Home > Analys: OMXS30 varnar för större nedgångar

Analys: OMXS30 varnar för större nedgångar

OMXS30 har fått kortsiktiga säljsignaler och köpsignaler om vartannat de senaste månaderna. Handelsvolymmönstret är dock negativt och de tekniska formationer som bildats varnar för kommande större nedgångar. Men börsen är nu översåld vilket gör att en kortsiktig uppstuds trots allt är möjlig. Uppgångar som sker under en låg handelsaktivitet ser vi emellertid främst som bra säljtillfällen. Vid ca 1670 finns ett starkt motståndsområde och vid ca 1558 ett viktigt stöd.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen hade under förra veckan en oregelbunden till lätt vikande tendens under en lugn handel. Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 gick ner 0,6 procent och stängde veckan på 1597,33. I år har därmed OMXS30 gått upp med 9,1 procent, och korrigerat för utdelningar är uppgången 12,7 procent.

[Morgonrapporten har tagit sommaruppehåll och återkommer i mitten av Augusti!]

OMXS30 har sedan en tillfällig topp i slutet av maj gått ner ca 100 punkter till förra veckans lägsta nivå på 1669,1 den 9 maj. I och med den snabba nedgången var indexet då kraftigt översålt vilket öppnade upp för en kortsiktig uppstuds. OMXS30 fick dessutom denna dag en liten kortsiktig köpindikation då indexet var nere lågt men stängde högt i den dagens handelsintervall. Man kan jämföra den kortsiktiga köpsignalen med den som kom vid botten den 7 maj. Då var indexet nere som lägst på 1558,2 men stängde på 1587,7.

Hittills har dock inte uppgångarna övertygat i styrka. Det som oroar är framförallt att handelsvolymerna under uppgångsdagarna inte är klart högre än de under nedgångsdagarna. Ofta har det till och med varit tvärtom de senaste två månaderna. Detta vittnar om en betydande svaghet i den underliggande trenden.

Detta negativa handelsvolymmönster måste brytas innan vi vågar vara optimistiska angående börsutvecklingen på medellångsikt. Kortsiktigt kan man givetvis ändå få uppstudsar ifrån översålda lägen. Men dessa ser vi då framförallt som säljlägen och som tillfällen att ta positioner för nedgång på.

Det är främst de segdragna förhandlingarna kring Greklands skuldsituation som skapar osäkerhet och som verkar förlamande på placerarnas beslutsvilja. Men även de kraftigt stigande långräntorna och sjunkande dollarn spelar givetvis in. Med all denna osäkerhet är det då nära till hands för många att sälja och ta hem vinster på aktier och andra riskfyllda placeringar. Och sedan att passivt invänta ökad klarhet.

Till detta kan man lägga att många institutionella placerare vill avvakta börsbolagens delårsrapporter i juli innan man tar några större beslut angående sina aktieinnehav.

Kapitalflödesmässigt är börsen också inne i en något besvärlig period. Det är ett stort antal nyintroduktioner som ska avslutas innan midsommar, varav den största är Pandox som drar in drygt 6 miljarder.

Dessutom kan amerikanska börsbolag inte återköpa sina aktier en månad innan de lägger fram sin delårsrapport. Den amerikanska rapportperioden börjar på allvar den andra veckan av juli. Så vid det här laget har köpkraften från de amerikanska börsbolagen, som annars återköper aktier för över 2 miljarder USD mer dag, mer eller mindre försvunnit.

I och med att de internationella finansmarknaderna är kommunicerande kärl så underminerar detta även aktieefterfrågan på Europas börser. Återköpen kan sedan börja igen dagen efter att respektive bolag lägger fram sin rapport i juli.

Angående den amerikanska rapportperioden kan nämnas att särskilt uppmärksammat brukar aluminiumtillverkaren Alcoas rapport vara. Den kommer den 8 juli och ses ofta som en viktig konjunkturindikator.

Handelsvolymerna har alltså varit små under uppgångsdagarna relativt den under nedgångsdagarna vilket indikerar kommande svaghet i marknaden. Risken ser därför ut att inte vara obetydlig att stödnivåerna från den 7 maj på både OMXS30 och på enskilda aktier ska brytas. Skulle detta ske under en fortsatt relativt hög handelsaktivitet under nedgångsdagarna, typ börsomsättningar på över 20 miljarder per dag, ser nedgångspotentialen ut att vara betydande. Risken är då stor att index minst ska ned till stödområdet kring ca 1380.

Tittar man på kursdiagrammen på många av börsens viktiga bolag hittar man också ett oroväckande stort antal aktier som verkar bygga upp stora huvudskuldraliknande formationer. Dessa formationer indikerar också ofta en betydande nedgångspotential. Inte sällan på minst 10-20 procent.

Tydliga exempel på aktier som ser ut att skapa sådana formationer är: Assa Abloy, Astra, Billerud, Boliden, Haldex, Hexagon, Industrivärden, Investor, Kinnevik, SCA, Securitas, SKF och Tieto. Det finns emellertid många fler aktier som bygger upp snarlika formationer. I princip får alla dessa aktier säljsignaler om de under en relativt stor handelsaktivitet etablerar sig under respektive bolags lägsta aktiekursnivå den 7 maj. För OMXS30 är alltså denna nivå 1558.

Skulle däremot ett genombrott av dessa stödnivåer ske under en relativt blygsam handel behöver dock nedsidan inte vara särskilt stor. I så fall kan intressanta köplägen uppstå redan kring ca 1480-1525 på OMXS30.

Men även om läget ser klart oroväckande ut har OMXS30 än så länge faktiskt inte gått under det viktiga stödet vid ca 1558. Och den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är också fortfarande uppåtriktad.

Dessutom skulle OMXS30 kunna överraska och bryta över motståndsnivån vid ca 1670 och få en köpsignal. Särskilt intressant vore en sådan köpsignal om den skedde under en relativt hög handelsaktivitet. Gärna med en börsomsättning klart över 20 miljarder per dag. I så fall siktar vi på ett test av den viktiga moståndsnivån vid ca 1720. Skulle OMXS30 även lyckas bryta över motståndet vid ca 1720 under hög handelsvolym siktar vi på uppgångar till ca 1750-1780.

Det mest troliga scenariot är dock att OMXS30 inte orkar etablera sig över motståndet vid ca 1670. Det är det negativa handelsvolymmönstret som gör att det snarare ser sannolikast ut att indexet bryter ut på nedsidan. Frågan verkar mest vara hur högt OMXS30 ska orka studsa upp innan brottet på nedsidan sker.

Men man kan också se det som att OMXS30 i dagsläget befinner sig i ett konsolideringsområde med ett stödområde kring ca 1558 och ett motståndsområde vid ca 1670. Inom denna konsolidering finns sedan också kortsiktiga motstånd vid ca 1620, ca 1636 och ca 1650 och ett kortsiktigt stöd vid ca 1669.

Säsongsmässigt är börsen nu inne i en svag period som brukar hålla i sig till midsommar eller alldeles strax efter. I juli brukar börsen kunna vara starkare för att sedan nå en topp i augusti.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

Sammantaget så rekommenderar vi emellertid största möjliga försiktighet med positioner för uppgång. Risken är stor att OMXS30 helt plötsligt ska ta rejäl fart på nedsidan. Agerar man med kortsiktiga strategier och trots allt i alla fall vill handla för uppgång så ta då gärna betydligt mindre positioner än vanligt. Och använd extra tajta stoppar.

Snarare ser vi en större potential i att invänta reversalsignaler för nedgång eller andra typer av säljsignaler. I princip ser vi alla uppgångar som sker med en relativt låg handelsaktivitet som potentiella blankningslägen. Särskilt om OMXS30 då hunnit bli lite överköpt, indexet visat upp någon typ av toppningssignal och det är relativt nära till en tydlig stopp nivå.

Ha till exempel sedan en stopp på positioner för nedgång om indexet stänger över dagen dessförinnans högsta nivå. Om inte förr så ha särskilt en stopp om OMXS30 skulle stänga över motståndet vid ca 1670.

Agerar man med långsiktiga strategier rekommenderar vi framförallt att man de närmaste månaderna avvaktar köplägen som kan uppstå vid eventuella större nedgångar. Under perioden maj till oktober brukar det nämligen kunna dyka upp ett antal sådana köptillfällen. Särskilt om nedgångarna skulle ske under en relativt låg handelsaktivitet är de intressanta som långsiktiga köptillfällen.

Avvakta bara att någon typ av bottenformation eller någon annan slags köpsignal först erhålls.
Om nedgångarna skulle ske under en hög handelsaktivitet gäller det dock att vara väldigt försiktig. I så fall blir det extra viktigt att först avvakta tydliga tecken på att börsen bottnat innan köp görs.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Analys OMXS30
OMXS30 (Timdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto