Home > Analys: OMXS30 vänder nedåt igen?

Analys: OMXS30 vänder nedåt igen?

OMXS30 ligger i en nedåtgående trend efter att tidigare i vår fått ett antal säljsignaler. OMXS30 har nu gjort en uppåtrekyl inom denna nedåtgående trend. Risken är nu stor att indexet ska återigen ska börja gå ner med full kraft. Jag siktar på en nedgång till 927-950 området.

OMXS30 ligger i en nedåtgående trend efter att tidigare i vår fått ett stort antal säljsignaler. OMXS30 har nu gjort en uppåtrekyl inom denna nedåtgående trend efter att ha varit nere på 955 som lägst förra veckan.

I denna uppåtrekyl har OMXS30 ett motståndsområde vid ca 1004 som indexet nu stångas emot. OMXS30 ligger i skrivande stund i 974,04.

Uppgångarna den senaste tiden har ofta varit under relativt låg handelsvolym jämfört med volymen på nedåtdagarna. Det förstärker intrycket av att uppgångarna bara är rekyler inom den nedåtgående trenden.

Troligen domineras köpsidan på uppåtdagarna av aktörer som tidigare legat korta i marknaden och som plötsligt känner sig tvingade att snabbt täcka igen sina blankningar. När de sedan gjort det finns inte så stor köpsida kvar i marknaden. Då finns det istället ett gäng aktörer som egentligen vill blanka marknaden och som bara inväntar rätt läge att göra så igen.

Skulle det istället vara större inflöden av långsiktigt kapital som skulle investeras i aktiemarknaden skulle indexrörelserna se helt annorlunda ut.

Den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är oregelbunden. Den korta trenden är emellertid tydligt nedåtriktad.

Stochastic-indikatorn är inte lika översåld som tidigare. Detta gör att indexet nu lättare kan vända nedåt.

Om OMXS30 stänger över 1004 skulle sedan indexet kunna komma upp till motståndsområdet vid ca 1033 eller till och med kanske de vid ca 1055 och ca 1071.

Men det är verkligen inte säkert att OMXS30 orkar forcera detta motstånd vid 1004. Snarare skulle nu OMXS30 lätt kunna vika ner i trendens riktning och testa stödnivån vid 955 igen.

Håller sedan inte stödet vid ca 955 siktar jag på att OMXS30 ska gå ner till minst 927-950 området.

Jag fortsätter därför att rekommendera att uppgångar används till att blanka indexet. Särskilt då indexet är strax under något av motståndsnivåerna 1004, 1033, 1055 och 1071. Sikta på nedgångar till minst 955. Stop loss om OMXS30 stänger över respektive motståndsnivå.

OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.