Home > Analys: Swedish Match har nått vårt målområde på nedsidan

Analys: Swedish Match har nått vårt målområde på nedsidan

Swedish Match fick i och med dagens vinstvarning en nedgång till vårt målområde vid ca 230 kr som vi tidigare skrivit om. Vi rekommenderar därför vinsthemtagning på blankningar vid ca 230 kr. Att nettoköpa aktien är dock som att försöka fånga en fallande kniv. Blanka hellre på nytt på eventuella uppgångar.

Swedish Match har under sensommaren och hösten fått flera viktiga säljsignaler. Bland annat den 22 augusti när aktien stängde under stödnivån vid ca 278 kr och den 8-9 oktober när aktien bröt under 263 kr.

Brottet av 263 kr gav också ett utbrott ur en huvudskuldra-formation. Formationens storlek indikerade att aktien hade potential att gå ner till minst ca 230 kr.

I vår analys av Swedish Match den 11 oktober skrev vi om dessa säljsignaler och aktiens potential på nedsidan. Aktien, som då handlades i 257,5 kr, var dock översåld. Därför rekommenderade vi att man skulle avvakta rekyler upp till 260-270 kr innan man blankade.

Swedish Match var sedan dagarna efter analysen uppe på 270,5 kr som högst och det fanns därmed goda möjligheter att blanka aktien i rekommenderat område.

Nu är emellertid läget att aktien efter dagens vinstvarning i samband delårsrapporten fallit kraftigt och då varit nere på 230,7 kr som lägst. Kursen handlas i skrivande stund på 239,2 kr.

Har man tidigare blankat aktien kan det därför nu vara läge att ta hem vinsten vid 230 kr nivån. Vilken förhoppningsvis flera av våra läsare redan gjort.

Swedish Match har däremot inte fått någon köpsignal bara för att aktien nått sin potential enligt säljsignalen och varit nere på en viktig stödnivå. Att nettoköpa aktien vid stödnivån ca 230 kr är därför som att försöka fånga en fallande kniv. Ibland går det bra men risken att göra illa sig är stor.

Den långa trenden, som vi definierar efter lutningen på 200 dagars medeltalskurvan, är i och för sig fortfarande uppåtriktad. Men skulle aktien hålla sig under 250 kr nivån en tid till kommer den också att börja gå ner. Den korta trenden däremot har varit tydligt nedåtgående sedan i augusti.

Stochastic-indikatorn visar dock inte att aktien är översåld ännu. Detta trots det kraftiga fallet de senaste dagarna.

Skulle stödet vid 230 kr inte hålla får aktien nya säljsignaler. Nästa viktiga stödnivå ligger då vid ca 210 kr.

Får aktien uppåtriktade rekyler har aktien starka motståndsnivåer vid ca 247 kr och ca 260-263-265 och ca 270 kr.

Har man tidigare blankat aktien är alltså vår rekommendation att försöka ta hem vinsten vid ca 230 kr. Sedan kan man försöka göra nya blankningar om aktien rekylerar upp till motståndsnivåerna vid 247 kr eller de vid ca 260-265. Sikta sedan på nya nedgångar till minst ca 230 kr. Stop loss om aktien stänger strax över respektive motståndsnivå.

Analys Swedish Match
Swedish Match (Dagsdiagram)

Anmäl dig till vårt exklusiva nyhetsbrev idag!

Skräddarsydda e-postmeddelanden

Ingen SPAM någonsin!

Alt mynt nyheter

Avprenumerera närsomhelst

Efter att du registrerat dig kan du också få tillfälliga specialerbjudanden från oss via e-post. Vi kommer aldrig att sälja eller distribuera dina uppgifter till tredje part. Se vår sekretesspolicy här.