Home > Analys: OMXS30 tvekar i uppgången

Analys: OMXS30 tvekar i uppgången

OMXS30 tvekar nu i sitt bear market rally. Kortsiktiga säljsignaler har erhållits men så länge som stödet vid ca 1323 håller ser detta mest ut som en konsolideringsfas inför ett utbrott uppåt. OMXS30 är översålt och får köpsignaler om motstånden vid ca 1362, ca 1393 och ca 1432 bryts. Så länge som det mycket viktiga stödet vid ca 1247 håller ligger vårt målområde för vårens uppgångar vid ca 1460-1550.


Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen gick förra, av påskhelgen förkortade, handelsveckan ned under en relativt stillsam handel. Storbolagsindexet OMXS30 föll 3,3 procent och slutade på 1345,34. Utvecklingen i år ligger därmed på -7,0 procent. Tar man i beaktande förfallna utdelningar var emellertid veckans nedgång 3,0 procent. Och årets utveckling ligger då på -5,8 procent.

Under veckan drabbades som bekant Bryssel tyvärr av nya förfärliga terrorattentat vilka dock inte påverkade börserna särskilt mycket. Aktiemarknaderna världen över och då även vår svenska ser nu snarast ut att vilja pausa lite. Och volatiliteten i börssvängningarna har tillfälligtvis gått ner en hel del.

Tidigare har råvarupriserna och centralbankernas agerande drivit på börsutvecklingen. Nu får vi se om det kommer några nya katalysatorer som kan få fart på börsrörelserna.

Kanske blir det Kinabörserna som skall ta full fart uppåt och överraska de andra finansmarknaderna? Vi får väl se. Men det börjar i alla fall kortsiktigt se betydligt bättre ut för Kinas aktiemarknader.

Senaste veckan fick dock OMXS30 ett antal kortsiktiga säljsignaler då indexet gick under stödnivåerna vid ca 1378-1385, ca 1362-1373 och vid ca 1348. Nya säljsignaler erhålls om OMXS30 skulle stänga under stöden vid ca 1345, ca 1323, ca 1306 och ca 1290.

Än så länge ser detta dock ut som en kortsiktig konsolidering och kraftsamlingsfas efter den kraftiga uppgången på 15 procent ifrån februaribotten 1247,1 till mars toppen 1431,6. Särskilt om man tittar på andra index, som i motsats till OMXS30 kompenserar för utdelningar, ser det främst ut som att börsen är inne i en kortsiktig konsolideringsfas.

Kortsiktigt ser det också ganska lugnt ut för OMXS30 så länge som stödet vid ca 1323 håller. Och på lite längre sikt får OMXS30 riktigt allvarliga säljsignaler först om indexet skulle etablera sig under det mycket viktiga stödet vid ca 1247.

Stochastic-indikatorn börjar nu också komma ned till översålda nivåer. Så nu är det snarast läge att hålla utkik efter eventuella urbottnings- och andra köpsignaler.

OMXS30 får också kortsiktigt intressanta köpsignaler om motstånden vid ca 1362 och ca 1393 bryts. I så fall ligger nästa viktiga test vid motståndsnivån vid ca 1432.

Om OMXS30 sedan även orkar etablera sig över 1432 erhålls ytterligare köpsignaler. I så fall siktar vi på uppgångar upp till först och främst det viktiga motståndet vid ca 1460. Och i andra hand upp till motståndet vid ca 1547.

Så länge som det negativa handelsvolymsambanden består så ligger emellertid vårt målområde för vårens, och kanske även årets, uppgångar vid ca 1460-1550.

Säsongsmönstret är positivt en till två månader framöver. Men uppgångsdagarna har oftast en relativt låg handelsaktivitet jämfört med den under nedgångsdagarna. Och den riktigt långa trenden är fortfarande nedåtriktad. Detta då OMXS30 både ligger under sin 200 dagarsmedeltalskurva som dessutom är fallande. Och då det långsiktiga mönstret för indexet är allt lägre och lägre både toppar och bottnar.

Så efter en uppgångsfas nu under våren är risken mycket stor att OMXS30 senare i år kommer att återgå i sin långsiktigt nedåtriktade trend. Och då på nytt testa det viktiga stödet vid ca 1247.

Skulle däremot motståndet vid ca 1547 på OMXS30 brytas under en relativt höghandelsvolym, gärna med handel under uppgångsdagarna på väl över 25 miljarder per dag, erhålls starka och långsiktigt mycket intressanta köpsignaler. Vi håller tummarna, men detta är tyvärr än så länge det mindre sannolika scenariot.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

Agerar man med ett kortsiktigt perspektiv så var försiktig med att ta stora positioner för nedgång på grund av de nu erhållna kortsiktiga säljsignalerna. Börsen börjar nämligen nu bli översåld och säsongsmässigt brukar även april kunna vara en bra börsmånad. Ha särskilt en stopp för eventuella nedgångspositioner om OMXS30 får köpsignal genom att stänga över motståndet vid ca 1362.

Erhålls denna köpsignal bör man nog hellre agera för uppgång. Sikta i så fall på uppgångar till först och främst motståndet vid ca 1393 och sedan till det vid ca 1432. Sätt gärna en tajt stopp som sedan flyttas med upp allt eftersom positionen visar mer och mer vinst. Om inte tidigare, så ha i alla fall en stopp om OMXS30 skulle stänga under stödet vid ca 1345.

Använder man sig av mer långsiktiga strategier fortsätter vi att rekommendera stor försiktighet. Avvakta helst att mycket tydliga köpsignaler först erhållits under en relativt hög handelsaktivitet innan nya köp görs.

Har man kvar långsiktiga aktie- och indexinnehav så rekommenderar vi att man ska överväga att sälja dessa om OMXS30 skulle komma upp i 1460-1550 området. Särskilt om indexuppgångarna skulle fortsätta att ske under en relativt låg handelsaktivitet.

Som alternativ till att sälja rakt av vid OMXS30 1460-1550 är att man då börjar använda sig av tajta stopp losser även för sådana mer långsiktiga innehav.

Vill du lära dig mer om trading? Gå kursen ”Lär Dig försörja dig på Din Trading”! Gbg 28-30 okt.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Analys OMXS30
OMXS30 (Timdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto