Home > Analys: OMXS30 tvekar i sin upptrend

Analys: OMXS30 tvekar i sin upptrend

OMXS30 har nu varit inne i en säsongsmässigt väldigt stark period sedan i slutet av december till ca mitten av januari. Nu lämnar vi dock denna period och säsongsmönstret blir inte samma stöd till börsen. Tvärtom så är det inte helt ovanligt att börsen i stället toppar av i mitten eller slutet av januari.

Vi får väl se hur det blir med det, men det finns även andra varningssignaler för en kommande försvagning som nu börjat dyka upp i diagrammen. Det finns flera viktiga aktier som brutit över gamla toppar för att sedan fallera och istället börjar gå ner under relativt stor handelsvolym.

Det är till exempel Electrolux, SKF, SSAB och Stora Enso som visat på detta mönstret. Det är klart illavarslande signaler. Det blir inte heller speciellt mycket bättre av att även OMXS30 oftast haft större handelsvolymer på nedgångsdagarna än under uppgångsdagarna.

Samtidigt har jag noterat en fascinerande enighet hos olika placeringsstrateger och nationalekonomer om att konjunkturen kommer vända upp under 2013. Om alla nu är så eniga om det kanske man har tagit ut en stor del av denna effekt i förväg? Särskilt de cykliska aktierna har (tidigare i alla fall..) gått starkt under vintern. Vad händer om konjunkturvändningen dröjer lite oväntat länge? Vad händer om någon ny kris dyker upp? Se till exempel dagens artikel om valutakrig.

OMXS30 ligger dock fortfarande i en kortsiktig uppåtgående trend enligt vår definition. Detta då lutningen på 20 dagars medeltalskurvan fortsätter att vara uppåtriktad. Den långa trenden, lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är emellertid relativt oregelbunden.

OMXS30 har inte desto mindre brutit en skarpt uppåtgående trendlinje när indexet igår gick under 1129. Detta är verkligen inte någon kraftigare säljsignal, men det är och andra sidan inget styrketecken heller. Stochastic-indikatorn ger också ifrån sig varningssignaler då den varit uppe på höga och överköpta nivåer och nu istället brutit nedåt.

För att få en tydlig säljsignal måste dock OMSX30, som i skrivande stund står i 1124,83, först etablera sig under stödnivån vid ca 1119. Indexet har sedan stödnivåer redan vid ca 1110 och 1092, men i och med det negativa handelsvolymmönstret och de andra varningssignalerna måste man nog ta en sådan eventuell säljsignal på allvar.

Betydligt allvarligare säljsignaler för OMXS30 skulle det dock bli om även stödnivåerna vid ca 1060 och ca 1026 passerades i ett senare läge.

För att OMXS30 ska få nya köpsignaler måste indexet stänga över motståndsnivån vid ca 1038. Redan vid ca 1042 har indexet sedan ett visst motståndsområde. Det är dock mellan ca 1150-1183 som det fram för allt finns flera kraftiga motståndsområden för indexet. Det är då både horisontella motståndsnivåer samt gamla viktiga nedåtgående trendlinjer som tar emot i det intervallet.

Rekommendationen blir därför att fortsätta att försöka hänga med uppgången på OMXS30 ett tag till. Dansa dock gärna nära utgången. Använd dig därför av täta stop losser på innehaven. Till exempel om OMXS30 stänger under stödnivån vid ca 1119. Alternativt den vid ca 1110. Allt efter var och ens egen riskpreferens.

Att ta position
Handla OMXS30 för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG OMX BP16
Handla OMXS30 för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT OMX BP3
Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.