Home > Analys: Ska trenden hålla för det överköpta ABB?

Analys: Ska trenden hålla för det överköpta ABB?

ABB har gått starkt på börsen i år. Aktien, som i skrivande stund handlas på 148,2 kr, är upp 10,5 procent, medan OMXS30 under samma period gått upp med 9,2 procent.

Både den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, och den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är också uppåtriktade.

ABB har de senaste månaderna fått ett antal köpsignaler vilket vi tidigare tagit upp i våra analyser. I till exempel analysen av ABB den 3 januari skrev vi att aktien skulle få nya köpsignaler om den gick över motståndsområdet vid ca 139 kr. I så fall siktade vi på uppgångar till ca 142-147 kr.

ABB fick sedan köpsignalen och under en hög handelsvolym dessutom. Det stärker signalvärdet av signalen. Aktien har sedan dess gått upp till 148,8 kr som högst. ABB har därmed kommit upp i vårt målområde. Så vad kan man vänta sig nu av aktien?

Då kan man konstatera att trenden är alltså uppåt, volymmönstret ser ok ut, aktien har med liten marginal gått över toppnivån från 2012 på 147,4 kr och nästa riktigt kraftiga motståndsområde ligger först kring ca 170 kr. Allt detta är positivt.

ABB är dock förnärvarande klart överköpt. Stochastic-indikatorn är på höga nivåer. Detta är emellertid ingen säljsignal i sig själv då en aktie kan fortsätta att vara översåld en längre tid om den kommit in i en stark trend. Man kan då däremot öka beredskapen på att aktien lättare kan göra en nedåtriktad rekyl inom den uppåtgående trenden.

Sammantaget ger detta att så länge som trenden håller i sig så siktar vi på uppgångar till i första hand ca 170 kr.

Ok, men hur ska man handla en sådan skenande aktie? Detta beror helt och hållet på ens egen handelsstrategi. Gillar man att hänga med trender så är det emellertid bara att hänga på. Fast då är stop loss hanteringen mycket viktig.

ABB och hela börsen är nämligen överköpt och rekyler kan därför komma plötsligt. En annan riskfaktor att den uppåtgående trenden för börsen i sin helhet uppvisar en hel del kvalitetsbrister, se analysen av OMXS30 den 14 februari. Det gör att det är extra viktigt med stop losser och att man handlar i så likvida aktier som möjligt så att man kan sälja dom enkelt och snabbt om man skulle behöva göra det.

Köper man ABB på nuvarande nivå, eller om man redan äger aktien, och vill vara försiktig sätter man en stop loss om aktien stänger under det lilla stödet vid ca 144 kr. Vill man vara ännu mer försiktig sätter man en stop loss redan om aktien stänger under 147,6 kr. Då bryts nämligen den mycket skarpt stigande trendlinjen i diagrammet nedan. Sikta sedan på uppgångar till ca 170 kr. Flytta upp stop lossen allt eftersom positionen visar mer och mer vinst.

Tar det emot att köpa aktien vid nuvarande nivåer kan man istället avvakta och se om aktien kan komma att göra en rekyl ned till stödnivån vid ca 140 kr, eller kanske till och med ner till de vid ca 133-135 kr, innan man köper. Stop loss i så fall strax under respektive stödnivå. Risken med detta är dock att aktien kanske inte kommer ner till dessa nivåer. Utan istället går rakt upp till 170 kr. Då gäller det att inte gråta över spilld mjölk…

Att ta position
Handla ABB för uppgång med tex. BNP Paribas MINILONG ABB BP2
Handla ABB för nedgång med tex. BNP Paribas MINISHRT ABB BP4
Analys ABB
ABB (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.