Home > Analys: Rio Tinto nära köpsignal

Analys: Rio Tinto nära köpsignal

Som tidigare aviserats genom tidigare analys på ArcelorMittal har vi sökt och fortsätter från olika tidsperspektiv söka köplägen i gruvsektorn. Trenden pekar trots den senaste tidens svaga utveckling uppåt för sektorn, detta gäller även dagens objekt Rio Tinto som ser intressant ut för ett försök att utmana tidigare toppnivåer.

Få Minianalys Aktier Global automatiskt till din e-post varje vecka! 

Det var i januari förra året det tog rejäl fart för gruvbolag generellt och Rio Tinto i synnerhet. I det större perspektivet är risken fortfarande relativt stor att björnen inte är riktigt klar, men samtidigt är vi på det klara med att vi från bottennoteringarna förra året sannolikt ska få en impulsvåg uppåt. En impulsvåg som inte bör vara klar på ovansidan vilket stärks av att vi inte fått några riktigt tydliga säljsignaler ännu.

I grafen nedan ser ni hur aktien än så länge förefaller röra sig inom en trendkanal, en trendkanal som testades relativt nyligen. Testet fick ett positivt gensvar och lågpunkten kring Pence 3 100 är nu en viktig vattendelare för den positiva trenden.

Rio Tinto (dagsdiagram)
Rio Tinto (dagsdiagram)

Från botten som kom in den 27 mars fick vi en rörelse uppåt varpå vi fick en rekyl och en ny botten i måndags. Samtidigt trycker aktien på vårt prismotstånd, som är en Gann-nivå, vid Pence 3 278. Kan aktien nu stänga över denna nivå utlöses en positiv signal som indikerar Pence 3 511 i första hand och slutgiltigt Pence 3 752. Närmaste stödet finner vi vid Pence 3 165 som är strax under lågpunkten från i måndags.

Vid den sensate lågpunkten fick vi en positiv divergens i Slow Stochastic indikatorn och en dubbelbotten i RSI indikatorn. Något man ofta ser vid en lite mer betydelsefull lågpunkt.

200 dagars medelvärde pekar uppåt och indikerar att den långa trenden är positiv. 50 dagars medelvärdet har börjat tappa men det får anses vara fullt normalt utifrån var vi tror att vi befinner oss i den större cykeln.

Köpsignal ges vid en daglig stängning över Pence 3 278, målet sätter vi till Pence 3 752 men man kan börja fundera på att skala ner kring Pence 3 511. Det beror lite på hur man vill hantera sin position. Nödutgången i form av en stop-loss sätter vi strax under måndagens botten vid Pence 3 165. Det vore utifrån ett positivt scenario märkligt om vi efter att en köpsignal triggat kommer tillbaka ner igen.

RioTinto – en överblick
Entré köp P3 278 Ticker RIO
Målkurs P3 752 Marknad LSE
Nödutgång P3 165 P/E (est 2017)  6.8
Senaste P3 264 Direkt avk. (est 2017)  6.5 %

Som många andra aktier i gruvsektorn är Rio Tinto väldigt volatil, det kan vara klokt att ha i åtanke när man tar position.

Taggar:
ECB
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto