Home > Analys OMXS30 vecka 10

Analys OMXS30 vecka 10

OMXS30 ligger i  en kortsiktig uppåttrend men också kommit upp i vårt målområde 1 100-1 140 för denna uppgång. Samtidigt har många enskilda aktier som ingår i OMXS30 börjat visa svaghet. Vi bevakar därför stödnivån 1 085 på OMXS30 extra noga.

Storbolagsindexet OMXS30 stod förra veckan ganska stilla och veckans resultat blev en marginell uppgång på 0,5%. I skrivande stund ligger OMXS30 på 1 096,08 och det innebär att indexet hittills i år har gått upp med 11,0%.

Trots förra veckans stora LTRO-likviditetsstimulans från ECB har alltså börsen inte rört på sig ur fläcken. Detta beror bland annat på att effekten av denna likviditetsinjektion till stor del redan var diskonterad och att Federal Reservs chef Ben Bernanke i samma veva uttryckte sig som om att det inte kommer bli aktuellt med några fler kvantitativa lättnader från USA.

Dessutom så verkar det som om många förvaltare svängt om sina portföljer till att hålla en relativt stor aktieandel jämfört med i höstas. Detta gör att det nog ska till lite extra starka saker för att lyfta börsen i nuläget.

OMXS30 har också kommit upp i vårt målområde för denna uppgång 1 100-1140 som vi siktat på en längre tid. Indexet har som högst i år varit på 1 113,4. Om detta var toppvärdet denna gång eller inte det vet vi först senare, men vi bedömmer att uppsidan på OMXS30 nu iallfall är klart begränsad.

Samtidigt riskerar vi att få en helt annan typ av marknad än den vi vant oss vid de senaste månaderna om OMXS30 nu bryter ned och får säljsignaler. Akitemarknaden kan då nämligen lätt bli betydligt mer volatil. Är man inte väldigt disciplinerad med sin stop loss hantering finns det då risk att man blir sittande kvar med eventuella positioner för uppgång för länge.

Vill man vara försiktig är därför vårt förslag att man lättar av sina innehav på eventuella uppgångar och flytta upp sina stop losser så långt upp som ens strategi tillåter.

En annan sak som indikerar att vi redan kan ha nått toppen på OMXS30 är att många enskilda aktier har fått säljsignaler eller ser allmänt svaga ut. Många av dessa aktier ligger i huvudskuldra-liknande formationer, vilket som bekant är en toppformation. En del som Boliden, JM och Sandvik har redan fått sina säljsignaler ur dessa huvudskuldra-formationer. Andra som Autoliv, Electrolux, Hexagon och SEB ser ut som de fortfarande håller på och bygger upp dessa formationer.

Den långa trenden för OMXS30, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan är alltjämt nedåtriktad trots de senaste månadernas uppgång. Den korta trenden, som vi definerar efter lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är dock uppåtriktad sedan i december.

OMXS30 har ett litet motstånd vid ca 1 114 men framförallt ett vid ca 1 140. Där vid ca 1 140 har OMXS30 både ett horisontellt motstånd samt en nedåtgående trendlinje som sammanbinder topparna från år 2007 och 2011. Se också veckodiagrammet i vecka 8:s OMXS30 analys. Där kan man också se nästa starka motståndsnivå kring 1 170-1 180.

Skulle OMXS30 stänga under stödet vid ca 1 085 får indexet en säljsignal. Risken ökar i så fall betydligt för att indexet ska ha toppat ur för denna gången. Särskilt om aktiemarknaden i samband med detta skulle bli mer volatil.

Under 1 085-nivån har vi sedan viktiga stödområden kring ca 1 050 och vid ca 993. Men, om OMSX30 får säljsignalen så kan vi tyvärr inte heller utesluta att OMXS30 så småningom även ska ner och testat lägsta nivåerna från i höstas kring 830-850.

Därför vill vi som tidigare rekommendera att man flyttar upp sina stop losser på positioner för uppgång så långt upp som det går enligt ens strategi. För OMXS30 rekommenderar vi en stop loss om indexet stänger under 1 085.

Då vi bedömmer risk-reward förhållandena för positioner för uppgång som klart ogynnsamma så rekommenderar vi också, om man vill vara extra försiktig, att man säljer av dessa på eventuella uppgångar.

Att ta position
Handla OMXS30 för uppgång med tex. Citi First LONGOMX BI CIT*
Handla OMXS30 för nedgång med tex. Citi First SHORTOMX AF CIT*
OMXS30 (Dagsdiagram)
OMXS30 (Dagsdiagram)

*CitiFirst samarbetar med Tradingportalen vid marknadsföring av CitiFirsts produkter.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.