Home > Analys: OMXS30 i uppladdningsfas inför fortsatta uppgångar

Analys: OMXS30 i uppladdningsfas inför fortsatta uppgångar

OMXS30 har fått köpsignaler och ligger i en uppåtgående trend.  För tillfället konsoliderar dock indexet strax över tidigare toppnivåer. Etablerar sig OMXS30 över motståndet vid ca 1410 siktar vi på uppgångar till minst ca 1420. Slutet av juni brukar dock vara en känslig period för vinsthemtagningar inför sommaren. Bevaka därför gärna de kortsiktigt viktiga stödområden vid ca 1389, ca 1382 och ca 1372.

Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 gick under förra veckan ungefär plus minus noll 0 och slutade på 1390,08. Årets uppgång ligger därmed kvar på ca 4,3 procent.

I förra veckans  OMXS30-analys så skrev vi att Stockholmsbörsen fortfarande befann sig i väldigt starka uppåtgående trender men att det däremot var kortsiktigt överköpt. OMXS30 försökte förra veckan passera det motstånd vid ca 1406 vi då skrev om. Indexet gick upp till 1410 som mest den 11 juni men orkade i sitt överköpta läge inte etablera sig över motståndet utan stängde istället nere på 1400,3. OMXS30 fick då också en liten säljsignal, en key-reversal, som sedan också följdes av en nedgång som testade av både stödet vid ca 1389 och det vid ca 1382.

Stochastic-indikatorn indikerar nu inte länge att börsen är överköpt. Däremot har indikatorn givit ifrån sig lite varningssignaler om att den uppåtgående trenden i alla fall tillfälligt har tappat i styrka. Dels har indikatorn givit en säljindikation genom att bryta ner under 80-nivån och dels så har de senaste topparna i själva OMXS30 inte lyckats pressa upp indikatorn till nya toppar. Vi har då fått en så kallad negativ divergens mellan OMXS30 och Stochastic-indikatorn.

Dessa indikationer är emellertid inte några starka säljsignaler i sig självt. Särskilt som de går emot den långsiktiga trendens riktning som är mycket tydligt uppåtriktad. Däremot så förstärker de signalvärdet i de eventuella säljsignaler man får i själva OMXS30-diagrammet.

Även om OMXS30 nu fått ett antal svaghetssignaler och kortsiktiga säljsignaler så har dock inte indexet givit ifrån sig några långsiktigt riktigt starka och intressanta säljsignaler. Tvärtom så har hittills alla nedåtriktade rekyler dels varit ganska kortvariga, dels skett under relativt små handelsvolymer och dessutom har de inte lyckats etablera indexet under några viktigare stödnivåer.

OMXS30 har de närmaste riktigt starka stöden vid ca 1382 och ca 1372. Men det är först om indexet skulle etablera sig under stödet vid ca 1318, där dessutom den viktiga 200 dagarsmedeltalskurvan för tillfället befinner sig, som OMXS30 skulle få en långsiktigt riktigt allvarlig säljsignal. Nedgångar dessförinnan betraktar vi främst som potentiellt intressanta köptillfällen.

I fredags så fick indexet till exempel en kortsiktig köpsignal som till stor del tar ut de kortsiktiga säljsignaler som erhållits tidigare under veckan. OMXS30 var gick ju då under liten stödnivå vid ca 1389 fick då en kortsiktig intradag-säljsignal. Indexet gick sedan ner till som lägst 1383. Men sedan vände indexet upp över 1389 igen, fick då alltså istället en intradag-köpsignal, och stängde på 1390. Alltså kortsiktig svaghet vändes snabbt till styrka på börsen.

Så att så länge börsnedgångarna sker under en relativt liten handelsaktivitet, trendmönstret med successivt högre bottnar och högre toppar fortsätter hålla, 200 dagars medeltalskurvan fortsätter att vara uppåtriktad och att indexet inte etablerar sig under några långsiktigt viktiga stödnivåer så kommer vi fortsätta att vara positivt inställda till börsen.

Vi har dock kursmålområden för OMXS30 där vi rekommendera att man är lite extra vaksam på eventuella vändningssignaler. Där kan man förslagsvis också börja sätta sina stop losser lite tajtare och kanske även bli lite extra snabb att ta hem sina kursvinster. Kortsiktigt har vi ett sådant målområde vid OMXS30 ca 1420-1450 och lite mer långsiktigt vid ca 1460-1470.

Säsongsmässigt så börjar vi nu komma in i lite sämre tider de närmaste veckorna. Mitten och slutet av juni brukar nämligen kunna vara en period med vinsthemtagningar inför sommaren och halvårsskiftet. Börsen brukar sedan bottna ur kring midsommar för att ha en något starkare period till och med mitten av augusti. Vi får se om detta negativa säsongsmönster kan rå på de nuvarande starka börstrenderna.

Grundstrategin för kortsiktigt inriktade aktörer rekommenderar vi emellertid fortsatt att vara att köpa indexet på nedåtriktade rekyler. Särskilt om indexet då också hunnit bli översålt. Vi har nu kortsiktigt intressanta stödnivåer vid ca 1389, ca 1382 och ca 1372 och ett kortsiktigt motstånd vid ca 1410. Etablerar sig OMXS30 över 1410 borde indexet kunna gå upp till minst ca 1420. Det är då emellertid extremt viktigt att hela tiden vara disciplinerad med sina stop losser. Agerar man kortsiktigt bör man nog sätta en stop loss antingen om OMXS30 stänger under stödet vid ca 1382 eller under stödet vid ca 1372. Allt efter var och ens riskpreferens.

För mer långsiktigt inriktade placeringar rekommenderas att börja skärpa bevakning och vara beredd på att sälja index och aktieinnehav på större uppgångar. Särskilt om OMXS30 kommit upp i ca 1450-1500. Var också uppmärksam på om långräntorna börjar gå upp kraftigt. Detta kan nämligen vara ett tecken på att de senaste årens börsuppgång börjar närma sig sitt slut.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Tags:

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.