Home > Analys: Swedbank varnar för nedgång

Analys: Swedbank varnar för nedgång

Swedbank har under hösten varit den storbank som sett starkast ut. Medan de andra bankerna har givit ifrån sig svaghetssignaler och säljsignaler så har Swedbank stått sig starkt.

Banken har också uppmärksammats för sin fina resultat- och balansräkningsutveckling som givit betydligt starkare nyckeltal än förut. Banken har till och med kallats för ”det nya Handelsbanken”. Allt detta har troligtvis starkt bidragit till den gynnsamma kursutvecklingen relativt de andra bankerna.

Den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är också fortfarande uppåtriktad. Den korta trenden, lutningen på 20 dagars medeltalskurvan, är dock mer oregelbunden till nedåtriktad.

Detta har inträffat efter det att även Swedbank råkat ut för en försvagning. Även solen har tydligen fläckar.. Aktien har dessutom fått en mindre säljsignal när den stängde under stödnivån vid ca 122 kr.

Skulle Swedbank stänga under den uppåtgående trendlinjen som i dagsläget ligger strax under 118 kr och framförallt om den också skulle stänga under stödnivån vid ca 113 kr får aktien betydligt starkare säljsignaler.

Nedgångspotentialen på dessa säljsignaler ser ut att vara minst ner till ca 105 kr, men risken är överhängande att aktien då också ska ner och testa stödnivåerna kring ca 96-100 kr.

För att Swedbank i detta läget ska få några starkare köpsignaler måste aktien etablera sig över motståndsnivån vid ca 127 kr. Skulle detta också ske under en ökad handelsaktivitet skulle signalvärdet av en sådan köpsignal förstärkas  betydligt. Detta är tyvärr dock inte det sannolikaste scenariot.

Snarare är det stor risk att både stödet vid ca 118 kr och det vid ca 113 kr så småningom kommer att brytas. Detta med hänsyn till hur svagt det ser ut för de andra bankaktierna, se till exempel analyserna av SEB och Handelsbanken, och att börsen i sin helhet, se analysen av OMXS30, ser ut att kunna gå ner en hel del.

Swedbank är emellertid för närvarande översålt. Stochastic-indikatorna är nere på låga nivåer. Det innebär att aktien nu lättare skulle kunna göra en uppåtrekyl till motståndsnivåerna kring ca 122 kr eller kanske till och med den vid ca 124 kr. Det skulle kunna innebära fina tillfällen att sälja eller blanka aktien.

Rekommendationen är därför att vara försiktig med allt för stora innehav av Swedbank aktien. Det ser snarast ut som att man ska passa på att sälja eller blanka aktien på uppåtrekyler. Särskilt om de kommer upp till i närheten av 122-124 kr. Man kan sedan sikta på nedgångar till minst ca 113 kr, men möjligheten är stor att aktien också ska gå ner både till ca 105 kr och till stödområdet vid ca 96-100 kr.

Stopp loss på blankningar om aktien stänger över motståndet vid ca 127 kr. Flytta ner stop lossen allt eftersom positionen visar större och större vinst.

Att ta position
Handla Swedbank A för uppgång med tex. Citi First LONGSWED AG CIT*
Handla Swedbank A för nedgång med tex. Citi First SHORTSWED AO CIT*

Analys Swedbank

Swedbank (Dagsdiagram)

 *CitiFirst samarbetar med Tradingportalen vid marknadsföring av CitiFirsts produkter.

Vill du lära dig mer om teknisk analys? – I så fall finns tillfälle att gå vår kurs ”Bättre Affärer med Teknisk Analys” den 8 december.

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.