Home > Analys: Ratos farligt nära ny viktig säljsignal

Analys: Ratos farligt nära ny viktig säljsignal

Ratos B ligger har fått flera säljsignaler och ligger i starkt nedåtgående trender. Skulle Ratos B nu dessutom etablera sig under det viktiga stödet vid ca 66 kr riskerar aktien att gå ner till minst ca 49 kr.

Ratos B gick starkt på börsen i början av detta år. Sedan dess har sämre börsklimat, vd-byte och vinstvarningar ställt till det för aktiens utveckling.

Ratos B har hittills i år, räknat på kursen i skrivande stund på 65,95 kr, gått ner med 18,3 %.

Den långa trenden för Ratos B, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltals kurvan, är starkt nedåtriktad. Den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är till och med ännu skarpare nedåtriktad.

Ratos B orkade tidigare i år inte etablera sig över ett motståndet vid 93 kr. Att aktien inte orkade göra detta  under den starka börsperioden vi hade till och med i början av april var ett tydligt svaghetstecken.

Sedan dess har Ratos B givit ifrån sig ett stort antal säljsignaler och ligger nu vid en långsiktigt viktig stödnivå vid ca 66 kr.

Studerar vi månadsdiagrammet nedan ser vi att om Ratos B etablerar sig under stödet vid ca 66 kr så får aktien en ny stark säljsignal. Nästa viktiga stödnivå är vid ca 49 kr. Skulle aktien gå dit ner så innebär det en nedgång på ytterliggare 26%…

Ratos (Månadsdiagram)
Ratos (Månadsdiagram)

Studerar vi istället dagsdiagrammet nedan ser vi dels det stora antalet säljsignaler som Ratos B tidigare erhållit. Dels att Ratos B har de närmaste motståndsnivåerna vid ca 70 kr och ca 76 kr.

Stochastic-indikatorn visar att Ratos B är översåld. Detta är dock ingen köpsignal i sig själv. En aktie kan fortsätta vara översåld en längre tid om den kommit in i en stark trend.

Ratos B är hittills ett mycket tydligt exempel på detta. Aktien började vara översåld redan i början av april när aktien stod i ca 86 kr. Nu en månad senare är Ratos B fortfarande översåld och har gått ner med hela 23% sedan dess.

Vi rekommenderar därför att man är ytterst försiktig med aktieinnehav i Ratos B tills någon form av vändningssignal har erhållits i diagrammen. Håller inte stödet vid ca 66 kr är risken för nya stora nedgångar betydande.

Vi rekommendera istället att Ratos B blankas på eventuella uppåtrekyler. Sikta på nedgångar till ca 49 kr. Stop loss om aktien stänger över 70 kr eller över 76 kr. Allt efter var och ens riskprofil.

Flytta sedan ner stop lossen allt eftersom positionen visar mer och mer vinst.

Ratos (Dagsdiagram)
Ratos (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.