Home > Analys: Stora Enso Oyj testar stödnivå.

Analys: Stora Enso Oyj testar stödnivå.

Stora Enso har efter utbrottet från en långsiktig bottenformation i augusti 2013 handlats i en starkt stigande trend. Trendstyrkan har de senaste månaderna avtagit och ett starkt stödområde runt 65 kr har byggts upp vilket kommer vara avgörande framöver.

Stora Enso Oyj utlöste en långsiktig köpsignal då aktien lämnade en större bottenformation i augusti 2013. Prisobjektivet som är skillnaden mellan taket och botten i handelsintervallet (18 kr) ger en potentiell målkurs på 70 kr. Då aktien noterats som högst 74.70 kr efter köpsignalen har prisobjektivet blivit uppfyllt vilket kan innebära att aktien gjort sitt på ovansidan.

Sedan årsskiftet har aktien visat på kraftiga svängningar inom intervallet 74.70 och 64.70 kr. Efter en högsta notering på 74.70 kr har tre lägre toppar uppvisats vilket indikerar ett avtagande köptryck som sannolikt leder till ett rejält test av det avgörande stödet runt 65 kr.

Då aktien befinner sig i en långsiktigt stigande trend har köparna än så länge det huvudsakliga övertaget, även om detta övertag tydligt mattats av de senaste månaderna. Aktien handlas för närvarande runt stödet i form av den stigande trenden vid 66.70 kr.

För den kortsiktige aktören uppstår ett kortsiktigt köpläge runt stödet vid 65 kr. För den långsiktiga investeraren skulle en optimal setup uppstå om aktien bryter stödet marginellt för att därefter ta sig ovanför stödet, en så kallad falsk säljsignal. Då stödet testas för tredje gången ökar sannolikheten för ett genombrott.

Aktien handlas över det stigande 200 dagars glidande medelvärde. Det kortare 40 dagars glidande medelvärde är sidåtgående. Närmaste stöd finns vid den stigande trenden runt 66.70 kr följt av horisontellt stöd runt 65 kr. Närmaste motstånd vid tidigare toppnoteringar runt 70 kr.

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol STE R

(Dagsdiagram)
(Dagsdiagram)
Taggar:
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto