Home > Analys: Stora Enso laddar för en uppgång

Analys: Stora Enso laddar för en uppgång

Skogsbolaget Stora Ensos R-aktie har tidigare i år varit uppe på 52,4 kr som högst men har sedan dess råkat ut för en kraftig nedgång. Kursen ligger i skrivande stund på 43,30 kr efter att kursen den 4 juni varit nere på 37,2 kr som lägst.

Vi har i tidigare analyser av Stora Enso rekommenderat blankning av aktien efter det att den fått ett antal säljsignaler. Se till exempel vår analys av Stora Enso den 22 maj. Vi har då siktat på nedgångar till 34-37 kr.

Nu har emellertid det tekniska läget Stora Enso R börjat se betydligt ljusare ut. Vi har fått ett antal mindre köpsignaler och skulle nu också aktien etablera sig över motståndet vid ca 44 kr får vi köpsignal ur en upp och nedvänd huvudskuldra-formation.

Särskilt om Stora Enso R skulle gå över 44 kr under relativt hög handelsvolym får vi en köpsignal som indikerar att aktien har potential att gå upp till ca 52 kr där aktien dessutom har en viktig motståndsnivå.

På vägen upp dit har dock aktien en motståndsnivå vid ca 47 kr som iallafall temporärt kan hejda kursutvecklingen.

Stora Enso R har stödnivåer vid ca 42 kr, ca 40 kr och ca 37 kr. Dessutom kan aktien finna stöd från en uppåtgående trendlinje som i dagsläget ligger vid ca 41 kr.

Den långa trenden, definierad som lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är oregelbunden efter att ha varit fallande sedan juli 2011. Den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, har under juni vänt uppåt efter ha varit fallande sedan slutet av mars i år.

Stochastic-indikatorn är på höga nivåer och indikerar därmed att aktien är överköpt. Detta är dock ingen säljsignal i sig självt. En aktien kan fortsätta att vara överköpt en längre tid om den kommit in en stark trend.

Däremot visar den på möjligheten att aktien nu lättare kan göra en nedåtriktad rekyl inom den upptågående trenden. Detta kan utnyttjas som ett köptillfälle.

Skulle Stora Enso R göra en rekyl ned mot stödnivåerna kring 40-42 kr bedömer vi att det blir ett intressant läge för att köpa aktien. Detta då vi har fått många andra tecken på att börsen ligger i ett sommarrally. Se vår analys av OMXS30 den 4 juli.

Sikta på uppgångar till ca 47-52 kr. Stop loss om aktien stänger under 39 kr. Flytta upp stop lossen allt eftersom postionen visar mer och mer vinst.

Stora Enso R (Dagsdiagram)
Stora Enso R (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.