Home > Analys: Ratos har fått köpsignaler

Analys: Ratos har fått köpsignaler

Private Equity-konglemeratet Ratos har haft en tufft första halvår på börsen i år. Det började bra för aktien men sedan har sämre börsklimat, vinstvarningar och vd-byte ökat osäkerheten för aktien.

Den nye vd:n Susanna Campell har ett svårt jobb att efterträda Arne ”Mr Ratos” Karlsson som har ett grundmurat förtroende hos börsens aktörer.

Nu har hon emellertid gjort sin första storaffär som vd. Detta då dotterbolaget ArcusGruppen köpt varumärkena Aalborg, Gammel Dansk med flera för 103 miljoner euro.

Kanske kan detta göra att saknaden av den gamle vd:n känns mindre betungande för investerarna. Arne Karlsson är dessutom kvar i Ratos som styrelsens ordförande.

Den senaste tiden har också aktiekursen för Ratos B visat mer och mer styrka. Aktien bottnade ur på 60,3 kr den 14 juni och har sedan dess fått en del köpsignaler. Aktien ligger i skrivande stund på 70,8 kr.

Den senaste köpsignalen fick Ratos B när aktien gick över en motståndsnivå vid ca 70-71 kr. Aktien gjorde då också ett utbrott ur en upp- och nedvänd huvudskuldra-formation.

Potentialen på denna köpsignal är upp till ca 81 kr. Vid ca 81 kr har också aktien en horisontell motståndsnivå.

Vid ca 82 kommer dessutom en fallande trendlinje som gör att motståndsområdet däromkring blir lite extra starkt. Trendlinjen utgår från toppen på 135,9 kr den 17 maj 2011 (ej på bild) och ansluter sedan vid toppen den 2 april 2012 på 92,95 kr.

Ratos B har sedan också viktiga motståndsområden vid ca 84 kr och ca 93 kr. Det ser i dagsläget dock ut som det blir svårt för aktien att nå ända dit upp.

Den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är nedåtriktad sedan augusti 2011. Den korta trenden har däremot vänt uppåt nu i juli.

Stochastic-indikatorn är på relativt höga nivåer och visar alltså att aktien är överköpt. Detta är ingen allvarlig säljsignal i sig självt då en aktie kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend.

Det kanske dock ökar hoppet något om att aktien kan göra en mindre rekyl som kan användas för att köpa in aktien på en något förmånligare kurs.

Ratos B har en stödnivå vid ca 70-71 kr och vid ca 66 kr. Däremellan har aktien också en uppåtgående trendlinje som för närvarande ger ett stöd vid ca 69 kr.

En strategi skull kunna vara att köpa Ratos B vid stödnivåerna 69-71 kr. Är man kylig avvaktar man en rekyl ner till stödnivån vid ca 66 kr.

Ta då också gärna en mindre position än normalt då den långa trenden fortfarande är nedåtriktad för aktien. Sikta på uppgångar till ca 80-82 kr.

Stop loss om aktien stänger under 65 kr. Flytta upp stop lossen allt eftersom positionen visa mer och mer vinst.

Ratos B (Dagsdiagram)
Ratos B (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.