Home > Analys: Royal Gold har ökat tempot

Analys: Royal Gold har ökat tempot

När Royal Gold toppade i augusti förra året var signalen relativt tydlig. Det må komma en rejäl rekyl men vi är inte klara på uppsidan! Guldet har nu äntligen, som det verkar, börjat hitta positivt momentum på kompassen som ju pekar norrut. I relation så har tyvärr guldaktier varit svaga, men Royal Gold är en av de aktier som leveraret och aktien är på väg att signalera för fortsatt leverans de kommande veckorna och möjligen mer därtill.

Få Minianalys Aktier Global automatiskt till din e-post varje vecka! 

En viktig faktor för prissättningen av guldminingbolagen är naturligtvis priset på guld. Och som vi kan se är trenden sedan ett bra tag nu positiv. Detta gäller inte minst sedan botten i december förra året, högra bottnar och högre toppar är melodin sedan dess. Notera hur guldpriset ni brutit den fallande trendlinje som lyckats hålla tillbaka priset sedan det toppade 2011.

Guldpriset i dollar (veckodiagram)
Guldpriset i dollar (veckodiagram)

Nu är det inte guldpriset i sig vi analyser här utan utvecklingen för Royal Gold. Aktien bottnade i januari 2016 och gav sig sedan iväg på en grym resa mot högre höjder, en resa som tog slut i augusti 2016. En ganska rejäl rekyl följde, men i relation till den föregående trenden blev det mer ett sidledes sågande snarare än något kraftigare ras, vilket är positivt.

Den 20 december förra året bottnade aktien och satte iväg i positiv riktning, detta samtidigt som vi fick ett negativt cross mellan våra glidande medelvärde 50 dagars och 200 dagars. Den 8 mars fick vi en dubbelbotten, en botten som förmodligen markerar botten på en elliott våg två innan marknaden skickar iväg aktien i en tredjevåg uppåt. Den tredjevågen är ofta den starkaste och längsta i en positiv cykel. Våra förväntningar är alltså på fortsatt uppgång under en längre period.

Prismässigt handlas aktien precis under ett signifikant motstånd vid 81 dollar. En stängning över denna nivå möjliggör en rörelse till 101 dollar i nuvarande fas. Skulle denna nivå tas ut drar vi på ytterligare och siktar på 121 dollar, men det får bli en senare fråga.

Relativt nyligen, kring den 23 maj tog 50 dagars enkelt glidande medelvärde tillbaka förlorad mark och befinner sig nu ovanför det mer trögrörliga 200 dagars glidande medelvärde. Ett nu relativt stark trendande 50 dagars glidande medelvärde indikerar att trenden i Royal Gold är positiv på medellång sikt. 200 dagars är mer eller mindre horisontellt och indikerar att den långa trenden är i en konsolideringsfas.

Royal Gold (dagsdiagram)
Royal Gold (dagsdiagram)

De dagliga oscillatorerna har relativt nyligen vänt ned från överköpta nivåer med negativa divergenser. Samtidigt, stänger aktien över 81 dollar kan dessa divergenser elimineras och i nuvarande fas så ska oscillatorerna hålla sig högt en längre period. Man säger att oscillatorer som ligger och rullar på höga nivåer ”is snaking”, dvs ringlar sig som en orm.

Stänger Royal Gold över 81 dollar finns goda möjligheter för fortsatt starkt momentum. Det kan till och med vara så starkt att vi kan ta sikte på 101 dollar nivån. Samtidigt måste man vara ödmjuk, köpsignalen måste genereras och viker marknaden nedåt behöver vi en stopp-nivå. Stoppen kan lämpligen placeras vid en föregående kortsiktig botten innan utbrottet. I dagsläget hittar vi en sådan nivå på 78 dollar. Köp rekommenderas alltså vid daglig stängning över 81 dollar med en stopp på en daglig stängning under 78 dollar med en målnivå på 101 dollar.

 

 Royal Gold – en överblick
Entré köp $81.00 Ticker RGLD
Målkurs $101.00 Marknad Nasdaq
Nödutgång $78.00 P/E (est 2017)  49.4
Senaste $80.38 Direkt avk. (est 2017) 1.2 %
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto