Home > Analys: Rekylen avklarad på den amerikanska börsen?

Analys: Rekylen avklarad på den amerikanska börsen?

Förra veckan uppmärksammade vi ”overshooting” fenomenet i S&P 500 E-mini terminen vilket indikerade en sannolik rekyl framöver. Börsen har därefter haft en svagare utveckling men visat styrka i jämförelse med Europa börserna.

Vi har sett en modest vinsthemtagning efter att terminen forcerade motståndet vid kanaltaket vilket ofta förebådar en rekylfas. Marknaden är upp 25 % i år och en mindre vinsthemtagning är naturlig. Momentumet i uppgången har stannat av och detta har lett till att en del aktörer reducerat risken samtidigt som köparna i viss mån dragits sig undan för att bättre avgöra säljtrycket. Sena köpare har tvingats ur marknaden och man blir igen påmind om att en rekyl ofta startar när det ser som ljusast ut.

Jämfört med Europa som tappat drygt 3 % (eurostoxx 50 index) har den amerikanska börsen gått starkt då index är på ungefär samma nivå som en vecka sedan. S&P 500 terminen är fortfarande överköpt om man jämför med det underliggande 200 periods medelvärde som för närvarande visar på 7 % ovanför medelvärdet och nyligen vänt nedåt från 8 % notering som historiskt startat rekyler.

Huvudtrenden är fortsatt stigande och i dagsläget talar det mesta för att den nuvarande rekylen likt tidigare rekyler kommer vara kortsiktig och i efterhand visat sig vara ett köpläge. Under fredagen presenterades en starkare jobbstatistik än förväntat vilket ökar sannolikheten för att centralbanken drar ned på sina stödköp och trots detta steg börsen vilket kan indikera att rekylen redan är över.

Ett flertal aktier är fortfarande behov av en sund rekyl för ett rebalansera sentimentet och möjliggöra en förnyad uppgång. Framöver gäller det återigen att vara selektiv vid val av köpkandidater.

Prognosen de kommande veckorna är en fortsatt slagig utveckling.

(Dagsdiagram)
(Dagsdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto