Home > Analys: Översålt OMXS30 har fått köpsignaler

Analys: Översålt OMXS30 har fått köpsignaler

OMXS30 har förra veckan fått kortsiktiga köpsignaler ifrån ett översålt läge. Nya köpsignaler erhålls om indexet orkar etablera sig över motståndsnivåerna vid ca 1383, ca 1393, ca 1432 och ca 1460. De närmaste stödnivåerna finns vid ca 1340 och ca 1323. Handelsvolymmönstret är dock fortfarande negativt och de långa trenderna är nedåtriktade. Men så länge som OMXS30 håller sig över det mycket viktiga stödet vid ca 1247 ligger vårt målområde för vårens uppgångar kvar vid ca 1460-1550.


Analys sponsrad av BNP Paribas
Du känner väl till minifuturernas nya hem? Här hittar du aktuell hävstång och stop loss, realtidskurser, utbildning och mycket annat.
Gå till bnpp.se

Stockholmsbörsen har den senaste månaden haft en oregelbunden utveckling där handelsaktiviteten de senaste två veckorna präglats av påskledigheter. Vårt svenska storbolagsindex OMXS30 har under mars gått ned med marginella 0,5 procent. Däremot har indexet den senaste veckan gått upp med 1,0 procent och slutade veckan på 1358,22. Nedgången i år har därmed reducerats något till -6,2 procent. Med hänsyn till förfallna utdelningar ligger dock årets utveckling på -4,8 procent.

Under mars har oljan och andra råvarupriser hållit sig någorlunt stabila samtidigt som centralbankerna också bidragit till att lugna ner börsernas nervositet. När ECBs penningpolitiska besked kom var det dock lite turbulent men till slut så bestämde sig finansmarknaden för att tolka beskeden positivt.

Amerikanska centralbanken Federal Reserve beslöt också under månaden att som förväntat hålla sin styrräntan kvar oförändrad nivå. Nytt var dock att Fed sänkte prognosen för antalet höjningar under året från fyra till två.

Inte heller de tragiska terrorattentaten i Bryssel orsakade några större störningar i börsklimatet.

Senaste veckan uttalade sig också Fed-chefen Janet Yellen överaskande mjukt angående ränteläget. Vilket påverkade, kanske framförallt den amerikanska men även den globala, aktiemarknaden positivt. I veckan kom också en hel del makrostatistik där den amerikanska jobbsiffran för mars – som visade på en något större sysselsättningsökning än väntat – var den viktigaste. Även detta förbättrade börshumöret.

I den tekniska analysen pekar emellertid de riktigt långa trenderna för OMXS30 tyvärr fortfarande envist nedåt. Detta då indexet befinner sig under 200 dagarsmedeltalskurvan som dessutom är nedåtriktad. Och då det finns ett tydligt långsiktigt mönster av successivt allt lägre och lägre både toppar och bottnar.

Däremot så ser det kortsiktiga läget betydligt bättre ut. Stochastic-indikatorn har varit nere på översålda nivåer och sedan vänt upp och då givit ifrån sig en köpindikation.

OMXS30 har även fått kortsiktiga köpsignaler när indexet dels brutit en nedåtgående trendlinje och dels gått över ett kortsiktigt motstånd vid ca 1362. Indexet har i och för sig sedan fallit tillbaka något men det kortsiktiga indexläget ser klart positivt ut så länge som det kortsiktiga stödnivån vid ca 1340 håller.

Få OMXS30-analysen automatiskt till din e-post varje vecka!

OMXS30 har dessutom en relativt stark stödnivå vid ca 1323. Och riktigt allvarliga säljsignaler erhålls först om indexet skulle stänga under stödet vid ca 1247.

I och med att säsongsmönstret dessutom är positivt på börsen under de närmaste veckorna ser möjligheterna ut för en något större kortsiktig uppåtriktad rörelse relativt goda ut. Nya köpsignaler erhålls också om motstånden vid ca 1383, ca 1393, ca 1432, ca 1460 och ca 1547 bryts.

Motståndsområdena kring ca 1460 och ca 1547 är dock extra starka. Så länge som handelsvolymmönstret är negativt så har vi inte särskilt höga förväntningar på att OMXS30 ska lyckas etablera sig över dessa nivåer någon längre tid.

Snarare är fortfarande vårt målområde för vårens, och som det ser ut just nu tyvärr också för årets, uppgångar på OMXS30 vid ca 1460-1550. I detta intervall kommer vi sedan vara väldigt vaksamma på eventuella vändningssignaler för nedgång. För i så fall blir risken stor för indexet ska vända ner och fortsätta i sin mer långsiktiga nedåtriktade trend.

Vill du lära dig mer om trading? Gå kursen ”Lär Dig försörja dig på Din Trading”! 

För kortsiktigt inriktade aktörer rekommenderar vi att man framför allt agera för uppgång så länge som stödnivån vid ca 1340 håller och indexet inte hunnit bli överköpt. Sikta först och främst på test av motstånden vid ca 1383-1393 och i andra hand på de vid ca 1432 och ca 1460.

Då detta troligtvis bara är ett bear market rally så beakta emellertid att risknivån är relativt hög. Så ta helst något mindre positionsstorlekar än vanligt och var extra noggrann med stoppbevakningen. Sätt till exempel gärna en stopp om OMXS30 skulle stänga under stödet vid ca 1340.

För mer långsiktiga placeringsstrategier rekommenderar vi fortsatt stor försiktighet. Risken är överhängande att denna uppgång ifrån februari månads lägsta nivåer bara är en tillfällig historia som når sin topp nu under våren.

Skulle OMXS30 komma upp till ca 1460-1550 området den närmaste tiden rekommenderar vi därför av försiktighetsskäl att man successivt börjar sälja av eventuella positioner för uppgång. Alternativt kan man då istället börja använda sig av tajta stopp losser även för sådana mer långsiktiga innehav.

Analys OMXS30
OMXS30 (Dagsdiagram)
Analys OMXS30
OMXS30 (Timdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto