Home > Analys: Ska Nokia visa fortsatt finsk sisu?

Analys: Ska Nokia visa fortsatt finsk sisu?

Nokia har haft en synnerligen stark utveckling sedan botten den 18 juli på 11,31 kr. Räknat på kursen i skrivande stund på 29,45 kr är uppgången sedan dess hela 160,4 procent.

Under resan upp har Nokia fått ett stort köpsignaler. Se till exempel våra analyser av Nokia den 6 december och 7 november.

I december analysen skrev vi att vi rekommenderade köp av Nokia som då låg kring ca 25,9 kr på eventuella rekyler ned till stödnivåerna ca 22 till 24 kr. Vi siktade sedan på uppgångar till minst 28 kr. Aktien gjorde sedan några snabba rörelser ned till 23,81 kr som lägst och har sedan dess varit uppe på 30,35 kr som högst.

Ser vi på trenderna i Nokia så är givetvis den kortsiktiga trenden tydligt uppåtriktad. Den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, har emellertid varit nedåtriktad sedan april. Alltså, april år 2008…

Stochastic-indikatorn är på höga nivåer visar därmed att aktien är i ett överköpt läge. Detta är emellertid ingen säljsignal i sig själv då en aktie kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in i en stark trend.

En tydligt styrketecken under Nokias uppgång är att handelsvolymmönstret varit positivt för aktien hela tiden. Handelsvolymen under uppgångsdagarna har ofta varit betydligt över den under nedgångsdagarna. Detta är för övrigt också en markant skillnad gentemot det mer negativa volymmönstret på börsen generellt sett både i Sverige och i USA.

Nokia ligger nu i ett litet konsolideringsområde mellan ett stöd kring ca 29,3 kr och motstånd vid ca 30,35 kr. Etablerar sig Nokia över 30,35 siktar vi på en uppgång till minst ca 31,5 kr. Där har aktien nämligen ett gammalt motståndsområde från år 2011. Ser på på veckodiagrammet i vår Nokia analys den 6 december ser man sedan att aktien har ett viktigt motståndsområde vid ca 39 kr och sedan ett vid ca 47 kr.

Skulle Nokia istället etablera sig under stödet vid ca 29,3 kr finns det risk, eller kanske snarare möjlighet, att aktien går ner och testar stödnivån vid ca 28 kr. Skulle sedan inte den stödnivån hålla får aktien lite kraftigare säljsignaler. Då finns det risk för att aktien ska gå ner och testa stödnivåerna kring ca 25 kr eller 23-24 kr.

Rekommendationen blir fortsatt att försöka köpa Nokia på eventuella rekyler ned till de olika stödnivåerna. Skulle aktien komma ner till stödnivån vid ca 28 kr kan man till exempel köpa aktien med en tät stop loss. Förslagsvis en stop loss om aktien stänger under 28 kr. Sikta på uppgångar till minst 31,5 kr.

Är man mer lite mer ivrig att köpa aktien kan man köpa den redan vid nuvarande nivå, alldeles vid stödnivån kring ca 29,3.

Att ta position
Handla Nokia för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG NOKIA BP5
Handla Nokia för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT NOKIA BPD
Analys Nokia
Nokia (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.