Home > Analys: S&P 500 i uppåtgående trend

Analys: S&P 500 i uppåtgående trend

Det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 har i år, räknat på fredagens stängningskurs på 1 437,92, gått upp med 14,4 %. Detta att jämföra med vårt svenska OMXS30 som gått upp med 8,1%.

Vi skrev i vår analys av S&P 500 den 26 juni, då indexet stod i ca 1 314, att indexet fått köpsignaler och det såg ut som om indexet skulle fortsätta sin uppgång. Vi rekommenderade därför att man skulle ta posititioner för uppgång på eventuella nedåtriktade rekyler.

S&P 500 har sedan haft, liksom de flesta börser världen över, en kraftig uppgång under sommaren. Indexet har också fortsatt att få köpsignaler. Den senaste fick indexet när det gick över motståndet vid ca 1 422.

S&P 500 har nu de närmaste stödnivåerna vid ca 1 422 och i brett område kring ca 1 385-1 405. Där har indexet flera horisontella nivåer och uppåtgående trendlinjer ger stöd.

För att S&P 500 i detta läget ska få en tydlig säljsignal behöver indexet stänga under den uppåtgående trendlinjen som för dagen ligger vid ca 1 385.

I så fall ser det ut som om indexet ska ner och testa stödnivåerna först och främst kring ca 1 357-1 360. Skulle de inte heller hålla har indexet sedan stödnivåer vid ca 1 330, ca 1 310 och en mycket viktig stödnivå vid ca 1 266.

Den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är uppåtriktad. Även den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är tydligt uppåtriktad.

Stochastic-indikatorn har tidigare varit nere på översålda nivåer. Nu har den dock kommit upp i ett något mer neutralt läge.

Däremot har handelsvolymen under uppgången varit mycket låg. Detta indikerar en tydlig svaghet i trendens långsiktiga uthållighet.

Vi behöver se att mönstret med de relativt låga volymerna på uppåtdagarna bryts för att kunna lita på uppgångens långsiktighet. Annars är det stor risk att detta bara är ett förrädiskt bearmarket rally.

De mycket låga nivåerna på VIX-index antyder att placerarna också kan ha invaggats i ett bedrägligt lugn. VIX-indexet, ”oros-indexet”, mäter den implicita volatiliteten på optionsmarknaden i USA.

Börsen börjar nu också komma in i en säsongsmässigt svagare period än tidigare. September är vanligtvis ingen höjdarmånad och oktober-november har historiskt sett bjudit på många dramatiska årslägstanivåer.

Risken är därför stor att vi kommer att vi kan få se en betydligt mer volatil aktiemarknad än den vi vant oss vid de senaste månaderna. Var därför extra nogrann med stop loss bevakningen och var försiktig med allt för stora exponeringar på aktiemarknaderna.

Ska man köpa aktier så rekommenderar vi därför att man fortsätter med att ta försiktiga positioner för uppgång på nedåtrekyler och att man sedan är aktiv och gör vinsthemtagning på uppgångar.

Stop loss om S&P 500 stänger under 1 385. Flytta upp stop lossen allt eftersom positionen visar mer och mer vinst.

Analys S&P 500
S&P 500 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt coin news

Avprenumerera närsomhelst

Efter registrering kan du även få enstaka specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig sälja eller lämna ut dina uppgifter till tredjeparter. Se vår sekretesspolicy här.