Home > Analys: OMXS30 visar kortsiktig styrka

Analys: OMXS30 visar kortsiktig styrka

OMXS30 har nu fått kortsiktiga köpsignaler utifrån ett översålt läge. Vi siktar på uppgångar och ett test av motståndsnivåerna vid ca 1644, ca 1654 och ca 1670. Men för att OMXS30 ska få långsiktigt starka köpsignaler behöver indexet etablera sig över motståndet vid ca 1719. Stödnivåer finns vid ca 1558, ca 1540, ca 1525 och ca 1480.

Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen hade under förra veckan först en kraftig rörelse nedåt men avslutade sedan veckan starkt. Storbolagsindexet OMXS30 gick emellertid ned med 0,7 procent till 1611,5. I år har därmed indexet gått upp med 10,4 procent. Räknar vi med utdelningarna i de indexet ingående aktierna så blir uppgången istället 13,8 procent.

Det har varit lite av vinsthemtagningstema både på aktie-, ränte- och valutamarknaderna de senaste veckorna. De tidigare värdemässigt mycket kraftiga uppgångarna har skapat mycket stora vinster som placerarna nu snabbt ville realisera när läget blivit något nervösare på de finansiella marknaderna.

Det som utlöste det hela var främst USA-statistik som orsakade en viss tillväxtoro. Detta resulterade sedan i vinsthemtagningar på olika dollarrelaterade placeringar med påföljande nedgång för dollarn. Och uppgång för både räntor och euron. Dessutom så fanns det också oro inför det brittiska valet, men även kring de segslitna förhandlingarna om Grekland, som spökade i bakgrunden.

Centralbankerna har dock tidigare i liknande lägen resolut klivit in och presenterat nya penningpolitiska lättnader. Detta har då snabbt lugnat ner situationen och sedan snarast skapat nya börsuppgångar. Vi får nu se hur länge som till exempel ECB stillatigande ska se på när räntan och euron går åt fel håll. Agerar de inte så blir nog marknaderna ännu mer nervösa. För man har de senaste åren vant sig vid att bli räddade av kavalleriet, läs centralbankerna, så fort det blivit lite farligt.

Förra veckan skrev vi att OMXS30 hade fått kortsiktiga säljsignaler som indikerade en nedgång till ca 1580. Nedgången blev också ungefär så stor som säljsignalerna indikerade. Indexet var nere på som lägst 1558,2 i veckan, men lägsta stängningsnivån blev 1584,2.

OMXS30 har nu istället fått kortsiktiga köpsignaler. Dessa kom då indexet var nere lågt i torsdags, men stängde högt i den dagens handelsintervall. Signalen bekräftades sedan dagen efter då indexet stängde väl över torsdagens högsta nivå.

Köpsignalen kom också ifrån ett läge då Stochastic-indikatorn visade att OMXS30 var rejält översålt. Detta och det faktum att signalen kom i den långa trendens riktning, uppåt, ökar signalvärdet i köpsignalen betydligt. En hel del talar därför för att vi redan sett botten i en ganska normal vinsthemtagningsrekyl.

Däremot så insmyger sig lite osäkerhet i och med att börsomsättningarna under nedgångsdagarna varit relativt sett ganska stora jämfört med de under uppgångsdagarna. Detta mönster måste brytas för att det ska se riktigt starkt ut.

Dessutom så gör de inte helt uppmuntrande handelsvolymsambanden att börsläget lite senare riskerar att bli osäkert igen.

OMXS30 har nu kortsiktigt viktiga motståndsområden vid ca 1644 och ca 1654. I och med att indexet fått kortsiktiga köpsignaler och dessutom är så översålt vore det mycket överaskande om inte OMXS30 gick upp och testade dessa motstånd. Byter indexet över dessa erhålls nya kortsiktiga köpsignaler.

Sedan har i och för sig OMXS30 också en svagt uppåtriktad motståndslinje vid ca 1670. Den sammanbinder bottnarna i en triangelformation som bildats under februari till april. Skulle indexet dra över 1644-1654 under en hög handelsaktivitet, gärna med börsomsättningar på minst 24 miljarder, så blir nog inte detta motstånd något större problem. Men annars kan det bli lite knepigt där.

Om inte OMXS30 orkar etablera sig över motstånden vid ca 1644-1654 och ca 1670, särskilt om handelsvolymen under uppgångsdagarna inte stärks på, så är risken sedan stor att OMXS30 i ett senare läge ska ned och testa stödnivån som bildats vid ca 1558.

För att OMXS30 ska få långsiktigt starka köpsignaler behöver emellertid indexet även etablera sig över motståndet vid ca 1719. Gärna då också under en relativt hög handelsvolym. I så fall siktar vi på uppgångar till minst ca 1750-1800.

Långsiktigt har OMXS30 redan tidigare fått köpsignaler som indikerar en uppgångspotential till minst ca 2190. Men detta behöver nödvändigtvis inte ske i år.

OMXS30 befinner sig nu också i den lite mer besvärliga halvårsperioden maj till oktober. Dessa 6 månader är rent statistiskt sett mycket sämre för börsen än perioden november till april. Ofta kännetecknas också denna period av en i stort sett sidogående marknad men med ganska stora slag upp och ner.

OMXS30 har också ett långsiktigt starkt stödområde vid ca 1480-1540 som borde kunna hålla emot bra om börshumöret av någon anledning blir riktigt dåligt. Och skulle OMXS30 drivet av optimism och av centralbankernas finansiella doping få köpsignaler och bryta upp över årets tidigare toppnivåer så ligger alltså 1750-1800 inom räckhåll.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

Så en hypotes skulle kunna vara att de närmaste 6 månaderna så kommer OMXS30 röra sig inom intervallet ca 1500 och ca 1800. Detta skulle också kunna vara lite av en tradingplan för den långsiktige och mycket tålmodige placeraren. Köp vid ca 1480-1540. Sälj vid ca 1750-1800.

För kortsiktigt inriktade placerare som följde vår rekommendation förra veckan att försiktigt gå in för nedgång bör kunna ha säkrat sina vinster vid ca 1580 nivån eller lägre.

Vi skrev då också att om man ska agera för uppgång så skulle man först avvakta ”att en reversal-eller någon annan typ av köpsignal erhålls innan köp görs”. En sådan köpsignal har nu erhållits och dessutom ifrån ett översålt läge.

Vi rekommenderade då också att man skulle sätta en tajt stopp. Har man köpt för uppgång så kan man därför förslagsvis nu ha en stopp vid dagens dessförinnan lägsta kurs. Som man sedan alltså flyttar upp dag för dag. Om inte detta passar in din strategi så ha i alla fall definitivt en stopp om OMXS30 skulle stänga under stödet vid ca 1558.

Sikta nu först och främst på uppgångar till ca 1644-1670 på OMXS30. I andra hand till ca 1719.

Använder man sig av lite längre strategier rekommenderar vi fortfarande att man avvaktar köplägen vid eventuella nedgångar. Särskilt om nedgångarna skulle ske under en relativt låg handelsaktivitet. Hann man inte med att köpa i veckan vid ca 1560-1580 så kanske det kommer andra köptillfällen lite längre fram.

Och skulle OMXS30 vid ett senare tillfälle bryta ut uppåt och gå upp till ca 1750-1800 området bedömer vi det som ett mycket bra säljtillfälle för den långsiktige placeraren som vill vara lite försiktig.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto