 har nämligen OMXS30 ett motståndsområde, följt av ett vid ca 1198 och sedan ett band av motstånd vid ca 1212-1222.

Utvecklingen kan alltså bli slagig inom intervallet ca 1119-1140 på nedsidan och ca 1246-1258 på uppsidan de närmaste månaderna. Utbrott ur detta intervall, särskilt om det skulle ske under relativt stor handelsaktivitet, ger långsiktigt viktiga sälj- eller köpsignaler.

I och med att den långa trenden fortfarande är uppåtriktad, säsongsmönstret om en vecka börjar peka uppåt och att OMXS30 är översålt så finns det dock goda förutsättningar för att den korta trenden snart ska börja vända uppåt. Men, var alltså beredd på en volatil utveckling inom det lite större intervallet enligt ovan.

Tradingmässigt kan det därför vara läge att köpa OMXS30 om indexet skulle gå ner till i närheten av stödnivån vid ca 1140. Sikta på uppgångar till ca 1212-1220 i första hand och ca 1246-1258 i andra hand.  Stop loss om OMXS30 stänger under stödnivån vid ca 1137 eller ca 1119. Allt efter var och ens riskpreferens. Flytta sedan upp stop lossen allt eftersom positionen visar mer och mer vinst.

Att ta position
Handla OMXS30 för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG OMX BP16
Handla OMXS30 för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT OMX BNP18
OMXS30 har fått säljsignaler och ligger kortsiktigt i nedåtgående trender. Indexet är dock översålt och börsens säsongsmönster börjar snart bli mer gynnsamt. Det finns därför goda förutsättningar att börsen snart bottnar ur och att de viktiga stödnivåer vid ca 1119 och ca 1140 kommer att hålla den närmaste tiden. Skulle OMXS30 svänga upp finns det många motståndsnivåer den kan fastna på, men framförallt är motstånden vid ca 1246 och ca 1257 extra starka.
OMXS30 (Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto