Home > Analys: Tillfällig köpstyrka uppenbarad i Rio Tinto…?

Analys: Tillfällig köpstyrka uppenbarad i Rio Tinto…?

Ett av världens största gruvbolag, Rio Tinto har onekligen fått en sur inledning av året. Årets nedgång fram till fredagen kan summeras till nästan 8 procent, när köpstyrka äntligen tittade fram. Aktien handlas vid viktigt stöd och signifikant vägskäl, och den stora frågan är om vi står inför en vändpunkt eller vidare nedgång framöver…?

Få Minianalys Aktier Global automatiskt till din e-post varje vecka! 

Efter ett par års sidledes handel följt av nedgång under 2015 bottnade Rio Tinto äntligen ut i början av 2016. Vändpunkten fick ett av världens största gruvbolag att mer än fördubbla sitt börsvärde.

Innevarande året har dock inletts av tydlig säljstyrka, som uppgår till nästan 8 procent sedan årsskiftet, och vi befinner oss nu vid ett mellanläge strax över 2 900.

Nedgången som tagit oss till 2 979 pence (29.79 pund), innebär nu att aktien inte bara utmanat stödet vid 2 900, utan samtidigt drivit en kamp med 200 dagars glidande medelvärde i två dagar.

Utöver detta befinner vi oss nu även vid vad vi kan beskriva som ett vägskäl. Visst lämnade aktien ett kortsiktigt överköpt territorium efter fredagens uppgång på över två procent, men ingen signifikant volym befinner sig under senaste året mellan 3 200 och strax under 2 600.

Vårt stöd vid strax under 2 600, och motstånd vid 3 200 är tydliga. Senaste året har vi signifikant volym vid dessa prisnivåer, vilket innebär att köpare och säljare driver en tydlig kamp här.

Skulle det visa sig att köpstyrkan som tittade fram på fredagen var tillfällig, ökar risken för att vi inledningsvis söker oss ned till 2 750 pence, för att därefter utmana det tunga stödet vid strax under 2 600.

Med tanke på att aktien varit så pass pressad under första kvartalet i år, ökar sannolikheten för att vi snarare är på väg norrut, för att utmana först den sentimentala prisnivån 3 000 som vi handlas strax under, för att därefter utmana det tunga motståndet vid 3 200.

I samband med att köpstyrka tittade fram i fredags, framgick det ur en uppdaterad konsensusprognos enligt Financial Times, att 27 efterfrågade analytiker bedömer att bolaget kommer få en bättre utveckling än index, i detta fall FTSE 100.

Inledningsvis ser detta väldigt positivt ut, då detta fick köpstyrka att titta fram vid tekniska nyckelnivåer som stödet vid 2 900, och 200 dagars glidande medelvärde vid 2 960.

Däremot kan det vara värt att ta i beakt att detta har varit konsensus sedan flera analytiker förändrade sitt sentiment den 5 december 2016 från tidigare behåll.

Rio Tinto
Entré köp P 2 990 Ticker RIO
Målkurs P 3 200 Marknad LSE
Nödutgång P 2 930 P/E (est 2017) 8.08
Senaste P 2 979 Direkt avk. (est 2017) 6.5%

 

Vår slutsats blir att vi inväntar och ser om vi får en etablering över MA 200, vilket skulle öka sannolikheten för att det blir en resa vidare norrut för att utmana motståndsnivån vid 3200. Likväl innebär det att ett förnyat utmanande av MA 200, och etablering under att risken ökar för resa vidare söderut till stödet vid 2 600.

Aktien handlas på Londonbörsen, under symbol RIO.

Analys: Tillfällig köpstyrka uppenbarad i Rio Tinto…?

Taggar:
DAX
Begränsat specialerbjudande - 0% Provision & 0% Stämpelskatt på ALLA Lager!
Prisbelönad plattform - köp fysisk tillgång eller handel med hävstång
11 betalningsmetoder, inklusive PayPal
Öppna mitt konto