Home > Analys: Swedbank överköpt vid kanaltaket

Analys: Swedbank överköpt vid kanaltaket

Swedbank aktien har tio dubblats på börsen sedan botten för tre år sedan. Aktien handlas nu i taket på den långsiktiga trendkanalen samt i taket på den kortare trendkanalen.  Detta indikerar att aktien är överköpt och vi räknar med starten av en rekyl inom kort.

Swedbank AB är ett svenskt bankaktiebolag och en koncern med verksamhet i Norden och Baltikum. Banken bildades som Föreningssparbanken 1997, men bytte namn till Swedbank 2006. Swedbank är även ett tidigare namn på Sparbankernas bank, och på detta sätt användes det också av Sparbanken Sverige och Föreningssparbanken, då främst relaterat till dess investmentbank-verksamhet vilken efter namnändringen 2006 kallades Swedbank Markets. Den 31 mars 2010 bytte Swedbank Markets namn till Large Corporates & Institutions. I Sverige samverkar man med ett sextiotal lokala banker, de flesta av dem sparbanker.

Den långa trenden i form av 200 dagars glidande medelvärde är stigande. Den korta trenden i form av 40 dagars glidande medelvärde är stigande.

Swedbank aktien har visat en makalös uppgång sedan botten runt 15 kr i mars 2009. Aktien har visat en toppnotering på 158 kr vilket innebär att aktien har mer än tio dubblats. Detta i sig är inget skäl att aktien bör rekylera, men då aktien handlas i taket på både den långa och korta trendkanalen är det sannolikt att en rekylfas startar inom kort. Närmaste stöd på nedsidan finns först vid 135 kr vilket ger en ganska god fallhöjd från dagens nivå på 159 kr. Motstånd finns vid 160-165 samt 185 kr.

Skulle aktien mot förmodan etablera sig runt 165 kr och trotsa det överköpta läget är det sannolikt slutfasen och chansen ökar för en paraboliskt blowoff inför en större rekyl. Detta är inte vårt huvudscenario.

Har man tidigare köpt aktien är det ett bra läge att realisera vinsten. Mellan 2011 -2012 hade aktien en upp och nervänd huvudskuldra vilket ger ett potentiellt prisobjektiv på 165 kr, vilket aktien nu nästan nått.

Dagsdiagram)
Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto