Home > Analys: ”Rounding bottom” i Stora Enso Oyj

Analys: ”Rounding bottom” i Stora Enso Oyj

En svag utveckling i Stora Enso de senaste tre åren håller på att ändras då aktien är i slutfasen av en större bottenformation. För närvarande brottas aktien med motståndet runt 52 kr.  

Stora Enso Oyj är en skogsindustrikoncern. Företagets huvudprodukter är tidnings- och bokpapper, journalpapper, finpapper, konsumentkartong, industriförpackningar och träprodukter. År 2008 uppgick omsättningen till 11,0 miljarder euro. Stora Enso har 29 000 anställda runt om i världen. Huvudkontoret ligger i Helsingfors i Finland. Stora Enso beskriver sig själv som ett världsledande företag inom hållbar skogsindustri. Stora Enso ingår i Global 100-listan över världens mest hållbara företag och är även inkluderat i Dow Jones Sustainability Index och FTSE4Good Index

Aktien handlas över det stigande 200 dagars glidande medelvärde. Det kortare 40 dagars glidande medelvärde är starkt stigande. Närmaste stöd finns runt 48 kr. Motstånd mellan 52 – 54 kr.

Stora Enso Oyj har varit en rejäl underpresterare de senaste tre åren på börsen men har nu visat tecken på en möjlig större trendvändning. En större bottenformation i form av en ”rounding bottom” är nästan färdigbildad och aktien brottas nu med tidigare motstånd runt 52 kr. Sedan mars månad har relativ styrka linjen vilket mäter styrkan i aktien i jämförelse med omxs30 index varit i en stigande trend vilket ger positiva signaler framöver. När aktien bryter det mindre konsolideringsområdet mellan 51.50 till 54 kr där aktien handlats de senaste veckorna utlöses en köpsignal.

Då aktien befinner sig i en kortare stigande trend och håller på att beta av motståndet runt 52 kr finns det goda förutsättningar för vidare uppgång. Vi rekommenderar ett köp om aktien forcerar 54 kr nivån under markant tilltagande omsättning. En stop loss placeras förslagsvis under 48 kr.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol STE R

(Dagsdiagram)
(Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto