Home > Analys: Swedish Match under kraftansamling

Analys: Swedish Match under kraftansamling

Swedish Match handlas i en konsolidering mellan 200 – 250 kr. Efter en kraftig uppgång från 207 till 250 kr har aktien rekylerat ned och testat den stigande trenden inom konsolideringen framgångsrikt. Kortsiktigt befinner sig aktien i en starkt stigande trend och forceras motståndet runt 250 kr utlöses en köpsignal.

Swedish Match AB, Stockholm, är en industrikoncern med inriktning mot tobaksprodukter (snus, cigarrer, piptobak), tändstickor och engångständare. Företaget har sitt ursprung i Svenska Tändsticks Aktiebolaget (STAB), grundat 1917 av Ivar Kreuger i samband med förvärvet av Jönköpings Tändsticksfabrik, och Svenska Tobaksmonopolet, grundat 1915. Företaget bytte namn till det nuvarande namnet 1980 och är noterat på Stockholmsbörsen sedan 1996. Företaget ägs främst av svenska och utländska institutioner. Den andel som ägdes av utländska investerare var 2006 cirka 70 %. Swedish Match är ett företag med ett stort utbud av varumärken inom snus, tuggtobak, cigarrer, tändstickor och tändare.

Aktien handlas över det fallande 200 dagars glidande medelvärde. Det kortare 40 dagars glidande medelvärde är starkt stigande. Närmaste stöd finns vid 237 följt av 227 kr. Motstånd finns vid 250 samt 265 kr.

Swedish Match aktien har handlats i en stigande trend under tre års tid. Denna upptrend bröts i oktober 2012 vilket resulterade i en negativ utveckling som tagit aktien från 294.50 kr till som lägst 199 kr. Ett starkt stödområde runt 202 kr har efter ett flertal test visat sig hålla och utgör en viktig referensnivå framöver.

Under maj månad har aktien stigit kraftigt från en lågpunkt vid 207 kr och visat ett positivt volym mönster då uppgångsdagarna har visat betydligt större omsättning än nedgångsdagarna. Då aktien befinner sig i en kortsiktigt starkt stigande trend är det sannolikt med ytterligare test av motståndet runt 250 kr inom kort.

Tidigare var vårt huvudscenario en rekyl där vi såg en sannolik botten i intervallet 225- 230 kr. Då aktien tog sig ned till som lägst 227 kr anses rekylen vara avklarad och vi siktar in oss på ett test av den viktiga 250 kr nivån. Forceras denna framöver under tilltagande omsättning utlöses en köpsignal från en bottenformation i form av en huvudskuldra.

Så länge som aktien håller sig över lågpunkten i rekylen vid 227 kr ser det positivt ut framöver. 

Aktien handlas på Stockholmsbörsen, under symbol SWMA

(Dagsdiagram)
(Dagsdiagram)
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto