Home > Analys: Sommarrally väntas

Analys: Sommarrally väntas

Ofta kan man fortsätta spinna vidare på detta, och det är exakt vad jag ska göra nu. Mer behövs inte, då tidigare analyser och antaganden ser ut att hålla.

Aktiemarknaderna har fallit rätt så mycket sedan i mars, och den cykliska björnmarknaden har visat sitt rätta ansikte. Detta trots valår i USA och trots gigantiska stimulanser. Allt detta verkar vara effektlöst, men det är det inte riktigt.

Marknaden diskonterar stimulanser i till exempel guldpriset på längre sikt och sedan är allt som vanligt, det vill säga att aktiemarknaden reflekterar människors psykologi. Folk förändras ju som bekant inte heller. Trender kommer och går men människans psyke består.

Folk kommer fortsätta vara rädda, giriga, övermodiga och egotrippade och marknaden kommer fortsätta att återspegla detta och bete sig därefter. Förenklat är en aktiegraf folks känslor på ett papper, och nu är folk alldeles för säkra på att det ska ner. När alla är negativa så är det oftast dags att byta fot.

Den analys av OMXS30 som jag skrev tidigare var en långsiktig en: Även i björnmarknad kommer det rekyler. Faktum är att rekyler i björnmarknad oftast blir skarpare och större än i tjurmarknad. Nu har vi ett exakt likadant scenario framför oss enligt ”Analysmodell A”, som jag kallade den i den förra analysen, fast ett något svagare sådant. Det vi bör se är fortsatt nedåttryck under sisådär en vecka eller två som långsamt avtar på lägre och lägre volymer och sedan en större rekyl upp. Styrka i svaghet med andra ord. Allt ni behöver göra är att vänta ut svagheten.

Jag gillar inte att ge målnivåer då det är en synd att säga ”hit men inte längre”, men 1060-1090 i OMXS30 blir en intressant nivå. Med det citatet menas att trenden är din vän, och en aktie i trend kan stiga mer än man någonsin kan föreställa sig. Undertecknad kan bekräfta att detta stämmer. Forska lite på det och se efter själva.

När trenden vänder är det såklart helt andra bullar men det går att kvantifiera det också. Det är så man blir en trader, för övrigt. Börja i liten skala. Hitta någonting att kvantifiera och när du är klar gå vidare till nästa kvantifiering. Tillslut har du byggt dig ett slott av en tändsticka och många av marknadens rörelser kommer kännas bekanta.

Så glöm alla journalister, finans- och kreditinstitut och politiker. Det handlar inte om att vi levt över våra tillgångar eller har fel livsstil. Ekonomi betyder ju egentligen hushållning med knappa resurser så egentligen borde själva ekonomin ha sett till att detta aldrig skulle kunna ske, och där har vi svaret på frågan!

OMXS30: Sommarally väntas
OMXS30: Sommarally väntas

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.