Home > Analys: OMXS30 tvekar vid viktiga nivåer

Analys: OMXS30 tvekar vid viktiga nivåer

OMXS30 ligger i nedåtgående trender och handelsvolymmönstret är negativt. Kortsiktigt har dock indexet fått köp- och säljsignaler om vartannat. Detta är dock inte så oväntat då börsen nu i september-oktober säsongsmässigt är inne i en väldigt volatil period. Nu befinner sig också indexet i ett kortsiktigt viktigt konsolideringsområde. Skulle OMXS30 etablerar sig motståndet vid ca 1420 under en relativt hög handelsaktivitet får indexet starka köpsignaler. Om OMXS30 istället stänger under stödområdet vid ca 1369-1380 erhålls nya säljsignaler.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen hoppade förra veckan en hel del upp och ned men slutade till slut på en marginell nedgång. Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 var uppe på 1536 som högst och nere på 1369,3 som lägst. Indexet stängde dock veckan på 1412,86 vilket innebar en nedgång med 0,4 procent. Årets utveckling är därmed hittills på -3,5 procent. Även med aktieutdelningar medräknat ligger nu indexet på minus, nämligen på -0,3 procent.

Under veckan kom en hel del makrostatistik som dämpande börshumöret både i Sverige och internationellt. Men även om kasten hit och dit fanns under veckan så ligger nu mest aktiemarknaderna och avvaktar inför börsbolagens delårsrapporter som börjar strömma in om någon vecka eller två.

Tekniskt sett så ligger OMXS30 fortfarande på medellång sikt i nedåtriktade trender. Även vår riktigt långa trend, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, börjar nu vika nedåt. Den mer korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, har emellertid varit tydligt nedåtriktad sedan i mitten av augusti.

Tendensen att handelsaktiviteten ökar något under nedgångsdagarna finns tyvärr också kvar. För att OMXS30 ska kunna få några mer långsiktigt pålitliga köpsignaler måste detta negativa handelsvolymmönster brytas.

OMXS30 har också gjort ett antal misslyckade utbrottsförsök på uppsidan. Inte bra. Nu senast i veckan försökte indexet att gå över det kortsiktigt mycket viktiga motståndet vid ca 1420. Intraday den 1 oktober var OMXS30 nämligen uppe på 1436,0 och slog därmed tämligen exakt i den nedåtriktade trendlinjen som startade den 11 augusti.

Men, men, OMXS30 vek sedankraftigt tillbaka och stängde på låga 1404,5. Vilket dessutom var under dagen innans lägst indexnivå. Det var inte heller bra. Ett tydligt svaghetstecken och en dessutom ännu en kortsiktigt viktig säljsignal.

I och för sig så hade indexet dagarna dessförinnan gjort ett misslyckat försök att etablera sig under stödet vid ca 1380. OMXS30 var då nere på 1369,3 som lägst men stängde på 1391,9. Så då fick indexet faktiskt också ett falskt utbrott på nedsidan. Vilket då blev en kortsiktigt viktig köpsignal. Och strax därefter gick också OMXS30 snabbt upp till 1436 som högst.

Dessa kortsiktiga kast hit och dit har vi tidigare varnat för. De är också typiska för den vanligtvis så volatila perioden september-oktober som vi nu är inne i. Säsongsmässigt närmar vi dock oss snart slutet på denna period. Och då också på hela det så besvärliga börshalvåret maj till oktober.

Som vi tidigare analyser tagit upp så kan därför också större nedgångar under oktober innebära mycket intressanta köptillfällen för den lite mer långsiktige aktie-och indexplaceraren. För börshalvåret november till april är sedan statistiskt sett väldigt bra.

Det finns flera olika undersökningar på detta fenomen som spänner över olika tidsperioder på mellan typ 10 till 100 år och som är gjorda på många olika börser världen över. Alla pekar i princip på samma sak. Köp i oktober/november och sälj i april/maj.

Det behöver ju emellertid tyvärr inte stämma varje enskilt år. Men köper man aktier och index på extra dåliga dagar i oktober har man  alla fall statistiken på sin sida.

Använder man sig av teknisk analys tycker vi dock att det då är synnerligen lämpligt att först avvakta någon typ av köpindikation som visar att börsen kan ha bottnat ut innan man köper. Och sedan att lägga en lämplig stopp loss så att risknivån begränsas i investeringen.

Stochastic-indikatorn har den senaste veckan givit ifrån sig en köpindikation vilket är uppmuntrande. OMXS30 har nämligen varit väldigt översåld och nu stabiliserat sig något.

För att OMXS30 ska få något långsiktigt tydligare köpsignaler behöver det dock etablera sig över viktiga motståndsnivåer under en relativt nedgångsdagarna hög handelsaktivitet. Till exempel om det skulle stänga över motståndsnivån vid ca 1420 under en börsomsättning på minst 25 miljarder per dag.

Alternativt om OMXS30 nu i oktober går ner kraftigt intraday men stänger dagen kring dagshögstanivån samtidigt som handelsaktiviten är mycket hög. Då kan man se det som en mycket intressant köpsignal. Men det är viktigt att då lägga en stopp strax under den dagens lägsta indexnivå.

Viktiga motståndsnivåer finns också vid ca 1444, ca 1460 och ca 1510.

Intressanta stödnivåer finns vid ca 1405, ca 1380, ca 1369, ca 1340, ca 1320 och ca 1247. Särskilt om OMXS30 under en relativt hög handelsaktivitet stänger under dessa stöd erhålls viktiga säljsignaler.

Däremot är genombrott av både motstånd och stödnivåer som sker under en relativt låg handelsaktivitet tyvärr väldigt opålitliga. Risken är då stor att rörelsen både blir betydligt mindre och kortvarigare än man annars har anledning att förvänta sig.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

Vi fortsätter därför att rekommendera kortsiktigt inriktade aktörer till försiktighet de närmaste veckorna genom att ta mindre positioner än vanligt och att sätta extra  tajta stoppar. För det är lätt att hamna fel när kasten hit och dit på OMXS30 är så snabba och stora.

Uppåtriktade rekyler under en relativt liten börshandel tycker vi är bra lägen att blanka och ta positioner för nedgång på. Vänta då helst bara på att OMXS30 hunnit bli överköpt och att någon typ av säljsignal erhållits. Sätt en tajt stopp. Till exempel strax över dagen innans högsta indexnivå.

Desto längre in i oktober vi kommer tror vi dock att det är läge att vara mer och mer uppmärksam på eventuella köplägen. Särskilt om olika typer köpsignaler skulle börja erhållas under en relativt hög handelsaktivitet. För då börjar vi få säsongsmönstret mer på vår sida vid uppgångspositioner.

Även för den mer långsiktige placeraren börjar det nu bli hög tid att skärpa uppmärksamheten för eventuella långsiktiga köplägen. Avvakta bara med större köp tills mycket tydliga köpsignaler, som skett under en relativt hög handelsaktivitet, först erhållits.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)

 

Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto