Home > Analys S&P 500 vecka 10

Analys S&P 500 vecka 10

S&P 500 ligger i en upptrend men indexet har givit flera varningssignaler om att trenden riskerar att brytas. Då S&P 500 även nått upp till vårt målområde kring 1 370 så är vi extra uppmärksamma om indexet stänger under stödet vid 1 352.

S&P 500 har den senaste veckan haft en blygsam uppgång på 0,3%. Beräknat på gårdagens stängning på 1 364,33 har dock indexet gått upp med 8,5 i år. Vi får dock se om denna goda utveckling håller i sig.

Den amerikanska börsuppgången har inte imponerat med sin bredd utan har varit driven av ett fåtal aktier och då framförallt av Apple. Förra veckan började också börsen tveka på grund av Fed-chefen Ben Bernanke. Han uttalade sig på ett sätt som man tolkade som om att det inte kommer att komma några fler likviditetsinjektioner från Fed i form av kvantitativa lättnader.

För S&P 500 har vi de senaste månaderna siktat på en uppgång till ca 1 370. Då indexet nu har nu varit uppe i vårt målområde så är vi extra vaksamma på eventuella reversalsignaler och trendbrott som kan signalera att börsuppgången inte ska fortsätta.

S&P 500 var förra veckan uppe på ca 1 378 som högst och vi kan kanske även få nya försök av marknaden att försöka etablera sig över 1 370. Vi bedömmer dock risken som relativt hög att marknaden inte orkar hålla sig kvar över den nivån under någon längre tid.

Den långa trenden för S&P 500, definierat som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är svagt uppåtriktad. Den korta trenden, definierat som lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är emellertid klart uppåtriktad.

Däremot så har våra indikatorer Stochastic och MacD tydligt börjat varna för att trendstyrkan avtar. Stochastic har sedan en tid en klar negativ divergens jämfört med indexutvecklingen.

En negativ divergens innebär att när indexet når nya toppar på allt högre och högre nivåer så får indikatorn istället toppar på allt lägre nivåer.

MacD har nu också börjat ge tydliga säljsignaler. Får S&P 500 nu säljsignaler så stärker indikatorernas utveckling signalvärdet av dessa eventuella säljsignaler.

S&P 500 har en relativt viktig stödnivå vid ca 1 352. Stänger indexet under 1 352 får vi en tydlig säljsignal i indexet. I så fall har också indexet brutit de uppåtgående trendlinjerna som ger stöd redan vid ca 1 360.

S&P 500 har sedan stödnivåer vid ca 1 333 men troligen ska S&P 500 då ner och även testa stödnivåerna vid ca 1 295 och ca 1 267.

Skulle aktiemarknaden i samband med eventuella säljsignaler också bli betydligt mer volatil än den varit de senaste månaderna så finns det en betydande risk för att indexet så småningom även ska ner och testa stöden vid ca 1 075. Men innan dess kan vi troligen få se många slag upp och ner, så vi tar ett steg i taget.

Även om S&P 500 ännu inte fått några säljsignaler och att uppåttrenden är fortfarande intakt så rekommenderar vi en ökad vaksamhet med positioner för uppgång på USA-börsen. Höj gärna stop losserna så högt upp som din strategis tillåter dig. Vill man vara extra försiktig så kan man lätta av innehav på eventuella uppgångar.

Vi rekommendar också att på S&P 500-innehav ha en stop loss om indexet stänger under 1 352.

S&P 500 (Dagsdiagram)
S&P 500 (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.